"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( παράταση 15 ημερών στην ειρήνη :: 17-02-2003) 

Παράταση 15 ημερών στην ειρήνη

Αναδίπλωση των ΗΠΑ υπό την πίεση του ΟΗΕ και των μαζικών διαδηλώσεων

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Υπό την πίεση των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, της αντίθεσης των περισσότερων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στον πόλεμο, και των μαζικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τον κόσμο προχθές, οι ΗΠΑ έδωσαν αναβολή στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να αποφάσισε, για λίγο ακόμα, να συνεχίσει να ακολουθεί την οδό του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τους "New York Times", η αμερικανική κυβέρνηση θα επιδιώξει, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, να βρει καλύτερες αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφοπλίζεται, πραγματοποιώντας συγκεκριμένες δοκιμές της προθυμίας του να αφοπλιστεί.

Την ίδια ώρα όμως, η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι παρ' όλη την ολοένα αυξανόμενη αντίθεση του ΟΗΕ να εγκρίνει τη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προτείνουν, ίσως και αύριο, ένα σχέδιο ψηφίσματος για υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος θα σημειώνει ότι το Ιράκ δεν συμμορφώθηκε με τους όρους που έθετε το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αφοπλισμό του, και θα εγκρίνει "σοβαρές συνέπειες" εάν το Ιράκ συνεχίσει να μη συμμορφώνεται.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ελπίζουν ότι οι "σκεπτικές" χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, και άλλες - θα εγκρίνουν αυτό το ψήφισμα ύστερα από δύο εβδομάδες, εάν το Ιράκ έχει αποτύχει στις νέες "δοκιμές" που οι ΗΠΑ τού έχουν θέσει.

Εξάλλου, η διαφαινόμενη απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσουν, για λίγο ακόμα, να κινούνται στα πλαίσια του ΟΗΕ, εκφράστηκε και από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ το Σάββατο, ενώ κορυφαίος Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο Reuters ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν "άλλες δύο εβδομάδες" στη διπλωματία, προσπαθώντας να πείσουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνουν τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Ο βρετανικός Τύπος, πάντως, σημειώνει ότι ο Μπλέρ διακινδυνεύει την πολιτική του καριέρα στην κρίση με το Ιράκ.

Σε λίγο πιο… επιθετικό μήκος κύματος φάνηκε να κινείται η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις, που δήλωσε: "Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γράφει, δυστυχώς, ιστορία με την ανικανότητά του να αντιδράσει".

"Γέφυρες"

Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ επιδιώκει να… ρίξει γέφυρες στις ΗΠΑ, δηλώνοντας στο "ΤΙΜΕ" πως εάν επιτευχθεί ο στόχος του αφοπλισμού του Ιράκ, χωρίς να γίνει πόλεμος, "αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία του αμερικανικού στόλου στην περιοχή". Τάχθηκε, όμως, κατά "ενός νέου ψηφίσματος" του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πλειονότητα των Γερμανών, πάντως, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του "Der Spiegel", πιστεύει ότι οι ΗΠΑ αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη απ' ό,τι το Ιράκ ή τη Βόρεια Κορέα.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Ρώμης Βάλτερ Βελτρόνι ακύρωσε την χθεσινή του συνάντηση με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο Ταρίκ Αζίζ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για την προχθεσινή άρνηση του Αζίζ να απαντήσει, κατά τη διάρκεια συνένευξης Τύπου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, επειδή εκπροσωπούσε ισραηλινή εφημερίδα.

Ξεσπάει εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Ευρώπης

"Το δικό σας καμαμπέρ είναι μια χαρά, η πολιτική του δικού σας προέδρου είναι που βρωμάει". Αυτή η φράση περιέχεται στο e-mail που έστειλε ένας Αμερικανός καταναλωτής στον Μαρκ Ρεφαμπέρ, πωλητή γαλλικών τυριών, στην ηλεκτρονική σελίδα www. fromages. com.

Πρόκειται για ένα e-mail οργισμένο. Ένα e-mail που έλεγε: καμία συγνώμη δεν δεχόμαστε από τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, καμία αγορά καμαμπέρ. Και θα ήταν καλά, εάν αυτή η περίπτωση ήταν μεμονωμένη. Δυστυχώς, όμως. Για πολλούς, η ώρα των αναπότρεπτων αποφάσεων έφθασε: ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ βρίσκεται προ των πυλών.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον σκέπτεται να πάρει περιοριστικά μέτρα για τα μεταλλικά νερά που προέρχονται από το Παρίσι.

Και στην Ευρώπη, όμως, το κλίμα δεν είναι πολύ διαφορετικό. Σύμφωνα με την "Corriere Della Sera", πολλοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν προχθές στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις είναι διατεθειμένοι να μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα. Ήδη, εξάλλου, οι πωλήσεις των McDonald's και της Coca Cola σημειώνουν σε πτώση.