Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( εκλογές υπό τη σκιά του κόφι ανάν :: 13-02-2003) 

Εκλογές υπό τη σκιά του Κόφι Ανάν

Αν χάσει ο Κληρίδης, θα αναλάβει ο Τ. Παπαδόπουλος αμέσως τις διαπραγματεύσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Τρεις μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής το προεκλογικό σκηνικό στην Κύπρο κυριαρχείται από τις εξελίξεις του Κυπριακού και την επικείμενη επίσκεψη του Κόφι Ανάν σε Αθήνα - Άγκυρα και πιθανότατα στη Λευκωσία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Τάσο Παπαδόπουλο να προηγείται στον πρώτο γύρο του Γλ. Κληρίδη με διαφορά 10-12 μονάδων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η επίσκεψη δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά ο Ρ. Ντενκτάς, θεωρώντας τη βέβαιη, έσπευσε να προκαταλάβει. Έρχεται - είπε - για να ασκήσει απαράδεκτες πιέσεις.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Τ. Παπαδόπουλο να προηγείται στον πρώτο γύρο με σημαντική διαφορά (10-12 μονάδες) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Παπαπέτρου, μεταφέροντας τις προθέσεις του Προέδρου Κληρίδη, ανακοίνωσε πως αν ο Πρόεδρος χάσει τις εκλογές, τότε το ίδιο βράδυ θα καλέσει τον εκλεγέντα πρόεδρο να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος προεδρικής αναμέτρησης μεταξύ Παπαδόπουλου - Κληρίδη στις 23 Φεβρουαρίου και δεδομένου ότι η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών συζητείται να πραγματοποιηθεί στις 26 του μηνός, τρεις δηλαδή μέρες μετά την προεδρική εκλογή και δύο ημέρες πριν από την εκπνοή της θητείας Κληρίδη.

Με την κίνηση αυτή ο κ. Κληρίδης επιδιώκει να υπογραμμίσει πως δεν θα είναι αυτός που θα παραλάβει το τρίτο σχέδιο Ανάν ούτε αυτός που θα χειρισθεί τις εξελίξεις σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας του.

Στη Νέα Υόρκη επρόκειτο τις πρωινές ώρες να οριστικοποιηθούν τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού σε διαβουλεύσεις του ειδικού συμβούλου Άλβαρο ντε Σότο, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με Κληρίδη - Ντενκτάς, με τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία ανέφερε μεταξύ των σεναρίων που βρίσκονται υπό εξέταση και το ενδεχόμενο ο Κόφι Ανάν όχι μόνο να επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 26 Φεβρουαρίου, αλλά και να παραμείνει στο νησί μέχρι τις 2 Μαρτίου. Όλα πάντως θα ξεκαθαριστούν κατά την επιστροφή του Ντε Σότο στη Λευκωσία, αύριο Παρασκευή.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί τη Δευτέρα, την επομένη δηλαδή του πρώτου γύρου των εκλογών, στις Βρυξέλλες, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για την άτυπη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη διευθετηθεί συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την Τρίτη.