Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( και οι δύο θέλουν πόλεμο :: 13-02-2003) 

Και οι δύο θέλουν πόλεμο

Ο Μπιν Λάντεν μοιράζεται την επιθυμία του για ένοπλη σύρραξη με τον Μπους

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Το ίδιο πράγμα θέλουν Μπους και Μπιν Λάντεν: πόλεμο στο Ιράκ. Σύμφωνα με αυτήν τη βασική διαπίστωση Αμερικανών και Αράβων αναλυτών, είτε είναι αυθεντικό είτε δεν είναι το μαγνητοφωνημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν, όχι μόνο δεν αποδεικνύεται ο αμερικανικός ισχυρισμός περί «σχέσης» του Μπιν Λάντεν με το ιρακινό καθεστώς, αλλά μάλλον… το αντίθετο.

Ανέλπιστη βοήθεια. Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση Μπους τόνισε πως το μήνυμα του Μπιν Λάντεν είναι αυθεντικό

Σε όλο τον κόσμο, όταν προβλήθηκε το μαγνητοφωνημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν, ακούστηκαν τα λόγια μίσους προς τον δυτικό κόσμο και οι προτροπές προς τους Ιρακινούς να φτιάξουν καμουφλαρισμένα χαρακώματα, «τα οποία αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικά όταν οι ΗΠΑ βομβάρδιζαν την Τόρα Μπόρα, τον Δεκέμβριο του 2001». Το μήνυμα, στο οποίο εμφανίζεται ο Μπιν Λάντεν να προτρέπει όλους τους μουσουλμάνους να συνδράμουν το Ιράκ εναντίον των «απίστων» κάνοντας, μεταξύ άλλων, επιθέσεις αυτοκτονίας, προβλήθηκε προχθές το βράδυ από το Αλ Τζαζίρα. Από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ τόνιζαν ότι το μήνυμα είναι αυθεντικό. Και δήλωναν ότι αποδεικνύει «τους δεσμούς και τις επαφές μεταξύ Αλ Κάιντα και Σαντάμ Χουσεΐν», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρτντ Μπάουτσερ.

Η Γερμανία

Οι Γερμανοί έσπευσαν να συμφωνήσουν με το πρώτο, και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για το δεύτερο. Νωρίτερα, πηγές της γερμανικής ασφάλειας δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η φωνή που καλεί τους μουσουλμάνους να πολεμήσουν τους «συμμάχους του διαβόλου», είναι αυτή του Μπιν Λάντεν.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός αντιστράτηγος Νταν Μακνίλ, ο οποίος ηγείται των στρατευμάτων της συμμαχίας στο Αφγανιστάν, τόνισε πως το ηχογραφημένο μήνυμα δεν αποδεικνύει πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός. Ο στρατηγός Μακνίλ πρόσθεσε πως το μήνυμα αυτό φαίνεται παρόμοιο με ένα άλλο ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο πίστευαν ότι προέρχεται από τον Μπιν Λάντεν. Τότε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν σχεδόν σίγουροι πως ήταν γνήσιο, όμως αργότερα τη γνησιότητά του αμφισβήτησαν Ελβετοί ειδικοί.

Πάντως, «νέο πρόσχημα των ΗΠΑ» για να πραγματοποιήσουν τώρα επίθεση εναντίον του Ιράκ χαρακτήρισε ανώτατος Ιρακινός αξιωματούχος τη σύνδεση που έκανε η Ουάσιγκτον ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αλ Κάιντα, μετά το νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Λευκός Οίκος όμως επέμεινε στη θέση του και επαναβεβαίωσε χθες ότι η συμμαχία ανάμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και το Ιράκ γίνεται τώρα προφανής. «Αν δεν είναι μια συμμαχία με τον διάβολο, τότε δεν ξέρω για τι μιλάω», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ.

Οι ειδικοί

Πάντως, αναλυτές τονίζουν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν χρησιμοποιεί την κρίση στο Ιράκ για να προωθήσει τα ακραία σχέδιά του για επικράτηση του ισλαμισμού στον κόσμο και καταστροφή του δυτικού κόσμου. Και σημειώνουν ότι ο Λάντεν επιθυμεί σφόδρα να γίνει πόλεμος εναντίον του Ιράκ για να μπορέσει ο ίδιος να ξεσηκώσει τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, εναντίον «των συμμάχων του διαβόλου».

Αυτήν την επιθυμία του όμως, ο Μπιν Λάντεν τη μοιράζεται, για άλλους λόγους, με τις ΗΠΑ, με τις οποίες επίσης μοιράζεται το μίσος εναντίον του Σαντάμ. Γι' αυτόν τον λόγο, δηλώνει ο Ιναγιάτ Μπουνγκαγουάλα, εκπρόσωπος του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να καταλάβουν ότι το ηχογραφημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν δεν αποδεικνύει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ του Μπιν Λάντεν και του Ιράκ - μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Και ότι κάνουν αυτό που θέλει ο Μπιν Λάντεν, εάν τώρα ξεκινήσουν πόλεμο εναντίον του Ιράκ.