Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στην αντεπίθεση ο θεόκλητος... :: 13-02-2003) 

Στην αντεπίθεση ο Θεόκλητος…

Επιμένει στις απόψεις του περί ειδωλολατρίας

ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΙΛΗΣ

Ιερά Σύνοδος προς τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων: «Εις τας υμετέρας απόψεις διακρίναμεν αστοχίαν, ασάφειαν, και σύγχυσιν». Ιωαννίνων προς Ιερά Σύνοδο: «Εγνώκατε α ανέγνωτε;».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» είχε υποστηρίξει ότι ο πιστός αποζητάει την επέμβαση της εικόνας, πράγμα που τον κάνει ειδωλολάτρη

Ο κ. Θεόκλητος αντί «να στέρξη εις την διάτορον φωνήν της Αγίας Ημών Εκκλησίας και αναθεωρήσει τα αστόχους θέσεις», όπως του ζήτησε με επιστολή της η Σύνοδος με αφορμή τα όσα υποστήριξε περί ειδωλολατρίας στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», πέρασε στην αντεπίθεση τονίζοντας πως «δεν θα παύω να διατηρώ την ελευθερίαν το λόγου και την ομολογίαν της πίστεώς μου αποδεχόμενος μόνο τον ητιολογημένον έλεγχον».

«Απορώ…»

Αποκαλώντας «υβριστή ιερομόναχο» τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος τον είχε κατηγορήσει για προτεσταντισμό, ο κ. Θεόκλητος επιμένει στα όσα είπε εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για το περιεχόμενο της επιστολής: «Ομολογώ ότι αδυνατώ να κατανοήσω τίνι τρόπω τα λεχθέντα υπ' εμού υπετίμησαν την πατρώαν πίστιν και την ορθόδοξον παράδοσιν, εκτός αν και υμείς αναγνωρίζετε ως πίστιν της παραδόσεως την θαυματουργόν ενέργειαν των εικόνων και μάλιστα συγκεκριμένων εξ αυτών. Είναι ανάγκη να αντιληφθώμεν ως ποιμένες ότι ο όρος θαυματουργική εικόνα αφήνει περιθώρια διά να μην είπω ότι αυτό μόνο προσδιορίζει μετακυλίσεως της θαυματουργικής του Θεού ενεργείας εις το εγγραφόμενο της εικόνος…».

Στη συνέχεια ο κ. Θεόκλητος κατηγορεί τα μέλη της Συνόδου ότι «προσπαθείτε να στηρίξετε την δήθεν υποτιμητικότητα των λόγων μου, εις τας προς την Ιεράν Σύνοδον αποσταλείσας πλείστας όσας καταγγελίας. Η αλήθεια διά την Εκκλησία δεν είναι μέγεθος προσδιοριζόμενο πλειοψηφικώς, αλλά συνίσταται εις αυτό το οποίον εκφράζει εις την σχέσιν του με την καθόλου παράδοσιν της Εκκλησίας και όχι με ατομικήν δοξασίαν εκάστου πιστού».

Η συνέντευξη

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» είχε υποστηρίξει ότι ο πιστός αποζητάει την επέμβαση της εικόνος, πράγμα που τον κάνει ειδωλολάρτη, ενώ είχε μιλήσει και για ευθύνη των κληρικών οι οποίοι ενθαρρύνουν την ειδωλολατρία περιάγοντας τα λείψανα αγίων για να γεμίσουν τα παγκάρια.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αρχιεπισκοπής και του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Θεόκλητο για προτεσταντισμό. Με το θέμα ασχολήθηκε και η Σύνοδος, η οποία έστειλε επιστολή με την οποία αποδοκίμαζε τις θέσεις του Ιωαννίνων καλώντας τον να τις αναθεωρήσει για να λάβει την απάντηση: «Εγνώκατε α ανέγνωτε;».