Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( η αλλη οψη - τα δολάρια της ζωής δεν τα διαθέτουν :: 20-03-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Τα δολάρια της ζωής δεν τα διαθέτουν

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΟΛΙΤΗΣ

Μόνο το κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 250 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές. Αν υπολογισθεί μάλιστα και το κόστος στην παγκόσμια οικονομία από τον πόλεμο, τότε οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το συνολικό ποσό σε 800 δισ. δολάρια ή αλλιώς 272 τρισ. δρχ.! Όσο δηλαδή το ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας.

Ακόμη όμως και με τους υπολογισμούς των αμερικανικών αρχών που έχουν κάθε λόγο να είναι υποτιμημένοι, το κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων και μόνο θα κυμανθεί περί τα 90 δισ. δολάρια (30 τρισ. δρχ.).

Ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ φωτίζει μια πλευρά του παιχνιδιού υποκρισίας που παίζεται εις βάρος των χωρών του Τρίτου Κόσμου. Τώρα που τα δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για να εξυπηρετήσουν μεγάλα οικονομικά και άλλα συμφέροντα είναι διαθέσιμα ή εν πάση περιπτώσει θα εξοικονομηθούν με κάποιον τρόπο. Αυτό όμως δεν ισχύει όταν πρόκειται για την αύξηση της ανθρωπιστικής και άλλης βοήθειας της Δύσης στον Τρίτο Κόσμο. Τα δολάρια αυτά, με τα οποία θα χαθούν ζωές, θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια άλλες ανθρώπινες ζωές που σήμερα κινδυνεύουν από την πείνα και από τις αρρώστιες στον Τρίτο Κόσμο. Αλλά και να απαλύνουν τις χώρες αυτές από τα βάρη αποπληρωμής των υπέρογκων χρεών τους που αποτελούν μία από τις αιτίες για τη δυστυχία τους.