Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( γνωμη - πού είναι τα στοιχεία; :: 04-03-2003) 

ΓΝΩΜΗ Πού είναι τα στοιχεία;

ROBERT FISK

Πρώτα ανακοινώθηκε πως ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ συνελήφθη σε κοινή επιδρομή πρακτόρων της CIA και του Πακιστάν κοντά στο Ισλαμαμπάντ και μεταφέρθηκε έξω από τη χώρα σε "αδιευκρίνιστη τοποθεσία". "Ο άνθρωπος που ήταν ο "εγκέφαλος" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου" ήταν ο τρόπος που παρουσίασαν οι ΗΠΑ αυτή την τελευταία "νίκη" στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας". Μετά οι Πακιστανοί ανακοίνωσαν πως δεν έχει βγει από το Πακιστάν. Μετά αξιωματούχος της πακιστανικής αστυνομίας δήλωσε πως αγνοεί ότι έγινε τέτοια σύλληψη.

Και μετά μια "πηγή" των Ταλιμπάν - αυτό σημαίνει ένας πραγματικός Ταλιμπάν, αλλά το "πηγή" υποτίθεται πως καλύπτει το γεγονός ότι ο παλιό αφγανικό καθεστώς εξακολουθεί να υφίσταται - ισχυρίστηκε πως ο κ. Μοχάμεντ "εξακολουθεί να είναι μαζί μας και υπό την προστασία μας και προκαλούμε τις ΗΠΑ να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους". Η ιστορία άρχισε τότε να φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Κι αυτό εξαιτίας και του γεγονότος ότι η τελευταία θέση που είναι γνωστό ότι κατείχε ο πρώην Κουβεϊτιανός και νυν κάτοχος πακιστανικού διαβατηρίου ήταν σύμβουλος επικοινωνίας για το γάμο του γιου τού Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Κανταχάρ τον Ιανουάριο του 2001. Και ήρθε ύστερα, με το σταγονόμετρο, η αποκάλυψη πως ο κ. Μοχάμεντ παραδόθηκε στις πακιστανικές αρχές (αν πράγματι παραδόθηκε) από την ISI, την πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών - για την οποία εργαζόταν παλιότερα ο κ. Μοχάμεντ. Όπως άλλωστε και ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι κανόνισε τον φόνο του δημοσιογράφου της "Γουώλ Στρητ Τζέρναλ" Ντάνιελ Περλ. Όποιοι "παραδίδονται" από την ISI στους Αμερικανούς τούτες τις ημέρες, είναι σχεδόν σίγουρα πρώην (ή νυν) εργαζόμενοι της πακιστανικής υπηρεσίας, ο έλεγχος της οποίας επί των Ταλιμπάν είχε εντυπωσιάσει ακόμη και την πακιστανική κυβέρνηση στα χρόνια πριν από το 2001.

Οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Μοχάμεντ είναι ο "εγκέφαλος" της 11ης Σεπτεμβρίου παραμένουν αναπόδεικτοι. Μέχρι τώρα, το πλησιέστερο που είχαμε φτάσει σε "εγκέφαλο" ήταν ο Μουνίρ αλ-Μοτασάντεκ, που φυλακίστηκε τον περασμένο μήνα στη Γερμανία ως συνεργός σε μαζικό φόνο. Βέβαια, μπορεί να αποδειχθεί πως όλα είναι αλήθεια. Μπορεί να μάς δοθεί η απόδειξη που ζητούν οι Ταλιμπάν. Ή μπορεί ο κ. Μοχάμεντ να κρατηθεί από τους Πακιστανούς μέχρι να ανακαλυφθεί κάποιος άλλος "εγκέφαλος".