Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( προβολεις - από την αλβανία στα βασανιστήρια :: 04-03-2003) 

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ Από την Αλβανία στα βασανιστήρια

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Μόνο οργή και αγανάκτηση θα μπορούσε να προκαλέσει η αποκάλυψη των συνθηκών στις οποίες ζούσαν δύο αδελφάκια από την Αλβανία, ηλικίας μόλις 7 και 10 ετών. Οι γονείς τους τα πούλησαν αντί 175.000 δραχμών (!) σε ζευγάρι ομοεθνών τους για να τα φέρει στη Θεσσαλονίκη και να τα εκμεταλλευθεί, κάνοντας επαιτεία στα φανάρια της πόλης.

Ενδεχομένως οι γονείς τους να μη φαντάστηκαν ότι οι δύο εκμεταλλευτές τους θα τους έδιναν φαγητό γεμάτο αλάτι και πιπέρι, τιμωρώντας τα επειδή δεν έφεραν "καλό" μεροκάματο. Ούτε πως θα τα χάραζαν με μαχαίρι στα χέρια και τα πόδια. Ούτε πως θα τα έκαιγαν στο πρόσωπο με τσιγάρα. Έτσι, για να τα τιμωρήσουν.

Οι συνθήκες αυτές αποκαλύφθηκαν τυχαία, όταν τα παιδιά έπεσαν θύματα τροχαίου. Η απόπειρα των εκμεταλλευτών να τα απαγάγουν μέσα από το νοσοκομείο απέτυχε και ο 10χρονος τόλμησε και περιέγραψε στην αστυνομία όσα περνούν ο ίδιος και η αδελφή του. Ουσιαστικά περιέγραψε όσα περνούν δεκάδες Αλβανάκια στα χέρια στυγνών εκμεταλλευτών, οι οποίοι τα αναγκάζουν να ζητιανεύουν στα φανάρια.

Η υπόθεση, από δικαστικής πλευράς, θα φθάσει μέχρι το… Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Κενό νόμου επικαλούνται οι δικαστές, καθώς λένε πως ο νόμος περί εμπορίας ανθρώπων θεσπίστηκε αργότερα. Ακόμη όμως και έτσι, οι δικαστές της Θεσσαλονίκης παραπέμπουν τους δύο εκμεταλλευτές μόνο για πρόκληση σωματικών βλαβών. Όχι για εμπόριο δουλείας, όπως αρχικά εδιώχθησαν.

Οι δικαστές αναζήτησαν τη νομική λεπτομέρεια στο βούλευμα με το οποίο τους παρέπεμψαν. Έψαξαν το… δένδρο μένοντας όμως μακριά από το δάσος, που δεν ήταν άλλο από τα φρικτά βασανιστήρια που έζησαν αυτές οι ψυχούλες. Είπαν ότι οι εκμεταλλευτές τους δεν τα είχαν στην «απόλυτη φυσική τους εξουσία», επειδή… έβγαιναν κι έξω από το υπόγειο - κελί όπου τα κρατούσαν! Είναι λογικό καθώς δεν ήταν εκεί να δουν πώς ο κάθε σύγχρονος δουλέμπορος καιροφυλακτεί στη γωνία του δρόμου, ελέγχοντας τις «αποδόσεις» των παιδιών των φαναριών για να πάρει αμέσως τις εισπράξεις. Και τι άλλο, άραγε, χρειαζόταν για να αποδειχθούν οι συνθήκες της σύγχρονης δουλείας στην πολιτισμένη ελληνική κοινωνία;