Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αγιογραφιες - πολιτικές καραμπόλες :: 13-02-2003) 

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Πολιτικές καραμπόλες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ο Τάσσος Παπαδόπουλος ο νέος πρόεδρος της Κύπρου; Στις εκλογές της Κυριακής κατέρχεται ως φαβορί. Ωστόσο, πιθανή επικράτησή του προκαλεί αλλεργία στην Αθήνα - έστω κι αν επισήμως τηρείται ουδετερότητα. Ανάλογα αισθήματα υπάρχουν σε Λονδίνο, Ουάσιγκτον και, όπως επιμένουν οι γνώστες του διπλωματικού παρασκηνίου, στην έδρα του ΟΗΕ, τη Νέα Υόρκη. Ο λόγος; Τον θεωρούν πολιτικά παρωχημένο και ακατάλληλο να διαπραγματευθεί με αξιώσεις το Κυπριακό στη λεπτή παρούσα φάση του.

Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είναι ο μόνος εκ των Κυπρίων πολιτικών της γενιάς του '60 που δεν έχει αναλάβει πολιτειακό αξίωμα. Επιτυχημένος νομικός και στενός συνεργάτης του Μακαρίου, ονειρεύεται την προεδρική καρέκλα. Όταν κατάλαβε ότι το προφίλ του σε σχέση με το Κυπριακό τού κάνει ζημιά, αποφάσισε να το παίξει «Κληρίδης στη θέση του Κληρίδη». Έτσι, αρνείται - και όποιος τον πιστεύει - ότι η υποψηφιότητά του εκφράζει άρνηση στο σχέδιο Ανάν. Όταν μάλιστα τού καταλόγισαν πως αδυνατεί να επικοινωνήσει με τους Τουρκοκύπριους και ότι η διαπραγματευτική του ακαμψία θα βγάλει τον Ντενκτάς από τα δύσκολα, άρχισε πολιτική διαφήμιση με τουρκικούς υπότιτλους!

ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ τα λάθη των αντιπάλων του. Το κόμμα του Κληρίδη υποστήριξε αρχικά απέναντί του τον σοσιαλιστή Ομήρου, που πάτωσε στις δημοσκοπήσεις. Τον Δεκέμβριο, η Αθήνα και κάποιοι σύμβουλοί του άρχισαν να πιέζουν τον Κληρίδη να ξανακατέβει. Όταν όμως εκείνος το αποφάσισε, δέχθηκε πισώπλατη μαχαιριά από τον συνεργάτη του Μαρκίδη, που δήλωσε επίσης υποψηφιότητα, ενώ ο Ομήρου όρμησε στην αγκαλιά του Παπαδόπουλου!

ΘΑ ΒΓΕΙ ο Παπαδόπουλος κερδισμένος από τις πολιτικές καραμπόλες; Στη Λευκωσία, κάποιοι ελπίζουν πως αν πέσει κάτω από 47% την Κυριακή, τότε στον δεύτερο γύρο «Κληρίδης στη θέση του Κληρίδη θα είναι πάλι ο Κληρίδης».