Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( προβολεις - «αγαπάς την ειρήνη; απόδειξη» :: 12-02-2003) 

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ «Αγαπάς την ειρήνη; Απόδειξη»

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ένα σλόγκαν με… κανόνες αγοράς θα μπορούσε να ήταν αυτή την εποχή: «Αγαπάς την ειρήνη; Απόδειξη!». Ωστόσο, όσοι αρέσκονται να εμφανίζονται ρεαλιστές προτιμούν το… παζάρι. Άλλωστε, στη Μέση Ανατολή, εκεί όπου οι Παλαιστίνιοι παλεύουν ακόμα για το… αυτονόητο - να αποκτήσουν πατρίδα - και ο Γιάσερ Αραφάτ ζει κάτω από άθλιες συνθήκες, όπως ενημέρωσε ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, «ευδοκιμεί» αυτή η λογική.

Η Ελλάδα, που έλαχε σ' αυτή την καταθλιπτική συγκυρία να προεδρεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακούει τα τύμπανα του πολέμου και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Η Αθήνα, λοιπόν, προσπαθώντας να ισορροπήσει - λόγω προεδρίας - ανάμεσα στους Αμερικανο-βρετανούς και στους Γαλλογερμανούς, επιχειρεί το… ακατόρθωτο. Να αποφύγει μία κρίση, χτυπώντας το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος… «Πιέζει» τους Άραβες («να μαζέψουν τη Χεζμπολάχ, η οποία ενοχλεί τους Ισραηλινούς από τον Νότιο Λίβανο», «να μαντρώσουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου, που "γεννάνε" τους Μπιν Λάντεν», κ.λπ.).

Την ίδια ώρα η γειτονική Τουρκία έχει αποφασίσει - μέσω της Εθνοσυνέλευσής της - να επιτρέψει σε 3.500 Αμερικανούς εμπειρογνώμονες να αναβαθμίσουν τις αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στο έδαφός της. Να επιτρέψει σε 40.000 Αμερικανούς στρατιώτες να εισβάλουν από τον Νότο της στο Βόρειο Ιράκ. Και παζαρεύει μία σειρά ακόμα από διευκολύνσεις προς τους Αμερικανούς, ώστε να εισπράξει όσο γίνεται περισσότερα οικονομικά ανταλλάγματα που τόσο πολύ της χρειάζονται.

Τον καιρό αυτό - τόσο κρίσιμο για την ανθρωπότητα - η Κύπρος δοκιμάζεται, για μία ακόμα φορά, ανάμεσα στο περιβόητο σχέδιο Ανάν και στις προεδρικές εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου. Και, μάλιστα, χωρίς να μπορεί να μαντέψει ποιος κόσμος την περιμένει την επαύριον αυτής της «τρέλας» που έχει πιάσει τον Αμερικανό υπουργό Ντόναλντ Ράμσφελντ να τα βάζει με την Ευρώπη.

Κι όμως, για κάθε αδιέξοδο υπάρχει… διέξοδος. Πολύ περισσότερο όταν η Ελλάδα, με τόσα ανοιχτά εθνικά θέματα, δεν έχει κανέναν λόγο να εμπλακεί, άμεσα ή έμμεσα, σε πολεμικές περιπέτειες. Άλλωστε, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι καμία αυτοκρατορία δεν είναι αιώνια… Ο Παρθενώνας, που επέζησε τόσων και τόσων εποχών, το γνωρίζει…