Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Σχόλιο

( το πνεύμα του τόνου :: 13-02-2003) 

Το πνεύμα του τόνου

Οι πηγές

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Στενός συγγενής μου που μόλις απολύθηκε από στρατιώτης μου έλεγε ότι εκεί που κάποτε, στα όρη και τα βουνά, υπήρχε ένας πλήρης λόχος με τέσσερις διμοιρίες (όπως τον ξέρουμε και τον ζήσαμε οι παλιότεροι), τώρα υπάρχει ένας «λόχος» με τέσσερα ή έξι άτομα. Έμεινε μόνο το όνομα: Λόχος!

Το μόνο που δεν άλλαξε είναι το γραμμόφωνο. Η ίδια βραχνιασμένη και στραπατσαρισμένη πλάκα των 78 στροφών που άκουγα πριν από 40 χρόνια. Κανείς δεν πήρε είδηση ότι στο μεταξύ κυκλοφόρησαν και δίσκοι 45 και 33 στροφών, που αποσύρθηκαν στα μουσεία, γιατί κατέφθασε το CD που κι αυτό μας εγκαταλείπει.

Ίδιες ιστορίες, συμπτώματα, ποινές, κουβέντες, περιστατικά, ίδια ακριβώς νοοτροπία. Ίδια μ' εκείνη που σε εξαγριώνει όταν ο φίλος συγγραφέας άκουσε από εφοριακό: «Δεν σου θεωρώ (πάντα στον ενικό) δεύτερο δελτίο παροχής υπηρεσιών για να μην το χάσεις»!!

Κι άλλο; Στρατηλάτης της εξουσίας εξετάζει την άδεια παραμονής κάποιας κυρίας. Τη σκίζει κομματάκια και της λέει σαδιστικά: «Τώρα δεν έχεις»!!

Κι όμως υπάρχουν ακόμη πηγές που δεν τις ξέρουμε. Άγνωστοί μας που προσεύχονται για μας. Που ανάβουν κεράκι για κάποιους άδικα ξεχασμένους. Που βοηθούν πάσχοντες και τους ξεσκατίζουν, ναι, ξεσκατίζουν μοναχικούς, κατάκοιτους επαρχιώτες αμισθί. Ναι.

Αμισθί! Ναι, κύριε Βενιζέλε μου. Να τους βάλουμε να παρελάσουν πρώτοι πρώτοι στην Ολυμπιάδα με το λάβαρό τους. Μόνο οι ηλίθιοι θα κοροϊδεύουν.