Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( καρναβάλι... ειρήνης :: 03-03-2003) 

Καρναβάλι… ειρήνης

Κυριάρχησαν τα αντιπολεμικά μηνύματα

Από όλα είχε χθες και προχθές το καρναβάλι στο Μοσχάτο. Είχε επικαιρότητα, με μία μεγάλη νυχτερινή αντιπολεμική παρέλαση· σάτιρα, με παρέλαση «αρμάτων - βαρκών» για να μην ξεχνώνται οι πλημμύρες που έχουν ταλαιπωρήσει την πόλη.

Ο Κόφι Ανάν σε… διαδικασίες «ράβε - ξήλωνε» για το Κυπριακό. Η φαντασία των καρναβαλιστών δεν έχει όρια

Και βέβαια, τη συμμετοχή 9.560 καρναβαλιστών μεταμφιεσμένων σε «άρχοντες των δαχτυλιδιών», ξωτικά, αράχνες, ενώ δεν έλειψαν, όπως συνηθίζεται στο καρναβάλι του Μοσχάτου, και οι παρελάσεις ξένων παροικιών.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις όμως έγιναν και σε άλλες πόλεις, που έκαναν πρόβα τζενεράλε για την τελευταία Κυριακή των Απόκρεω και την Καθαρά Δευτέρα. Πάρτι μεταμφιεσμένων, συναυλίες, χοροί ήταν το «μενού» στην Πάτρα, την Ξάνθη, το Ρέθυμνο, τον Ρέντη και άλλες πόλεις.

Ο πόλεμος που σχεδιάζει ο Μπους δεν άφησε ασυγκίνητους τους υπευθύνους του Δήμου Μοσχάτου. Η νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου ήταν αφιερωμένη στην ειρήνη. Εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά του πολέμου, έστειλαν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα: «Ναι στην ειρήνη - όχι στον πόλεμο». Όσο για τη χθεσινή μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλικών γκρουπ, είχε και μηνύματα για την ειρήνη και την Κύπρο και σάτιρα για τις πλημμύρες (μεταμφιεσμένους ναύτες μέσα σε βάρκες), αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας. Χαρακτηριστικό, ένα άρμα αποφοίτων του Λυκείου Μοσχάτου που έγραφε «Τσίρκο - TV, τα μέσα της πεζής μας καθημερινότητας» με φωτογραφίες από τηλεοπτικούς σταρ. Για άλλη μία φορά βέβαια η βραζιλιάνικη παροικία έκλεψε την παράσταση με Βραζιλιάνες να λικνίζονται στους ρυθμούς της σάμπας.

Αντιπολεμική παρέλαση. Οι καρναβαλιστές σατίρισαν τον Μπους λέγοντας όχι στον πόλεμο, ναι στην ειρήνη

Χάρη στον καλό καιρό, περίπου 100.000 επισκέπτες παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις. «Τέτοια κοσμοσυρροή είχε να συμβεί τουλάχιστον εδώ και 5 χρόνια» τόνιζαν ικανοποιημένοι οι υπεύθυνοι του Δήμου. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν 36 πόλεις απ' όλη την Ελλάδα από τους Ασβεστάδες Έβρου έως την Ιεράπετρα και από τα Θυμιανά Χίου ώς την Ιθάκη.

Στου Ρέντη

Άφθονο κέφι προσέφερε στον κόσμο και το καρναβάλι του Ρέντη το Σαββατοκύριακο. Προχθές το βράδυ, μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με τα τραγούδια του Αντώνη και του Γιάννη Βαρδή στη συναυλία που έδωσαν στον δρόμο τού Allou fun park και του Village Park. Το ηλιόλουστο πρωινό της Κυριακής, δεκάδες μικροί μασκαράδες που είχαν έρθει από πολλές γωνιές του Πειραιά ξεφάντωσαν με τα πειράγματα των κλόουν και τις επιδείξεις ζογκλέρ και ταχυδακτυλουργών στην πλατεία του Δήμου. Όσο για το βράδυ, είχε διαγωνισμό τραγουδιού στο Village Park. Τα πληρώματα του κρυμμένου θησαυρού διαγωνίστηκαν σε καραόκε, ενώ αργότερα τη σκυτάλη πήραν θαρραλέοι και… καλλίφωνοι θεατές.

Στην Πάτρα

Περισσότεροι από 20.000 καρναβαλιστές πήραν μέρος στις εκδηλώσεις της Αποκριάς στην Πάτρα, σκορπίζοντας το κέφι και τη χαρά.

Στην παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας προπορεύτηκε ο Βασιλιάς Καρνάβαλος και ακολούθησαν άρματα εμπνευσμένα από τον τίτλο του φετινού καρναβαλιού, που είναι «Χίλιοι κι ένας μύθος». Τα πληρώματα των μεταμφιεσμένων πλαισιώθηκαν από το «γαϊτανάκι των πολιτικών» που σατίριζε τους πολιτικούς της χώρας και από ένα άρμα για τα δημόσια έργα. Παράλληλα, στο Δημοτικό Θέατρο δόθηκε η παιδική παράσταση «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» και το βράδυ έγινε το καθιερωμένο «μπουρμπούλι».

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα θα κορυφωθούν την επόμενη Κυριακή με τη μεγάλη παρέλαση 50.000 καρναβαλιστών στους δρόμους της πόλης.