Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( τρομοκράτης... πλεϊμπόι :: 04-03-2003) 

Τρομοκράτης… πλεϊμπόι

Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ: ετοίμαζε χτυπήματα κατά εμπορικών στόχων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον εμπορικών στόχων στις ΗΠΑ και στην Αραβική Χερσόνησο, δήλωσε χθες ο Τομ Ριτζ, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, για τον άνθρωπο που φέρεται ως τρίτος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα και εγκέφαλος των τρομοκρατικών πληγμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ. Φωτογραφία του εγκεφάλου της Αλ Κάιντα αμέσως μετά τη σύλληψή του στο Πακιστάν. Κάτω, οι φωτογραφίες του στην ιστοσελίδα του FBI με την ένδειξη "Εντοπίστηκε"

Ο Μοχάμεντ συνελήφθη το Σάββατο στο Πακιστάν και, παρά τις διαψεύσεις των πακιστανικών αρχών που υποστηρίζουν πως ανακρίνεται από Πακιστανούς και Αμερικανούς στο Πακιστάν, ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμεναν χθες ότι έχει μεταφερθεί σε τοποθεσία έξω από το Πακιστάν και ανακρίνεται αποκλειστικά από Αμερικανούς. Ο Ριτζ δήλωσε πως ο πορτοκαλί συναγερμός που κηρύχθηκε τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ οφείλεται εν μέρει σε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Μοχάμεντ.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι αρχές συγκέντρωσαν τεράστια ποσότητα πληροφοριών για την Αλ Κάιντα στο σπίτι όπου συνελήφθησαν ο Μοχάμεντ και δύο άλλα πρόσωπα - ο Πακιστανός Άχμεντ Αμπντούλ Καντούς και ένας Σομαλός. Ανάμεσα στα στοιχεία που κατασχέθηκαν, διευκρίνισαν, είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δισκέτες, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα που πιστεύουν ότι θα τους αποκαλύψουν ονόματα, τοποθεσίες και τρομοκρατικές συνωμοσίες πυρήνων της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ και στον κόσμο. Ο Μοχάμεντ πιστεύεται επίσης πως γνωρίζει λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση του τρομοκρατικού δικτύου. Χθες, άλλωστε, η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς" έγραψε ότι η Αλ Κάιντα σχεδίαζε επίθεση εναντίον της ναυτικής βάσης του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη με αεροπλάνα που θα καταλάμβαναν αεροπειρατές και θα οδηγούσαν εναντίον πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και άλλων πολεμικών πλοίων.

Πακιστανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το κυνηγητό του Μοχάμεντ ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν διέφυγε τη σύλληψη στην πόλη Κέτα του Πακιστάν.

Στο μεταξύ, κορυφαίοι πρώην και νυν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των Φιλιππίνων, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί επί χρόνια με τον Μοχάμεντ όταν ζούσε στις Φιλιππίνες στα μέσα της δεκαετίας του 1990, σκιαγράφησαν χθες την προσωπικότητα του συλληφθέντος. Ήταν, υποστήριξαν, ένας κομψός πλεϊμπόι, ο οποίος σύχναζε στα μπαρ πολυτελών ξενοδοχείων και σε νυχτερινά κέντρα. Μια φορά μάλιστα είχε πετάξει με ελικόπτερο γύρω από το γραφείο μιας οδοντογιατρού την οποία φλέρταρε, προσπαθώντας να την εντυπωσιάσει. Ήταν η εποχή που ο Μοχάμεντ φέρεται να διηύθυνε τις επιχειρήσεις ενός πυρήνα της Αλ Κάιντα που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις σε αμερικανικά επιβατικά αεροπλάνα και να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο κατά την επίσκεψή του στη Μανίλα το 1995.

Όταν ο Μοχάμεντ δεν σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις, έκανε μαθήματα κατάδυσης και είχε κάνει διακοπές με τον ανιψιό του, τον Ραμζί Γιουσέφ, που αργότερα καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο του στη βομβιστική επίθεση του 1993 εναντίον του Ουόρλντ Τρέιντ Σέντερ (εκτίει την ποινή του σε αμερικανική φυλακή). Ο Μοχάμεντ εμφανιζόταν ως πλούσιος επιχειρηματίας από το Κατάρ. Φέρεται να είχε δουλέψει και ως πωλητής χαλιών. Όταν είχε φτάσει στις Φιλιππίνες, ζούσε σε ένα δωμάτιο στο διαμέρισμα του Γιουσέφ, αλλά αργότερα μετακόμισε σε πολυτελή σουΐτα σε ένα αριστοκρατικό προάστιο της Μανίλας.