Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( έπιασαν τον «εγκέφαλο» ) 

Έπιασαν τον «εγκέφαλο»

Συνελήφθη ο άνθρωπος που φέρεται να σχεδίασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο άνθρωπος που φέρεται να ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, ένας υπαρχηγός του Οσάμα Μπιν Λάντεν, συνελήφθη το Σάββατο στο Πακιστάν.

Ντάνιελ Περλ. Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ φέρεται να σκότωσε ο ίδιος τον Αμερικανό δημοσιογράφο

Ο Κουβεϊτιανός συνελήφθη χωρίς να πέσει πυροβολισμός μαζί με άλλα δύο πρόσωπα στη διάρκεια κοινής επιχείρησης Πακιστανών και Αμερικανών πρακτόρων στο Ραουαλπίντι, κοντά στο Ισλαμαμπάντ. Το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή, παραμένει άγνωστο. Αρχικά ένας Πακιστανός κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει πως παραδόθηκε στους Αμερικανούς λίγο μετά τη σύλληψή του, αλλά ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Φαϊζάλ Σάλεχ Χαγιάτ το διέψευσε κατηγορηματικά: «Μέχρι να τον ανακρίνουμε για τις δραστηριότητές του στο Πακιστάν, δεν υπάρχει θέμα να τον παραδώσουμε σε κανένα», τόνισε. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε επίσης πως ο Μοχάμεντ βρίσκεται στο Πακιστάν και ανακρίνεται από πράκτορες των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών και της CIA. «Αυτό είναι φανταστικό!», ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους όταν τον ενημέρωσαν για τη σύλληψη του Μοχάμεντ.

Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 22 περισσότερο καταζητούμενων από το FBI προσώπων. Καταζητούνταν από τη δεκαετία του 1990 και οι ΗΠΑ είχαν αυξήσει πρόσφατα την επικήρυξή του σε 25 εκατομμύρια δολάρια. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως το σχέδιο για τις τέσσερις αεροπειρατείες (της 11ης Σεπτεμβρίου) ήταν δική του ιδέα και την συζήτησε με τον Μπιν Λάντεν», είχε δηλώσει πέρυσι τον Ιούνιο στους «Λος Άντζελες Τάιμς» ανώνυμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλούνται οι «Νιού Γιόρκ Τάιμς», ο ρόλος του Μοχάμεντ στις επιθέσεις αυτές επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από συλληφθέντα μέλη της αλ-Κάιντα, μεταξύ των οποίων ο Αμπού Ζουμπέιντα, ένας από τους διοικητές του Μπιν Λάντεν που συνελήφθη τον Μάρτιο του 2002.

Οι ελπίδες

Αναλυτές χαρακτηρίζουν τον Μοχάμεντ κεντρική φυσιογνωμία στην αλ-Κάιντα. Φέρεται να εξέταζε προσωπικά όλους όσους στρατολογούνταν και είναι πιθανό να γνωρίζει πού βρίσκονται ο Μπιν Λάντεν και ο μουλάς Μοχάμεντ Όμαρ, ο φυγάς ηγέτης του καθεστώτος των Αφγανών Ταλιμπάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ακόμη ότι θα του πάρουν πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού.

Η σύλληψή του αναμένεται επίσης να χαλαρώσει τις πιέσεις που δέχεται μέσα στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπους, η οποία κατηγορείται ότι, με το Ιράκ, έχει παραμελήσει το κυνήγι της τρομοκρατικής οργάνωσης που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Το Πακιστάν έκανε λοιπόν μεγάλη χάρη στον Μπους με τη σύλληψη αυτή και πιθανόν να την «εξαργυρώσει» απέχοντας από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου είναι ένα από τα 10 μη μόνιμα μέλη.

Η δράση του

Δύο όψεις. Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ στις φωτογραφίες του FBI Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ γεννήθηκε στο Κουβέιτ το 1964 ή 1965, αλλά οι γονείς του κατάγονταν από την πακιστανική επαρχία του Μπαλουτσιστάν. Ανήκε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και μιλάει αραβικά, αγγλικά, ουρντού και μπαλούτσι. Αποφοίτησε το 1986 από το Γεωργικό και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στις ΗΠΑ. Κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον του το 1996 σχετικά με συνωμοσία που σχεδίαζε την ανατίναξη 12 αμερικανικών επιβατικών αεροπλάνων πάνω από τον Ειρηνικό. Φέρεται επίσης να ανήκε σε πυρήνα που σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Πάπα, το 1995, στις Φιλιππίνες. Είναι ακόμη ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα το 1998 (224 νεκροί) και την επίθεση εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «Cole», το 2000, στην Υεμένη. Πακιστανική εφημερίδα τον συνέδεσε επίσης με την απαγωγή και τον φόνο του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ, τον Ιανουάριο του 2002 - σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν εκείνος που έκοψε τον λαιμό του δημοσιογράφου μπροστά στη βιντεοκάμερα. Φέρεται επίσης να έδωσε το πράσινο φως στον δράστη της επίθεσης στη συναγωγή της Τζέρμπα, στην Τυνησία, τον Απρίλιο του 2002 (21 νεκροί, οι περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες). ΤΑ ΝΕΑ03-03-2003 Σελ.: N64 A17579N641