Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ο μόνος αθώος είναι ο... γουστάβος :: 27-01-2003) 

Ο μόνος αθώος είναι ο… Γουστάβος

Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου αξιωματούχο του ΟΗΕ και τον έριξαν στους κροκόδειλους

DECLAN WALSH

Η πλοκή της υπόθεσης θυμίζει Λε Καρέ με εξωτικά χρώματα. Ένα αιμόφυρτο πτώμα ξεβράζεται στην όχθη μιας λίμνης του Μπουρούντι. Πολύ γρήγορα θα αποδειχθεί ότι πρόκειται για ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ, τον οποίο κακοποίησαν και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου και στη συνέχεια τον έριξαν στους κροκόδειλους.

Στην Μπουζουμπούρα. Δύο γιατροί εξετάζουν ένα παιδί που έχει πέσει θύμα υποσιτισμού

Αρκετά άτομα έχουν συλληφθεί, όλα δείχνουν όμως ότι οι πραγματικοί ένοχοι ανήκουν στους κόλπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Μέχρι πριν από 14 μήνες, ο δρ Κάσι Μανλάν από την Ακτή του Ελεφαντοστού ήταν επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στο Μπουρούντι. Η αρμοδιότητά του ήταν να καταπολεμήσει τις ασθένειες σε μία από τις καταραμένες χώρες της Αφρικής. Φαίνεται όμως πως ήξερε κάτι σημαντικό. Κάτι για το οποίο του άξιζε να πεθάνει. "Τον βρήκα εκεί, να επιπλέει", λέει ο Ντιντιέ, ένας μεσήλικας ψαράς που βρήκε το κομματιασμένο πτώμα του Μανλάν μια ημέρα του Νοεμβρίου του 2001 στις όχθες της λίμνης Τανγκανίκα. Παραδόξως, το πτώμα δεν κίνησε το ενδιαφέρον του Γουστάβου, του μεγαλύτερου και πιο τρομακτικού κροκόδειλου της Μπουζουμπούρα, που κάθε χρόνο καταβροχθίζει αρκετούς κατοίκους της πρωτεύουσας.

Οι συλλήψεις

Αρχικά, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τα κίνητρα του φόνου. Έναν μήνα αργότερα, η αστυνομία έκανε την πρώτη σύλληψη.

Επρόκειτο για την Γκέρτρουντ Νιαμόγια, πρώην υπάλληλο του Μανλάν, η οποία κατηγορήθηκε ότι συνωμότησε με έναν συνάδελφό της επιδημιολόγο και σκότωσαν τον γιατρό προτού αποκαλύψει μια απάτη με τα χρήματα της ΠΟΥ. Ο επιδημιολόγος συνελήφθη, αλλά στη συνέχεια διέφυγε από τη χώρα με διπλωματική ασυλία. Δύο από τους τέσσερις εθνοφρουρούς που συνελήφθησαν για την ίδια υπόθεση κατήγγειλαν ότι βασανίστηκαν για να ομολογήσουν. Όσο για τη Νιαμόγια, υπάλληλο της ΠΟΥ επί 30 χρόνια, παραμένει στη φυλακή, και η δίκη της αρχίζει τον άλλο μήνα.

Πολλοί πιστεύουν όμως ότι η γυναίκα αυτή δεν έχει σχέση με τον φόνο. Ο αδελφός της, ένας εξέχων δικηγόρος, έκανε τις δικές του έρευνες που τον οδήγησαν στη γειτονική Ρουάντα και σε έναν λογαριασμό στο Παρίσι.

Κατά την άποψή του, ο φόνος διεπράχθη από πληρωμένους δολοφόνους, οι οποίοι ανάγκασαν πρώτα τον γιατρό να σβήσει ένα αρχείο από τον υπολογιστή του. Το αρχείο αυτό περιείχε πληροφορίες για κλεμμένα φάρμακα κατά της ελονοσίας, τα οποία είχαν πιθανότατα αγοραστεί με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολιτική σκοπιμότητα;

Ο Αλέξις Σιντουχίγε, ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους του Μπουρούντι, συμφωνεί με το σενάριο αυτό και πιστεύει ότι πίσω από τον φόνο βρίσκεται ένας ισχυρός πολιτικός της κυβέρνησης και ένας αξιωματικός. Όσο για την τοπική κοινωνία, που δεν μπορεί να ξεπεράσει ακόμη το τραύμα του πολέμου, είναι έτοιμη να πιστέψει οτιδήποτε. "Στη χώρα αυτή", λέει ο Σιντουχίγε, "οι αθώοι πληρώνουν το τίμημα για τα εγκλήματα των ενόχων".