Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - "κάντε νόμο, όχι πόλεμο" :: 27-01-2003) 

ΟΥΛΡΙΧ ΜΠΕΚ

Πρόσωπα "Κάντε νόμο, όχι πόλεμο"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

"Make Law, Not War!", "Κάντε νόμο, όχι πόλεμο!". Η παράφραση του γνωστού συνθήματος που φώναζαν οι διαδηλωτές κατά του πολέμου στο Βιετνάμ είναι έμπνευση του Γερμανού διανοητή Ούλριχ Μπεκ.

Ούλριχ Μπεκ: ο Γερμανός κοινωνιολόγος προτείνει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικαστηρίου

Όπως λέει ο 58χρονος Γερμανός κοινωνιολόγος σε συνέντευξή του στην "Κοριέρε ντέλα Σέρα", η έκκληση αυτή απευθύνεται ευθέως στον πρόεδρο Μπους, ο οποίος ακολουθεί μια πολιτική στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων και περιφρονεί τις διεθνείς συνθήκες. Η στρατιωτική επιλογή, όμως, πρέπει πάντα να εντάσσεται και να υποτάσσεται σε ένα νομικό πλαίσιο. Το σημερινό διεθνές δίκαιο, τονίζει ο Ούλριχ Μπεκ, πηγάζει από την εθνική κυριαρχία και έχει καταστεί αναποτελεσματικό, καθώς τα εθνικά κράτη δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις. Ως εκ τούτου, το δίκαιο πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Και η ορθή κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός παγκοσμίου δικαστηρίου.

Η προσπάθεια του Μπους να επιβάλει την ειρήνη στον κόσμο με στρατιωτικό τρόπο είναι αντιπαραγωγική. Ούτε τα όπλα μαζικής καταστροφής ούτε τα κύτταρα των τρομοκρατών μπορούν να εξουδετερωθούν με τις βόμβες. Αυτό που χρειάζεται είναι να συμφωνούνται συνθήκες, να υπογράφονται και να εφαρμόζονται. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και είναι ο μόνος που εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ευρωπαϊκή πολιτική ακολουθεί τη σωστή κατεύθυνση; "Ναι και όχι", απαντά ο Μπεκ, που είναι σύμβουλος του καγκελάριου Σρέντερ. "Ναι, επειδή η Ευρώπη δίνει έμφαση στην ανάγκη να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Όχι, επειδή η Ευρώπη δεν έχει ακόμη καταλάβει ότι η τρομοκρατία είναι πράγματι μια παγκόσμια απειλή που μπορεί να πλήξει και την ίδια. Η Ευρώπη επικρίνει τη στρατιωτική ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά την ίδια στιγμή εξαρτάται από αυτήν. Η σημερινή Ευρώπη δεν είναι ικανή να επιλύσει ούτε τις στρατιωτικές συγκρούσεις στη γειτονιά της, όπως στα Βαλκάνια".

Ο Γερμανός κοινωνιολόγος τάσσεται έτσι υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής δύναμης που θα μπορεί να επεμβαίνει στις μεγάλες κρίσεις. Με άλλα λόγια, πρέπει να δημιουργηθεί ένα είδος "στρατιωτικού ευρώ". Μόνο έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει μια κοινή εξωτερική πολιτική. Η διεύρυνση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα είναι προς το συμφέρον και των κρατών-μελών, αφού θα αυξήσει το ειδικό βάρος της Ευρώπης στον κόσμο. Στο δοκίμιό του, ο Ούλριχ Μπεκ υποστηρίζει και μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα άποψη: ότι η κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στο στρατιωτικό πεδίο μπορεί να είναι η αρχή της πτώσης της αμερικανικής αυτοκρατορίας. Κι αυτό, επειδή η στρατιωτική λογική έρχεται σε αντίφαση με την οικονομική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο.