"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( προεκλογική... επίθεση :: 27-01-2003) 

Προεκλογική… επίθεση

12 Παλαιστίνιοι νεκροί σε πρωτοφανή επίδειξη ισχύος του Σαρόν

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Με μία πρωτοφανή επίδειξη ισχύος, που στοίχισε τη ζωή σε 12 Παλαιστινίους, "έκλεισε" την προεκλογική του εκστρατεία ο Σαρόν. Ώστε να διασφαλίσει λίγες επιπλέον ψήφους στις αυριανές εκλογές και - κυρίως - να διαλύσει και την παραμικρή αμφιβολία όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά την (βέβαιη από καιρό) επανεκλογή του.

Θρήνος και οργή. Δώδεκα νεκρούς άφησαν πίσω τους τα ισραηλινά τεθωρακισμένα στην πόλη της Γάζας

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας - με σκοπό την "καταστροφή της παλαιστινιακής τρομοκρατικής υποδομής" - ξεκίνησε λίγο μετά τις 22.00 το Σάββατο, και ολοκληρώθηκε την Κυριακή το πρωί. Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση στην περιοχή από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα. Και η ακριβότερη σε ανθρώπινο κόστος τους πέντε τελευταίους μήνες.

Οι φάλαγγες των ισραηλινών τεθωρακισμένων εισέβαλαν στην Πόλη της Γάζας από τρία διαφορετικά σημεία, συνοδεία ελικοπτέρων Απάτσι. Ανατίναξαν δύο τριώροφα κτίρια που ανήκαν σε μαχητές της Χαμάς και κατέστρεψαν περισσότερα από 130 καταστήματα και επιχειρήσεις. Οι Παλαιστίνιοι αντιστάθηκαν, πολλοί πυροδότησαν στους δρόμους από όπου περνούσαν τα ισραηλινά άρματα εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Κατά τις ανταλλαγές πυρών, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 12 Παλαιστίνιοι - μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και μαχητές. Τραυματίστηκαν επίσης 67 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες. "Πιστεύουμε ότι ο Σαρόν ήθελε να ολοκληρώσει την προεκλογική εκστρατεία σε αυτόν τον τόνο, με περισσότερο παλαιστινιακό αίμα και καταστροφή", δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός, Σαέμπ Ερεκάτ.

Το Ισραήλ επέβαλε χθες, και για τρεις ημέρες, πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Λωρίδα της Γάζας και στην Δυτική Όχθη - ώστε να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους μαχητές να "σαμποτάρουν" τις εκλογές της Τρίτης. Εκρηκτικά, που είχαν τοποθετήσει Παλαιστίνιοι σε ένα γάιδαρο, εξερράγησαν χθες κοντά σε ένα ισραηλινό φυλάκιο, έξω από την Βηθλεέμ, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν θύματα. Η έκρηξη πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο - δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Παλαιστίνιοι μαχητές επιστρατεύουν ένα τέτοιο "όπλο" στον αγώνα τους. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας αποκάλυπτε πως δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας - στα "πρότυπα" της Δυτικής Όχθης. Ένας επτάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χθες και ο 6χρονος αδελφός του τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά ενώ έπαιζαν κοντά σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο, στην νότια Γάζα. "Διερευνούμε το περιστατικό", δήλωσε, όπως και σε κάθε παρόμοια περίπτωση, ο ισραηλινός στρατός.

"Ο λαός θέλει ειρήνη, η χώρα θέλει Λικούντ"

"Ο λαός θέλει ειρήνη, ο λαός θέλει ζωή, η χώρα θέλει Λικούντ, η χώρα θέλει Σαρόν"… Αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής προεκλογικής περιόδου. Ο ισραηλινός λαός επιθυμεί πράγματι την ειρήνη. Το γιατί, όμως, στρέφεται γι' αυτό στον Αριέλ Σαρόν - έναν άνθρωπο που έχει βάλει ακόμα και στην αυτοβιογραφία του τον τίτλο "Πολεμιστής" - και όχι, για παράδειγμα, τον Άμραμ Μίτζνα, τον ηγέτη των Εργατικών - ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί παύση της βίας - είναι ένα ερώτημα απέναντι στο οποίο οι αναλυτές σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Ίσως, λένε, διότι οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι θεωρούν πως η ειρήνη μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της ισχύος. Ίσως επίσης διότι πιο πάνω και από την ειρήνη ακόμα βάζουν την ασφάλεια - και η ασφάλεια ήταν ανέκαθεν το "λάβαρο" του Σαρόν, παρ' όλο που η πολιτική του έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσκοπήσεις θέλουν το Λικούντ νικητή των αυριανών εκλογών, με 40 περίπου έδρες. Ο Σαρόν θα αναγκαστεί, βέβαια, να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους. Μικρό, όμως, το κακό για έναν άνθρωπο τον οποίο μόλις το 1% των Ισραηλινών θεωρούσε κατάλληλο για πρωθυπουργό πριν από είκοσι χρόνια - όταν η κατακραυγή για τη σφαγή που είχε διατάξει στην Σάμπρα και την Σατίλα τον υποχρέωνε να παραιτηθεί από υπουργός Άμυνας.