Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( θάνατος από πείνα και αρρώστιες :: 13-02-2003) 

Θάνατος από πείνα και αρρώστιες

Τα 12 εκατομμύρια παιδιά του Ιράκ θα είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

«Έρχονται από πάνω, από τον αέρα. Θα μας σκοτώσουν και θα μας καταστρέψουν. Μέρα και νύχτα αυτός είναι ο φόβος μας», Σέλμα, 5 ετών. «Έχουν όπλα και βόμβες. Ο αέρας θα είναι κρύος και ζεστός κι εμείς θα καούμε…», Ασέμ, 5 ετών.

Εμπάργκο θανάτου. Παρηγοριά στο χέρι της μητέρας του ψάχνει να βρει το μόλις οκτώ μηνών μωρό που νοσηλεύεται με λευχαιμία στο Νοσοκομείο Σανράμ, στη Βαγδάτη

Ο κατάλογος με τα παιδιά του Ιράκ που υποφέρουν είναι μακρύς. Στις φτωχογειτονιές της Βαγδάτης οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές από το 1991 και το εμπάργκο που πλήττει τους Ιρακινούς. Ο επικείμενος πόλεμος θα δώσει απλώς το οριστικό κτύπημα εκτιμά έρευνα επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο, που έγινε σε ιρακινές οικογένειες και προβλέπει ότι ένα νέο πλήγμα στην περιοχή θα είναι «ανθρωπιστική καταστροφή», κυρίως για τα 12 εκατομμύρια παιδιά του Ιράκ.

Χρόνιος υποσιτισμός

Τα ήδη υποσιτισμένα παιδιά θα πεθάνουν από την πείνα, ενώ η εξάρτησή τους από τα νερά των ποταμών - τα οποία σε περίπτωση επίθεσης θα μολυνθούν - για την ύδρευσή τους τα κάνει τρωτά σε θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο τύφος. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 15 εκατομμύρια κάτοικοι του Ιράκ (σε σύνολο 22-24) εξαρτώνται από τα κρατικά δελτία για τη σίτισή τους, ενώ ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό. Ο Πόλεμος του Κόλπου και το εμπάργκο διπλασίασαν τα ποσοστά θνησιμότητας των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ το 70% των θανάτων προκαλείται από ασθένειες που θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν, όπως οι εντερικές και αναπνευστικές λοιμώξεις.

Τις ίδιες διαπιστώσεις έκαναν και οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου, οι οποίοι επισκέφθηκαν πριν από δύο εβδομάδες τα νοσοκομεία της Βαγδάτης και της περιφέρειας για να οργανώσουν τη δράση τους. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης, τονίστηκε ότι ο πόλεμος θα πλήξει κυρίως τα παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά από ιάσιμες ασθένειες, λόγω της έλλειψης ιατροφαρμακευτικού υλικού και εξοπλισμού που έχει προκαλέσει το εμπάργκο.

Ακόμη και χολέρα

Το κατεστραμμένο σύστημα ύδρευσης της περιοχής αποτελεί κίνδυνο, αφού δεν παρέχει καθαρό νερό, τα ποσοστά των καρκίνων παραμένουν υψηλά - για αντικαρκινικά φάρμακα ούτε λόγος -, ενώ λόγω των ελλείψεων έχουν κάνει την εμφάνισή τους ασθένειες του παρελθόντος, όπως η χολέρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, όπως είπαν, ότι τον υπ' αριθμόν ένα παράγοντα θνησιμότητας αποτελούν οι διάρροιες (!) και όχι ο καρκίνος. Δύο στα τρία παιδιά στο Ιράκ πεθαίνουν από την αιτία αυτή. Κι επειδή, όπως είπαν, «το καλύτερο φάρμακο είναι η αποφυγή του πολέμου», οι Γιατροί του Κόσμου θα συμμετάσχουν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Η οργάνωση κάνει έκκληση για εθελοντές, χρήματα, φάρμακα, τρόφιμα, κουβέρτες και είδη ένδυσης. (Σταδίου 5, τηλ. 210-3243.344, 3314.572, 3312.662).