"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( «όπλο που καπνίζει» :: 13-02-2003) 

«Όπλο που καπνίζει»

Οι επιθεωρητές βρήκαν απαγορευμένο βαλλιστικό πύραυλο στο Ιράκ

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Έναν βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος παραβιάζει σαφώς τους περιορισμούς που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ βρήκαν οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ και πρόκειται να το αναφέρουν αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι «Τάιμς» του Λονδίνου επισημαίνουν ότι η ανακάλυψη ενός απαγορευμένου οπλικού συστήματος, ακόμη και αν έχει δηλωθεί από το Ιράκ στον ΟΗΕ ως νόμιμο πρόγραμμα, σημαίνει πως οι επιθεωρητές βρήκαν ένα «όπλο που καπνίζει». Διπλωμάτες δήλωσαν προς τη βρετανική εφημερίδα πως το εύρημα αυτό θα ενισχύσει τη θέση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου ότι το Ιράκ παραβιάζει τις απαιτήσεις του ΟΗΕ και θα βοηθήσει τους δύο συμμάχους να κερδίσουν υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για μια νέα απόφαση που να εγκρίνει τη χρήση βίας. «Η ετυμηγορία των επιθεωρητών για τους πυραύλους που βρήκαν είναι πως ο (πύραυλος) Αλ Σαμούντ εμπίπτει στα απαγορευμένα όπλα και οι κινητήρες του θα πρέπει να καταστραφούν», δήλωσε διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Ιρακινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μοχάμεντ Αλ Ντούρι επέμεινε πως το βεληνεκές του πυραυλικού συστήματος Αλ Σαμούντ 2 είναι εντός του επιτρεπομένου (150 χλμ), αλλά, σύμφωνα με τους «Τάιμς», επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ιρακινοί πύραυλοι μπορούν να φτάσουν πέραν της απόστασης αυτής. Η Ουάσιγκτον ελπίζει πως η αυριανή έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ που θα περιλαμβάνει το στοιχείο αυτό, θα είναι αρκετά καταδικαστική ώστε η Γαλλία, η Γερμανία και άλλα απρόθυμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην μπορέσουν να μπλοκάρουν μια δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ που να εγκρίνει τη στρατιωτική δράση.

Μένουν ανυποχώρητοι

Μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το φιλοπολεμικό και το αντιπολεμικό «στρατόπεδο» παρέμεναν πάντως ανυποχώρητα στις θέσεις τους. Γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές, εντείνει την απειλή μιας μονομερούς επιχείρησης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές πως ο Τζορτζ Μπους σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη νέα έκθεση για το Ιράκ που θα παρουσιάσουν αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, παρουσία πιθανόν και του Κόλιν Πάουελ, οι επικεφαλής επιθεωρητές του ΟΗΕ προκειμένου να εκβιάσει από τα μέλη του μία απόφαση: είτε να στηρίξουν την αμερικανική επιχείρηση αφοπλισμού του Σαντάμ είτε να παραμερίσουν αφήνοντας τον Μπους να ηγηθεί μιας συμμαχίας προς αυτό τον στόχο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλάισερ, δήλωσε χθες πως διεξάγονται ήδη συνομιλίες για μία δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διπλωματικές πηγές θέλουν τη Βρετανία να καταθέτει πιθανώς και αύριο ένα σχέδιο απόφασης που θα επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ. Απέναντι σε αυτήν την απόφαση, η Γαλλία, με την επίσημη υποστήριξη της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, θα αντιτείνει μία πρόταση για παράταση και ενίσχυση των επιθεωρήσεων. Και παρότι ο Μπους ελπίζει ακόμη πως το Παρίσι θα αλλάξει στάση, η ελπίδα του δεν φαίνεται βάσιμη.

Για να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, θα πρέπει η Ουάσιγκτον να δεχθεί να αναβάλει τον πόλεμο για μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα ωστόσο με τον Ρόναλντ Τίρσκι, ειδικό για τις υπερατλαντικές σχέσεις στο Amherst College της Μασαχουσέτης, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περιμένουν περισσότερο από τρεις εβδομάδες. «Δεν μπορείς να διατηρήσεις για μεγάλο διάστημα έναν στρατό άνω των 100.000 ανδρών», επισημαίνει. Επιπλέον, ο Μπους έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θεωρεί μάταιη τη συνέχιση των επιθεωρήσεων. Η γαλλογερμανική κρίση, προσθέτει στη «Liberation» ο Φιλ Γκόρντον, ειδικός για τις γαλλοαμερικανικές σχέσεις στο Brookings Institution, έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που δεν αποκλείεται πλέον ένα εφιαλτικό σενάριο.