Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( μαζί τους και ο πούτιν :: 11-02-2003) 

Μαζί τους και ο Πούτιν

Η Ρωσία ενισχύει το γαλλογερμανικό μέτωπο κατά του πολέμου

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Δεν είναι ακριβώς «σχέδιο», ούτε ακριβώς «γαλλογερμανικό», αποκαλύφθηκε με έναν όχι πολύ σοβαρό τρόπο, δεν προβλέπει την αποστολή κυανοκράνων στο Ιράκ, υφίσταται μόνον υποθετικά. Στάθηκε αφορμή, όμως, για την επίσημη ενίσχυση του γαλλογερμανικού μετώπου εναντίον του πολέμου στο Ιράκ με ένα ακόμα μέλος: τη Ρωσία.

Δίνουν τα χέρια. Ζακ Σιράκ και Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησαν για το Ιράκ στο Παρίσι

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία υιοθέτησαν χθες «κοινή δήλωση» με την οποία ζητείται και «συνέχιση» και «ουσιώδης ενίσχυση» των επιθεωρήσεων στο Ιράκ σε τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Τη δήλωση αυτή ανέγνωσε ο Γάλλος πρόεδρος έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του. Νωρίτερα, ο Σιράκ είχε σπεύσει να υποδεχθεί προσωπικά τον Πούτιν στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ - μια κίνηση που σχολιάστηκε ως ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί. «Η Ρωσία, η Γερμανία και η Γαλλία είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι θα γίνει καθετί δυνατό προκειμένου να αφοπλιστεί ειρηνικά το Ιράκ», ανέφερε η κοινή δήλωση.

«Η Ρωσία, η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν βέβαιες πως υπάρχει εναλλακτική λύση στον πόλεμο και πως δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα όλες οι δυνατότητες που προσφέρει η Απόφαση 1.441 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί σε πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού, που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των τριών κρατών με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλα κράτη». Η τελευταία αυτή φράση ήταν αναμφισβήτητα μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, που κορυφώθηκε έπειτα από το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» περί ύπαρξης ενός «μυστικού γαλλογερμανικού σχεδίου» για την αποτροπή του πολέμου - μέσω της μετατροπής του Ιράκ σε προτεκτοράτο του ΟΗΕ.

Ενοχλήθηκαν για τη διαρροή

Σύμφωνα με τη «Liberation», το σχέδιο διέρρευσε στον Τύπο από τη γερμανική καγκελαρία, η οποία ανυπομονούσε να βγει από την απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει. Η πρόωρη αυτή διαρροή, όμως, ενόχλησε τη Γαλλία, η οποία έσπευσε να διαψεύσει τα περί ύπαρξης «μυστικών». Ήταν, όπως αποδείχθηκε, η πρώτη μιας σειράς διαψεύσεων και η αρχή της σύγχυσης.

«Η Γερμανία θέλει απλώς να κάνει προτάσεις οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν τις γαλλικές προτάσεις», επέμενε χθες η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Μισέλ Αλιό-Μαρί, αναφερόμενη στις προτάσεις που είχε κάνει στις 5 Φεβρουαρίου ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών περί ενίσχυσης των επιθεωρήσεων. Λίγο αργότερα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Πέτερ Στρουκ, διέψευδε «τα δημοσιεύματα του Τύπου περί κυανοκράνων» και δήλωνε πως «τα σχέδια αυτής της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί».

«Παρόλο που δεν έχουμε στη διάθεσή μας λεπτομέρειες και δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει ένα πραγματικό σχέδιο, φαίνεται ότι βρισκόμαστε ενώπιον της συγκρότησης ενός μετώπου που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, την κατεύθυνση της αποφυγής του πολέμου και συγχρόνως της επιβολής αυστηρού ελέγχου επί του Σαντάμ Χουσεΐν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Στο «μέτωπο» αυτό προσχώρησε ήδη, όπως αποδείχθηκε, η Ρωσία. Την επί της αρχής υποστήριξή της έχει εκφράσει και η Κίνα. Ιταλία, Πορτογαλία και Ολλανδία, από την άλλη πλευρά, μίλησαν για «μπερδεμένες» προτάσεις, στηλίτευσαν τον τρόπο με τον οποίο δημοσιοποιήθηκαν και επέμειναν πως «δεν πρέπει να χαλαρώσει η πίεση που ασκείται στον Σαντάμ Χουσεΐν».

Σε κάθε περίπτωση, οι «κοινές ιδέες» που συζητούν η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να παρουσιαστούν την Πέμπτη από τον Σρέντερ στο γερμανικό κοινοβούλιο. Το πιθανότερο είναι πως οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν την υιοθέτησή τους επιμένοντας στην αναγκαιότητα ενός «προληπτικού πολέμου» εναντίον του Ιράκ.

Η χρήση του βέτο

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Πασκάλ Μπονιφάς, διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών του Παρισιού, στο σημείο όπου έχουν φτάσει τα πράγματα η Γαλλία θα ασκήσει αναμφίβολα βέτο σε οποιοδήποτε φιλοπόλεμο σχέδιο απόφασης κατατεθεί στον ΟΗΕ - «Η μη χρήση του βέτο», δήλωσε ο Μπονιφάς, «θα ερμηνευόταν ως υποταγή. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε δυνατότητα επιλογής. Τώρα πια δεν έχουμε».

«Στα μαχαίρια» Σρέντερ και Φίσερ

Γκέρχαρντ Σρέντερ, Γιόσκα Φίσερ

«Στα μαχαίρια» είναι ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο υπουργός Εξωτερικών του, Γιόσκα Φίσερ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μερίδα του γερμανικού Τύπου. Δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» θέλει τις σχέσεις τους να έχουν οξυνθεί λόγω του απόλυτου «όχι» του Σρέντερ σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ και - κυρίως - επειδή ο Φίσερ δεν είχε ενημερωθεί σχετικά με τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την αποτροπή του πολέμου. Η εφημερίδα «Bild», μάλιστα, υποστήριξε πως ο Φίσερ «τα έψαλε» στον Σρέντερ γι' αυτό το ζήτημα. Μία οριστική ρήξη ανάμεσά τους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Επίσημες πηγές πάντως διέψευσαν χθες τα δημοσιεύματα, λέγοντας πως οι σχέσεις των δύο ανδρών «ήταν, είναι και θα παραμείνουν καλές».