Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( η μάχη άρχισε... στο νατο :: 11-02-2003) 

Η μάχη άρχισε… στο ΝΑΤΟ

Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο μπλοκάρισαν εις διπλούν τα σχέδια των Αμερικανών

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Ο πόλεμος άρχισε χθες - από το ΝΑΤΟ! Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο μπλοκάρισαν, δύο φορές μέσα στην ίδια ημέρα, τον στρατιωτικό σχεδιασμό ανάληψης μέτρων για τη θωράκιση της Τουρκίας εν όψει του πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Τζορτζ Ρόμπερτσον. Δήλωσε ότι νέα συνεδρίαση για το ίδιο θέμα, θα γίνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι

Ακόμα και η χθεσινή επίκληση, από πλευράς της Τουρκίας, του «ακραίου» άρθρου 4 της ιδρυτικής συμφωνίας του ΝΑΤΟ, περί «απειλής της εδαφικής της ακεραιότητας» δεν ήρε το αδιέξοδο.

Στη χειρότερη θέση στην 54χρονη ιστορία του βρέθηκε από χθες το ΝΑΤΟ, αφού, λίγο πριν τις ένδεκα το πρωί, Γαλλία και Βέλγιο άσκησαν βέτο στο αμερικανικό αίτημα για αποστολή δυνάμεων και στρατιωτικού υλικού (πυραύλων Πάτριοτ, αεροσκαφών παρακολούθησης AWACS και ομάδων ειδικών για χημικό και βακτηριολογικό πόλεμο) στην Τουρκία για το ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ.

Λίγο αργότερα, σχεδόν στην εκπνοή της προθεσμίας που είχε τεθεί για την έκφραση αντιρρήσεων στην αμερικανική πρόταση, και η Γερμανία άσκησε βέτο.

Η έως τώρα πάγια θέση των «τριών ανταρτών», είναι ότι η αποδοχή του αμερικανικού αιτήματος θα ισοδυναμούσε με «πράσινο φως» για την έναρξη, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, πολέμου εναντίον του Ιράκ, προτού εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, προτού καν προλάβουν οι επιθεωρητές όπλων να παρουσιάσουν την έκθεσή τους ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι που είναι προγραμματισμένο να γίνει την Παρασκευή.

Η επιβεβαίωση

Η κρίση, στην οποία το ΝΑΤΟ έχει πλέον περιέλθει, επιβεβαιώθηκε και λίγο αργότερα, καθώς χθες το απόγευμα, σε νέα συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, την οποία κάλεσε η Τουρκία για να επαναδιατυπώσει το αμερικανικό αίτημα δίνοντάς του επείγουσα χροιά, το αδιέξοδο δεν ήρθη.

Πάντως, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο είχαν εκφράσει σε κοινή ανακοίνωσή τους, νωρίτερα χθες, την αλληλεγγύη τους προς τη σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ Τουρκία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν αλλάξει τη θέση τους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι νέα συνεδρίαση για το ίδιο θέμα θα γίνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ενώ προειδοποίησε ότι «όσο κρατάει αυτή η διαφωνία τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για το ΝΑΤΟ».

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες τις τρεις χώρες ότι υποσκάπτουν την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, εμποδίζοντας τη Συμμαχία να συμβάλει στην άμυνα ενός μέλους της που βρίσκεται υπό την απειλή - την Τουρκία.

Οι τρεις απήντησαν, λέγοντας ότι μια συμφωνία για τον στρατιωτικό σχεδιασμό για τη θωράκιση της Τουρκίας, εν όψει του πολέμου κατά του Ιράκ, θα σήμαινε, όπως τόνισε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ, «αποδοχή της λογικής του πολέμου την ώρα μάλιστα που αυξάνονται οι πιθανότητες ειρηνικής επίλυσης της κρίσης».

Αμερικανικές αντιδράσεις

«Απογοητευμένος» από τη στάση της Γαλλίας, που ηγήθηκε των προσπαθειών στο ΝΑΤΟ ώστε να παρεμποδιστεί ο προγραμματισμός για τη θωράκιση της Τουρκίας, εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη στάση αυτή «μυωπική», με αρνητικές επιδράσεις στη συμμαχία. Ερωτηθείς αν είναι ενοχλημένος από τον Γάλλο πρόεδρο Σιράκ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για πόλεμο αυτή τη στιγμή, ο Μπους απάντησε: «Ενοχλημένος δεν είναι η κατάλληλη λέξη. Είμαι απογοητευμένος που η Γαλλία είναι πρόθυμη να εμποδίσει το ΝΑΤΟ να βοηθήσει μια χώρα όπως η Τουρκία να προετοιμαστεί».

Ο Ράμσφελντ δήλωσε, μιλώντας χθες σε οκτώ ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι «είναι ντροπή» που η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο μπλόκαραν τον προγραμματισμό του ΝΑΤΟ για τις κινήσεις για την υπεράσπιση της Τουρκίας στην περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ.

Και προσέθεσε ότι η κίνηση από τις τρεις χώρες δεν πρόκειται να καθυστερήσει μια πιθανή επίθεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις ΗΠΑ, κινήθηκαν η Πολωνία, η Ισπανία και η Βρετανία που, μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται για να αναδειχθεί η «μοναχική θέση» της Γερμανίας και της Γαλλίας έναντι της ιρακινής κρίσης, εις βάρος της ασφάλειας ενός κράτους-μέλους της Συμμαχίας, και προς όφελος του Σαντάμ Χουσσεΐν.

Η ελληνική κυβέρνηση

Ο Έλληνας πρεσβευτής Βασίλης Κασκαρέλης τόνισε ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζονται στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος στο Ιράκ, αλλά δήλωσε ότι «η Ελλάδα, από τη στιγμή που η Τουρκία επικαλέσθηκε την ιδρυτική Συνθήκη του ΝΑΤΟ, θεωρεί πως δεν υπάρχει άλλη εκλογή από το να προχωρήσουμε στην απόφαση». Γαλλικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν πάντως, χθες το βράδυ, στο Reuters ότι ακόμα και σήμερα, κατά τη νέα σύνοδο για το ίδιο θέμα, οι τρεις διαφωνούντες θα κρατήσουν την ίδια θέση. Σε αυτήν τη θέση - δηλώνουν - θα εμμείνουν τουλάχιστον έως την Παρασκευή, όταν οι επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, θα υποβάλουν τη νέα έκθεσή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.