"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( το τέλος... ματαιώνεται :: 11-02-2003) 

Το τέλος… ματαιώνεται

Επιστήμονες της ΝΑSΑ υποστηρίζουν ότι η ζωή δεν θα εξαλειφθεί

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Κύριε καθηγητά, έχουμε ένα πρόβλημα: η NASA λέει ότι ανακάλυψε την ύπαρξη μιας «σκοτεινής ενέργειας» και ότι αυτή η κοσμική ενέργεια αντισταθμίζει τη βαρύτητα και συνεπώς θα κρατήσει το Σύμπαν μας για πάντα ζωντανό.

Έτσι απευθύνθηκε η εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» στον καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ για να του ανακοινώσει τη νέα ανακάλυψη της αμερικανικής υπηρεσίας αεροναυτικής και Διαστήματος. Είναι πρόβλημα που δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου; Όχι, βέβαια. Απλώς, αυτή η ανακάλυψη διαλύει τη θεωρία ότι η ζωή θα εξαλειφθεί από μια «Μεγάλη Συντριβή», όταν ολόκληρο το Σύμπαν θα καταρρεύσει. Η σχετική επιστημονική διαμάχη είναι παλιά, αλλά τώρα μάλλον θα πάρει τέλος.

Στο παρελθόν, επιστήμονες, από τον φυσικό Στίβεν Χόκινγκ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ μέχρι τον Αλβέρτο Αϊνστάιν, υποστήριζαν ότι κάποτε το Σύμπαν θα σταματήσει να εξαπλώνεται και θα συρρικνωθεί κάτω από τη δύναμη της βαρύτητας, με αποτέλεσμα την καταστροφή κάθε μορφής ζωής.

Όμως, έρευνες της NASA δείχνουν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι λανθασμένοι. Με τον δορυφόρο ΜΑΡ, που την περασμένη χρονιά έριξε την ηλεκτρονική του ματιά μέχρι τα βάθη του Διαστήματος, η NASA ανακάλυψε έναν σχηματισμό «θερμών σημείων», που σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αποδεικνύουν ότι το Σύμπαν επιταχύνεται. Αυτό σημαίνει ότι η «σκοτεινή ενέργεια» - η μοναδική δύναμη που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή την επιτάχυνση - υπάρχει πραγματικά και ότι το Σύμπαν επεκτείνεται τόσο γρήγορα που δεν μπορεί να καταρρεύσει από την επήρεια της βαρύτητας. Έτσι αποκλείεται το ενδεχόμενο της «Μεγάλης Συντριβής».

Ο καθηγητής Άντονι Λέιζενμπι, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δήλωσε στην εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» ότι η ανακάλυψη αλλάζει ριζικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το Σύμπαν. Στην ίδια εφημερίδα, ένας άλλος επιστήμονας εξηγεί: «Είναι σαν να πετάμε μια μπάλα στον αέρα. Αν η βαρύτητα είναι η μοναδική δύναμη που ασκείται πάνω της, τότε η μπάλα σιγά σιγά θα επιβραδύνει και ύστερα θα αρχίσει να πέφτει στη Γη. Η ανακάλυψη δείχνει ότι η "μπάλα" δεν επιβραδύνει, αλλά επιταχύνει την πορεία της προς τα πάνω».

Η ανακάλυψη της NASA θεωρείται από τις σημαντικότερες στην ιστορία της κοσμολογίας και - λίγες μόλις ημέρες μετά την καταστροφή του Κολούμπια - πιστεύεται ότι θα λειτουργήσει σαν υπόμνηση του αξιόλογου επιστημονικού έργου της υπηρεσίας.

Ο Γαλιλαίος ολοκληρώνει την αποστολή του

Την ώρα που η NASA κρατάει προσωρινά καθηλωμένα τα διαστημικά λεωφορεία της μετά την καταστροφή του Κολούμπια, ένα μη επηνδρωμένο διαστημόπλοιο, που εδώ και 14 χρόνια εξερευνά το ηλιακό σύστημα, κοντεύει να τελειώσει την αποστολή του, ενώ εξακολουθεί να αποκαλύπτει τα μυστικά ενός πλανήτη που βρίσκεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Πέντε χρόνια χρειάστηκε ο Γαλιλαίος για να φτάσει στον Δία. Φωτογράφισε αστεροειδείς, θερμά σημεία του Σύμπαντος και ύστερα έστρεψε τις κάμερές του στα φεγγάρια του γιγάντιου πλανήτη, που καθένα τους είναι από μόνο του ένας ολόκληρος κόσμος. Οι φωτογραφίες και οι μετρήσεις που έστειλε στη Γη δίνουν εντυπωσιακά στοιχεία για τρία από αυτά τα φεγγάρια, την Καλλιστώ, την Ευρώπη και τον Γανυμήδη. Και τα τρία έχουν ωκεανούς σε ρευστή κατάσταση, κάτι που τροφοδοτεί τη φαντασία των επιστημόνων, οι οποίοι ήδη ελπίζουν ότι το αλμυρό νερό αυτών των ωκεανών θα μπορούσε να κρύβει εξωγήινη ζωή. Ο Γαλιλαίος «είδε» επίσης την Ιώ, το μοναδικό ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συστήματος που έχει τόσο μεγάλη ηφαιστειακή δραστηριότητα: οι κάμερες κατέγραψαν την καυτή λάβα και τις τουλίπες της ηφαιστειακής τέφρας και των αερίων. Τον Σεπτέμβριο, η NASA θα κατευθύνει τον Γαλιλαίο να συντριβεί πάνω στον Δία.