Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μετά τις πλημμύρες έρχονται οι νάρκες! :: 20/3/2006 19:25:20) 

Μετά από κάθε πλημμύρα, εκτός από τις καταστροφές οι κάτοικοι, που οι οικισμοί τους βρίσκονται κοντά σε ναρκοπέδια, ανησυχούν και για τη διασπορά των ναρκών.

"Υγρές παγίδες" τα ναρκοπέδια στον Έβρο μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες

Μετά τις πλημμύρες έρχονται οι νάρκες!

Εκτός από τις πλημμύρες και τις καταστροφές οι κάτοικοι του Έβρου έχουν να αντιμετωπίσουν και τις νάρκες που ξεθάφτηκαν ή παρασύρθηκαν από τα νερά.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν και κάλυψαν τα πάντα, πώς είμαστε βέβαιοι ότι οι νάρκες δεν διασκορπίστηκαν;" αναρωτιέται ο Κ. Λεωνίδας, κάτοικος Γεμιστής και προσθέτει ότι μετά από κάθε πλημμύρα, εκτός από τις καταστροφές οι κάτοικοι, που οι οικισμοί τους βρίσκονται κοντά σε ναρκοπέδια, ανησυχούν και για τη διασπορά των ναρκών.

"Υγρές παγίδες" χαρακτηρίζουν τα ναρκοπέδια οι κάτοικοι, αφού ολόκληρη η παρόχθια περιοχή του Έβρου, όπου βρίσκονται και τα ναρκοπέδια, έχει μετατραπεί σε λίμνες και είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι νάρκες.

Από τύχη δεν έχουν θρηνήσει θύματα, υποστηρίζουν οι κάτοικοι και το αποδίδουν στο γεγονός ότι γνωρίζουν με κλειστά μάτια την περιοχή. Σε αντίθεση με τους δεκάδες λαθρομετανάστες που έχουν χάσει τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά στα ναρκοπέδια στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα της χώρας μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Eθνικής Άμυνας, τα αποθέματα της Eλλάδας σε νάρκες κατά προσωπικού ανέρχονται σε 1.075.557 νάρκες. Η Eλλάδα διαθέτει ναρκοπέδια στα σύνορά της με την Tουρκία κατά μήκος του ποταμού Έβρου, γι' αυτό και οι κάτοικοι της περιοχής θέτουν για μια ακόμη φορά επιτακτικά το ζήτημα της αποναρκοθέτησης. Στρατιωτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τις πλημμύρες, διότι υπάρχουν φράκτες, οι νάρκες τοποθετούνται πολύ βαθιά στη γη και επιπλέον είναι εμφανής η σήμανση που προειδοποιεί για την ύπαρξη ναρκοπέδιων. Και στην περίπτωση ακόμη που κάποιες νάρκες παρασυρθούν από τα νερά, ο στρατός διαβεβαιώνει ότι τις περισυλλέγει και τις επανατοποθετεί στη θέση τους.

Η ώρα των αποζημιώσεων

Μετά την καταστροφή έρχονται οι αποζημιώσεις και, όπως δήλωσε χθες ο διοικητής του ΕΛΓΑ Νίκος Κατσαρός που επισκέφτηκε την περιοχή, θα καταβληθούν έγκαιρα, θα είναι δίκαιες και απόλυτα αντικειμενικές. Συνολικά θα δοθούν 17 εκατ. ευρώ και αφορούν αποζημιώσεις για πλημμύρες και παγετούς.

"Όταν λέμε έγκαιρα εννοούμε μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που θα αποσυρθούν τα νερά κι όχι από τη συγκομιδή του προϊόντων", διαβεβαίωσε ο κ. Κατσαρός. Επεσήμανε ότι δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση κανένας κτηνοτρόφος είτε υπέβαλε δήλωση μέχρι τώρα είτε όχι, γιατί η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουλίου, οπότε όλοι προλαβαίνουν να δηλώσουν τη ζημία τους. Σε δύο μήνες από την ημέρα δήλωσης της ζημίας θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποσυρθεί και τα νερά. Το ύψος των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τις πλημμύρες ανέρχεται στα πέντε εκατ. ευρώ.

Μεγαλύτερες οι ζημιές από τον παγετό

Οι μεγαλύτερες ζημίες που έχουν γίνει στο νομό Έβρου είναι από τον παγετό, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ. "Εδώ έχουμε και επικάλυψη ζημιών, διότι παγετόπληκτα κτήματα έχουν καλυφθεί και από τα νερά, οπότε βεβαίως το ποσοστό της ζημίας ανέβηκε στο 100%", διευκρίνισε ο διοικητής του ΕΛΓΑ και κατέληξε, τονίζοντας ότι και για τα άσπαρτα χωράφια θα δοθούν αποζημιώσεις.