Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( η ράμπα εμποδίζει τον... επιτάφιο :: 20/3/2006 17:53:31) 

Η διοίκηση του κεντρικού καταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας στην Κοζάνη ζήτησε πριν από πέντε μήνες τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία ράμπας ΑΜΕΑ στην μπροστινή πλευρά του καταστήματος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου όμως, αν και ουσιαστικά απέρριψαν το αίτημα, δεν μπήκαν στον κόπο ούτε να ενημερώσουν τους υπεύθυνους της τράπεζας.

"Οχι" του δήμου Κοζάνης στο αίτημα της Εμπορικής Τράπεζας για τη δημιουργία ράμπας ΑΜΕΑ

Η ράμπα εμποδίζει τον… Επιτάφιο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κυκλοφοριακού του δήμου Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, για τη ράμπα των ΑΤΜ "θα πρέπει να γίνει ένα ψηλό πεζοδρόμιο, το οποίο αλλοιώνει την αισθητική του κέντρου της πόλης"

Τον ιδιότυπο ρατσισμό των υπεύθυνων των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου Κοζάνης κατά των ατόμων με ειδικές ανάγκες αναδεικνύει η υπόθεση της ειδικής ράμπας που προτίθεται να κατασκευάσει η Εμπορική Τράπεζα στο κεντρικό κατάστημα της πόλης, την οποία φέρνει στο φως η "Μ" σήμερα, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

Δεδομένου ότι το κτίριο που στεγάζεται η τράπεζα είναι δημοτικό, η διοίκηση του τοπικού καταστήματος και η περιφερειακή διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Εμπορικής Τράπεζας ζήτησαν πριν από πέντε μήνες τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία ράμπας ΑΜΕΑ στην μπροστινή πλευρά του καταστήματος, προκειμένου να είναι εφικτή η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών με κινητικά προβλήματα στο κατάστημα και στα αυτόματα ταμειακά μηχανήματα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, αν και ουσιαστικά απέρριψαν το αίτημα, αφού εκκρεμεί απλώς η τυπική διαδικασία έγκρισης από το δημοτικό συμβούλιο, δεν μπήκαν στον κόπο ούτε να ενημερώσουν τους υπεύθυνους της τράπεζας.

"Ως υπηρεσιακή παράγων έχω ένσταση γιατί δεν μας απάντησε ο δήμος Κοζάνης, αλλά ως άνθρωπος έχω μεγάλη απορία για τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής", δήλωσε στη "Μ" η υπεύθυνη Τεχνικών Υπηρεσιών Μακεδονίας-Θράκης της Εμπορικής Τράπεζας Πολυτίμη Πανέρα.

Η Εμπορική Τράπεζα ζήτησε στις 19/10/2005 την έγκριση για τη δημιουργία της ράμπας και ο δήμος απάντησε στις 11/11/2005 ότι το θέμα θα αποφασιστεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Η "Μ" απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής Κυκλοφοριακού Λάζαρο Μαλούτα, ο οποίος δυστυχώς μας ενημέρωσε ότι "η εισήγηση της επιτροπής στο δημοτικό συμβούλιο είναι αρνητική", ενώ για τους λόγους που το θέμα δεν ήρθε ακόμη στο δημοτικό συμβούλιο δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικός. Το πρόβλημα, κατά τον κ. Μαλούτα, δεν είναι τόσο η ράμπα της κεντρικής εισόδου, η οποία θα μπορούσε ίσως να γίνει, αλλά η ράμπα των ΑΤΜ, καθώς, λόγω του ύψους των μηχανημάτων, "θα πρέπει να γίνει ένα ψηλό πεζοδρόμιο μέσα στον πεζόδρομο, το οποίο αλλοιώνει την αισθητική του κέντρου της πόλης.

Βεβαίως, όποιος ζει στην Κοζάνη γνωρίζει πολύ καλά πόσες αυθαίρετες και αντιαισθητικές κατασκευές υπάρχουν στο κέντρο της πόλης ή πόσο ζωτικό χώρο σε πλατείες και πεζοδρόμους καλύπτουν τα τραπεζοκαθίσματα των καφέ ή τα περίπτερα που εκθέτουν την πραμάτεια τους.

Η απάντηση της Επιτροπής Κυκλοφοριακού

Η απάντηση του συγκοινωνιολόγου της Επιτροπής Κυκλοφοριακού του δήμου Κοζάνης στο αίτημα της τράπεζας είναι η εξής: "Η κατασκευή ράμπας για τα ΑΜΕΑ θα χαλάσει την αισθητική του κεντρικού πεζόδρομου (στον οποίο βρίσκεται το κατάστημα), ενώ επιπλέον δεν θα μπορούν να μανουβράρουν τα φορτηγά που μπαίνουν για φορτοεκφόρτωση". Ένα από τα επιχειρήματα που προέβαλε, εξάλλου, ο νεαρός συγκοινωνιολόγος ήταν πως… "η ράμπα για τα ΑΜΕΑ θα εμποδίζει την περιφορά του Επιτάφιου".