Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( θερμαϊκός: μπλόκο στην επέκταση :: 8/3/2006 18:06:48) 

Κάθε χρόνο στην περιοχή εγκαθίστανται 1.000 - 1.200 νέες οικογένειες, ενώ υπολογίζεται ότι την επόμενη δεκαετία στην επέκταση θα εγκατασταθούν περίπου 60.000 - 70.000 νέοι κάτοικοι.

"Όμηρος" του ΥΠΕΧΩΔΕ το Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου που έχει ήδη εγκριθεί από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού

Θερμαϊκός: Μπλόκο στην επέκταση

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Σε "ομηρία" εδώ και έξι μήνες κρατά το ΥΠΕΧΩΔΕ την επέκταση του σχεδίου πόλης του δήμου Θερμαϊκού, ο οποίος θα εντάξει 7.000 στρέμματα που εκτείνονται στα δημοτικά διαμερίσματα Περαίας, Αγίας Τριάδας και Νέων Επιβατών. Η υπογραφή του υπουργού Γ. Σουφλιά για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει… κολλήσει, ενώ στο δήμο πλανάται η υποψία ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην ανοιχτή κόντρα για τις προσφυγές στο έργο του αεροδρομίου.

Την ίδια ώρα ο δήμος έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αδυνατώντας να προχωρήσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, προκειμένου να καθοριστούν οι απαιτούμενες χρήσεις γης σε μια περιοχή όπου η ανοικοδόμηση είναι ραγδαία.

Το ΓΠΣ, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, είναι από τα μεγαλύτερα στην ανατολική Θεσσαλονίκη και έχει περάσει από όλες τις διαδικασίες, με μοναδική εκκρεμότητα την υπογραφή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.

Ο δήμος απέστειλε το σχέδιο της επέκτασης, όπως προβλέπει ο νόμος, για την τελική υπογραφή στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το Μάιο του 2005, οπότε εξαγγέλθηκε ότι θα υπογραφόταν σε δυο-τρεις μήνες.

"Από το Σεπτέμβριο όμως μέχρι σήμερα ο δήμος βρίσκεται σε 'ομηρία' και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αφού ο υπουργός δεν υπέγραψε το ΓΠΣ", τονίζει ο δήμαρχος Θερμαϊκού Αντώνης Ματζάρης και προσθέτει ότι "από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη δικαιολογία για αυτήν την καθυστέρηση. Θεωρώ πέρα για πέρα αδικαιολόγητη τη στάση του υπουργού".

Και ενώ ο δήμαρχος δηλώνει ότι δεν κατανοεί τη στάση του υπουργού κ. Σουφλιά, πολλοί, κυρίως κάτοικοι της περιοχής, υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι ο δήμος δεν υποχωρεί στο θέμα του αεροδρομίου "Μακεδονία", που αφορά στο έργο του νέου αεροδιαδρόμου, για το οποίο προσέφυγε επανειλημμένα στη δικαιοσύνη.

Ο δήμος όμως ανησυχεί και για ένα άλλο λόγο, που αφορά τη δωρεά 150 στρεμμάτων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, προκειμένου να δημιουργήσει το πανεπιστημιακό κάμπους, δηλαδή την πανεπιστημιούπολή του, η δημιουργία της οποίας θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής.

60.000 νέοι κάτοικοι στην επέκταση

Στην απόφαση του δήμου να επεκτείνει το σχέδιο πόλης συνέβαλε η ραγδαία πληθυσμιακή και οικιστική ανάπτυξη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στο Θερμαϊκό. Σύμφωνα μάλιστα με τον δήμαρχο κ. Ματζάρη, κάθε χρόνο στην περιοχή εγκαθίστανται 1.000 - 1.200 νέες οικογένειες, ενώ υπολογίζεται ότι την επόμενη δεκαετία στην επέκταση θα εγκατασταθούν περίπου 60.000 - 70.000 νέοι κάτοικοι. "Εν ολίγοις θα δημιουργηθεί μια νέα πολιτεία, για την οποία όμως θα πρέπει να τρέξουμε τα έργα υποδομής", επισημαίνει ο δήμαρχος.

Πρόκειται για τον πρώτο περιφερειακό δήμο της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου σημειώνεται πληθυσμιακή και οικιστική έκρηξη, ενώ παρά το γεγονός ότι είναι παραθαλάσσια περιοχή επιλέγεται για πρώτη κατοικία.

Πάντως, ενώ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Θερμαϊκού παραμένει… κολλημένο, ο δήμος προχωρά ήδη στα αναγκαία έργα υποδομής, όπως το δίκτυο της αποχέτευσης, το οποίο σύντομα ολοκληρώνεται, το δίκτυο της ύδρευσης και βέβαια τα έργα οδοποιίας, για την υλοποίηση των οποίων ο δήμος σύναψε δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.