Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ασκηση για τη γρίπη στο αχεπα :: 22/1/2006 19:00:50) 

Ασκηση για τη γρίπη στο ΑΧΕΠΑ

Ασπίδα προστασίας στη νόσο των πτηνών η οργάνωση προσωπικού και υποδομών

Προστατευτικές στολές τύπου… αστροναύτη προβάρουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, προετοιμαζόμενοι για το ενδεχόμενο περίθαλψης ασθενών από τη γρίπη των πτηνών.

Σε ενημερωτική εκδήλωση για το προσωπικό που έγινε την Παρασκευή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου θα γίνει σήμερα άσκηση ετοιμότητας με σενάριο που προβλέπει τέσσερα ύποπτα κρούσματα στα επείγοντα, τονίστηκε ότι, στην περίπτωση που εμφανιστούν ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα, η πρώτη αξιολόγησή τους θα γίνεται έξω από το νοσοκομείο, στην κεντρική πύλη.

Ακολούθως οι ασθενείς θα οδηγούνται σε χωριστό χώρο στο τμήμα επειγόντων και αν αξιολογηθεί ότι απαιτείται νοσηλεία θα μεταφέρονται σε έναν από τους δύο δίκλινους θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από μία ύποπτες περιπτώσεις (ένα γκρουπ ταξιδιωτών για παράδειγμα), έχει διαμορφωθεί χώρος στην Παιδιατρική και στην ΩΡΛ κλινική του ΑΧΕΠΑ. Ειδικοί θάλαμοι αρνητικής πίεσης υπάρχουν περίπου είκοσι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Διευκρινίστηκε πάντως ότι τις "στολές αστροναύτη" θα τις φορούν μόνον όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με τον άρρωστο και όχι όλο το προσωπικό.

Στην περίπτωση πανδημίας που ενδεχομένως ενσκήψει στην Ελλάδα (σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο), ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να μειωθεί κατά ένα πέμπτο εάν ληφθούν έγκαιρα μέτρα προετοιμασίας του ιατρικού προσωπικού και οργάνωσης των υποδομών.

Όπως τόνισαν οι λοιμωξιολόγοι του ΑΧΕΠΑ, το ποσοστό θνησιμότητας της νόσου στη ΝΑ Ασία φτάνει το 57%, αλλά αυτό μειώνεται τόσο στην περίπτωση που τα κρούσματα πάρουν τη μορφή επιδημίας και, το κυριότερο, όσο περισσότερο οργανωμένα είναι τα συστήματα υγείας των χωρών όπου εμφανίζεται η γρίπη Η5Ν1.

Ο λοιμωξιολόγος της Α' Παθολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Κολάρας επισήμανε ότι ενδείκνυται ο προληπτικός εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης των λεγόμενων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, βρέφη, μακροχρόνια ασθενείς κτλ).

Κ.ΚΕΚ.