Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κρεοπώλες στα θρανία :: 17/1/2006 19:22:38) 

Η βεβαίωση της φοίτησης στη σχολή Επαγγελμάτων κρέατος χορηγείται προκειμένου να ανοίξει κάποιος κρεοπωλείο.

Κρεοπώλες στα θρανία

Της ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Τα μυστικά του κρέατος μαθαίνουν 60 άτομα, ηλικίας 18 έως 55 ετών, τα οποία κάθονται αυτό το διάστημα στα θρανία της σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Θεσσαλονίκης.

Υποψήφιοι κρεοπώλες, κτηνοτρόφοι, σφαγείς, υπάλληλοι εργαστηρίων επεξεργασίας κρέατος, μάγειροι, αλλά και άλλοι, που επιθυμούν να εξειδικευτούν στα ζητήματα διατροφής, επιλέγουν την παραπάνω σχολή, η οποία ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και λειτουργεί από το 1986 στη Θεσσαλονίκη. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική για όσους θελήσουν να ανοίξουν ή να εργαστούν σε κρεοπωλείο ή ακόμη και να δουλέψουν σε σφαγεία και εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος.

Ο Κωνσταντίνος Φασούλας από το Βόλο και ο Κωνσταντίνος Γραμματικός από το Σιδηρόκαστρο ενδιαφέρονται κάποια στιγμή να αποκτήσουν το δικό τους κρεοπωλείο. «Είμαι ήδη κτηνοτρόφος και θα ήθελα να επεκτείνω αργότερα τις δραστηριότητές μου. Άλλωστε είναι μια κερδοφόρα δουλειά», σχολίασε ο Κ. Γραμματικός. Από οικογένεια κτηνοτρόφων προέρχεται και ο Κ. Φασούλας, ο οποίος θεωρεί ότι οι σπουδές στη σχολή είναι πολύ χρήσιμες. «Μας αναλύουν όλες αυτές τις πολύτιμες, για μας, πληροφορίες τόσο απλά, που γίνονται κατανοητές ακόμα και από αποφοίτους δημοτικού», πρόσθεσε.

Η Ηλέκτρα Σιγανίδου και ο Βασίλης Σοβάκης από τη Θεσσαλονίκη δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα των κρεοπωλών. Η πρώτη είναι κτηνίατρος και ο δεύτερος μάγειρας. «Για καθαρά εγκυκλοπαιδικούς λόγους βρέθηκα στη σχολή», ανέφερε ο Β. Σοβάκης, ενώ η Η. Σιγανίδου συμπλήρωσε πως στοχεύει να στραφεί στον τομέα των τροφίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα περιμένουν περισσότερα από 1.000 άτομα, για να εκπαιδευτούν στη σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Θεσσαλονίκης.

Χρειάζεται προσωπικό

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της, Γιάννης Κουλούρης, σκοπός της σχολής, εκτός από την εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών που ασχολούνται με την παραγωγή και την επεξεργασία του κρέατος, είναι ενημερωτικός αλλά και συμβουλευτικός, π.χ. σε θέματα λειτουργίας σφαγείων.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο τρεις κτηνιάτρους και χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλους επτά. Χώρια το διοικητικό προσωπικό», τόνισε ο κ. Κουλούρης.

Σημείωσε, μάλιστα, πως οι σπουδές αυτού του είδους είναι πολύ σημαντικές, καθώς το κρέας είναι ένα προϊόν που αλλοιώνεται πολύ εύκολα. «Γι' αυτό όσοι ασχολούνται με αυτό πρέπει να μάθουν τα μυστικά του, πώς δηλαδή γίνεται η ωρίμανσή του και πώς προστατεύεται. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι κρέας που έχει μαυρίσει δεν σημαίνει ότι είναι για πέταμα», υποστήριξε ο διευθυντής της σχολής.

Θεωρεί πως η πλειοψηφία κυρίως των νέων επαγγελματιών κάνει σωστά τη δουλειά της, όπως και ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στο επίπεδο των σφαγείων. «Δυστυχώς, όμως, σε πολλά σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει καταρτισμένο προσωπικό», πρόσθεσε.

Λειτουργία από το 1985

Περίπου 8.000 παραδοσιακούς αλλά και 2.600 νέους κρεοπώλες έχει εκπαιδεύσει τα τελευταία είκοσι χρόνια η σχολή της Θεσσαλονίκης, η οποία καλύπτει τις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας (η δεύτερη σχολή εδρεύει στην Αθήνα και καλύπτει τις υπόλοιπες περιοχές).