Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( οχι στα πολυκαταστήματα :: 6/2/2006 18:37:06) 

Το νομαρχιακό συμβούλιο της Χαλκιδικής διαφωνεί απόλυτα στην προοπτική λειτουργίας υπεραγορών στο νομό χωρίς τη δική του έγκριση.

Αντιδρούν στη δημιουργία υπεραγοράς οι επαγγελματικοί σύλλογοι της Χαλκιδικής

Οχι στα πολυκαταστήματα

Του ΘΟΔΩΡΗ ΔΟΥΚΑ

Την έντονη αντίδραση των επαγγελματικών συλλόγων της Χαλκιδικής και άλλων φορέων του νομού προκαλεί η απόφαση μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων να λειτουργήσει υπεραγορά στα Ν. Μουδανιά. Το θέμα συζητήθηκε στο νομαρχιακό συμβούλιο και με ομόφωνη απόφαση καταψηφίστηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η αντίθεση φορέων κυρίως της περιοχής των Ν. Μουδανιών στη δημιουργία και λειτουργία πολυκαταστημάτων στην περιοχή ήταν γνωστή ήδη από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μουδανιών, το οποίο καταψήφισε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια. Το νομαρχιακό συμβούλιο διαφωνεί απόλυτα στην προοπτική λειτουργίας υπεραγορών στο νομό χωρίς τη δική του έγκριση. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο δημοτικό θέατρο Μουδανιών, όπου ο εμπορικός σύλλογος Μουδανιών ενημέρωσε τους εκπροσώπους φορέων για το πρόβλημα.

Ο ν. 3377/2005 στο άρθρο 10, το οποίο τροποποιεί το αντίστοιχο άρθρο του ν. 2323/1995, εξαιρεί τη Ρόδο και την Κέρκυρα και προβλέπει συγκεκριμένα ότι "για την ίδρυση καταστημάτων λιανικού εμπορίου απαιτείται άδεια, που χορηγείται με απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου της οικείας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ύστερα από γνώμη της αντίστοιχης οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής, του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης και του οικείου επιμελητηρίου, όταν η συνολική επιφάνεια του εμπορικού καταστήματος είναι πάνω από 1.500 τ.μ. στα νησιά Ρόδος και Κέρκυρα". Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς προτίθενται να ζητήσουν τροπολογία, στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο νομός Χαλκιδικής στην παραπάνω ρύθμιση, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, ως τουριστικού.

"Το άρθρο 10 προβλέπει ωστόσο ότι άδεια από το νομαρχιακό συμβούλιο πρέπει να πάρουν τα εμπορικά καταστήματα πάνω από 1.500 τ.μ. σε δήμους με πληθυσμό από 20.000 μέχρι 100.000 κατοίκους, κάτι όμως που εξαιρεί και πάλι τη Χαλκιδική, καθώς δεν υπάρχουν δήμοι με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους", δήλωσε στη "Μ" ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Κώστας Μπογδάνος.

Συντονισμένη αντίδραση

Ο νομάρχης Αργύρης Λαφαζάνης ανέφερε ότι θα κινηθεί συντονισμένα μαζί με τους βουλευτές του νομού, ώστε να επιτευχθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Παπαθανασίου, και να συζητηθεί το θέμα. "Επικοινώνησα ήδη με τους βουλευτές και θα ζητήσουμε να κατατεθεί τροπολογία, ώστε η Χαλκιδική, μαζί με τη Ρόδο και την Κέρκυρα, να εξαιρεθεί από δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία για λειτουργία πολυκαταστημάτων", ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο δήμαρχος Μουδανιών Δαμιανός Ιορδανίδης τόνισε ότι η δημιουργία πολυκαταστημάτων στην περιοχή του δήμου του θα είναι καταστροφική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν θα επιτρέψει ο δήμος τέτοια εξέλιξη. Κατά τη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου αποφασίστηκε να δημιουργηθεί επιτροπή, αποτελούμενη από τους τρεις βουλευτές του νομού, τον νομάρχη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, για να μεταβούν στην Αθήνα σε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης.