Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συμφωνία για την προώθηση της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας στον τομέα της βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης υπέγραψαν χθες στο προεδρικό μέγαρο στην Αθήνα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο Ισραηλινός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τσάχι Χανέγκπι, παρουσία των προέδρων της Ελλάδας και του Ισραήλ Κάρολου Παπούλια και Μοσέ Κατσάβ.

Η συμφωνία υπογράφηκε στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του προέδρου του Ισραήλ στην Ελλάδα και σκοπός της είναι να βοηθήσει τις ισραηλινές και ελληνικές εταιρείες να αναπτύξουν κοινά βιομηχανικά και τεχνολογικά έργα. Η διμερής συμφωνία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλες σημαντικές συνεργασίες που στοχεύσουν στην περαιτέρω βελτίωση των διμερών εμπορικών σχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και ανάμεσα στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και στο Σύνδεσμο Ελλήνων Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και τους αντίστοιχους φορείς του Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ παρουσιάζουν ραγδαία βελτίωση. Τα τελευταία δύο χρόνια το εμπόριο αυξήθηκε κατά 40%, φτάνοντας τα 414 εκατ. δολ. Το Ισραήλ είναι σήμερα ο κύριος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών στη Μέση Ανατολή.