Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( κλειδί ο μάρτιος για την tvx ) 

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΕ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Κλειδί ο Μάρτιος για την TVX

Τέλη Μαρτίου η προέγκριση χωροθέτησης της μονάδας χρυσού- Παρατάθηκε και η προθεσμία υποβολής προσφορών για την εξαγορά του 50% της TVX HELLAS

Και νέα αναβολή πήρε το θέμα της προέγκρισης χωροθέτησης της μονάδας χρυσού από την εταιρεία μεταλλευμάτων TVX HELLAS στη Χαλκιδική. Αυτή τη φορά το ΥΠΕΧΩΔΕ αναμένεται να αποφανθεί για το φλέγον ζήτημα της καναδικής επένδυσης στα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με τη διεύθυνση χωροταξίας του υπουργείου, από την αξιολόγηση του φακέλου που έχει καταθέσει η εταιρεία προέκυψε η ανάγκη τροποποιήσεων αναφορικά με την παραγωγική μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση του project. Αυτό σημαίνει πως το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ζητά πια συμπληρωματικά στοιχεία -εκλείπει συνεπώς ο λόγος που καθυστέρησε τις προηγούμενες φορές τη διαδικασία- αλλά προτείνει στην TVX HELLAS την αλλαγή κάποιων σημείων με τα οποία διαφωνεί το υπουργείο.

Από την πλευρά της επιχείρησης, ο διευθύνων σύμβουλος, Ιωάννης Δραπανιώτης, σημείωσε, μιλώντας στο "Επιχειρείν", πως έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν στις τροποποιήσεις που τους έχουν ζητηθεί από το υπουργείο και σύντομα θα υποβάλλουν τα νέα στοιχεία. "Το σημαντικό της τελευταίας αυτής εξέλιξης είναι πως οι προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ μας βρίσκουν σύμφωνους και δεν αντιβαίνουν στη φιλοσοφία που διέπει το φάκελό μας" ανέφερε σχετικά. "Είναι άλλωστε λογικό το υπουργείο να "βασανίζει" εξαντλητικά το θέμα, δεδομένης της βαρύτητας που έχει".

Να σημειωθεί ότι η διεύθυνση χωροταξίας είχε προ καιρού ορίσει τα τέλη Φεβρουαρίου ως το τελευταίο χρονικό περιθώριο για την προέγκριση ή μη της χωροθέτησης της πολυσυζητημένης μονάδας χρυσού, υποστηρίζοντας πως ο νόμος δεν επιτρέπει άλλες παρατάσεις και καθυστερήσεις. Παράλληλα, προς τα τέλη Ιανουαρίου αναμενόταν να ολοκληρωθούν και να υποβληθούν και οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων, που δεν είναι άλλοι από την επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου, τη διεύθυνση περιβαλλοντικού σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα περί εξαγοράς

Την ίδια στιγμή εξελίξεις υπήρξαν και από το μέτωπο του στρατηγικού επενδυτή. Ο βρετανικός τραπεζικός οργανισμός, "Rothchild", που έχει αναλάβει τις διερευνητικές επαφές με δυνητικούς "συνεταίρους", πρότεινε την παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς πολλοί εκ των ενδιαφερομένων ζήτησαν μεγαλύτερη άνεση κινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ημερομηνία είναι η 1η Μαρτίου, οπότε και θα εκδηλωθεί και έμπρακτα το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων για την TVX HELLAS.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ξένων εταιρειών που ενδιαφέρονται για το 50% της TVX HELLAS συγκαταλέγονται οι "Homestake" και "Assarco" από τις ΗΠΑ, οι "Normandie Poseidon", "North" και "Greenwitch" από την Αυστραλία και τέλος η αγγλοαυστραλιανή "Rio Tinto".