Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ενδιαφέρον μυτιληναίου για την tvx hellas ) 

Ενδιαφέρον Μυτιληναίου για την TVX Hellas

Στη Χαλκιδική βρέθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο πρόεδρος του Ομίλου "Μυτιληναίος", Βαγγέλης Μυτιληναίος, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 50% της TVX HELLAS. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μυτιληναίος πραγματοποίησε ταξίδι "αστραπή" στη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου ήρθε σε επαφή και με τοπικούς φορείς.

Η αρχή του τέλους στο σίριαλ περί στρατηγικού επενδυτή, που "παίζεται" τον τελευταίο καιρό, θα είναι η 1η Φεβρουαρίου, ημερομηνία υποβολής των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους. Μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, οπότε αναμένεται και η προέγκριση χωροθέτησης της μονάδας χρυσού από το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα επιλεγεί ο τελικός στρατηγικός επενδυτής.

"Οι επαφές με τον Όμιλο 'Μυτιληναίος' βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο", σημείωσε μιλώντας στο "Επιχειρείν" ο διευθύνων σύμβουλος της TVX HELLAS, Ιωάννης Δραπανιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Δραπανιώτη, ένας Έλληνας επενδυτής είναι καλοδεχούμενος, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα έχει απαραίτητα και την προτίμηση της μητρικής TVX GOLD.

Πάντως τα τελευταία σενάρια φέρουν την καναδική εταιρεία να επιλέγει Έλληνα "συνεταίρο", στην προσπάθειά της να κάμψει με τον τρόπο αυτό τις αντιρρήσεις των κοινοταρχών και των κατοίκων της περιοχής κοντά στα μεταλλεία της Κασσάνδρας. Η συμμετοχή μιας ελληνικής εταιρείας στο project που έχει τόσο συζητηθεί θεωρείται από τους Καναδούς επενδυτές, όπως όλα δείχνουν, η λύση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο υλοποίησης της επένδυσης.

Οροφή το 50%

Όσο για τις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει για την απόκτηση και του management από το στρατηγικό επενδυτή, ο διευθύνων σύμβουλος της TVX HELLAS ανέφερε ότι προς το παρόν τα σχέδια της εταιρείας κάνουν λόγο για πώληση ποσοστού μέχρι και 50%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να είναι και πολύ μικρότερο.

Να σημειωθεί ότι τις διερευνητικές επαφές με δυνητικούς "συνεταίρους" έχει αναλάβει για λογαριασμό της καναδικής εταιρείας ο τραπεζικός οργανισμός "Rothchild", που εδρεύει στο Λονδίνο.

Μεταξύ των ξένων εταιρειών που ενδιαφέρονται για το 50% της TVX HELLAS συγκαταλέγονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι "Homestake" και "Assarco" από τις ΗΠΑ, οι "Normandie Poseidon", "North" και "Greenwitch" από την Αυστραλία και τέλος η αγγλοαυστραλιανή "Rio Tinto".

Προς τι ο επενδυτής;

"Τα έξοδα που έχουμε κάνει πριν καν ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης υπερέβησαν κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό, με συνέπεια να χρειάζεται ένας συνεργάτης που θα μοιραστεί το βάρος τους", εξήγησε ο κ. Δραπανιώτης.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό επίσημα την πρόθεσή της να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή. Δικαιολόγησε δε την κίνησή της αυτή αποδίδοντάς την στην κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της TVX GOLD έχει πάρει την τελευταία περίοδο την κατιούσα και η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα.