Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( εξάμηνη φυλάκιση για τα αρχαία ) 

ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εξάμηνη φυλάκιση για τα αρχαία

Με έξι μήνες φυλάκιση "πλήρωσαν" οι τρεις νεαροί τα 43 πήλινα αγγεία μυκηναϊκής και κλασικής περιόδου, που βρέθηκαν στην κατοχή τους την περασμένη Τρίτη.

Στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν χθες, οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους, για άμεση συνέργια σε παράνομη εμπορία αρχαίων.

Πρόκειται για τους Ιωάννη Γκόλη, 28 ετών, κάτοικο Θεσσαλονίκης και τους Μιχαήλ Σουντουρλή, 28 ετών και Δημήτριο Μαγκανάρη, 31 ετών, κατοίκους Σερρών.

Με ομολογία "καταπέλτη" στο δικαστήριο ο Γκόλης "καθήλωσε" τους δύο συγκατηγορούμενούς του, λέγοντας, ότι ο άμεσα υπεύθυνος της υπόθεσης, ήταν ο φίλος του Σουντουρλής.

Τα αρχαία ο Γκόλης τα παρέλαβε από τη Λαμία από τον Ανέστη Τούντα, 36 ετών, κατόπιν υπόδειξης του Σουντουρλή και απλώς αυτός θα έκανε τη μεταφορά έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.

Στη συνέχεια θα πήγαινε στο λιοντάρι της Αμφιπόλεως, όπου και είχε προκαθοριστεί ραντεβού με τους δύο άλλους, και θα τους παρέδιδε το "εμπόρευμα" με τα 43 πήλινα αντικείμενα.

Δεν πρόλαβαν όμως να πραγματοποιήσουν το "σχέδιό" τους γιατί ο Γκόλης συνελήφθη και η αστυνομία του υπέδειξε να ορίσει άλλο σημείο συνάντησης, για να συλλάβουν και τους άλλους δύο.

Στο δικαστήριο οι Μαγκανάρης και Σουντουρλής αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη με το γεγονός, ισχυριζόμενοι ότι βρέθηκαν από "καθαρή" σύμπτωση στο σημείο εκείνο.

Και οι τρεις καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή, ενώ διαφεύγει τη σύλληψη ο Ανέστης Τούντας, που σύμφωνα με την ασφάλεια πρόκειται για τον "εγκέφαλο" της υπόθεσης. Σύμφωνα με την εκτίμηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, τα πήλινα αγγεία που βρέθηκαν είναι αξίας 5.000.000 δραχμών.