Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( παρέδιδαν λευκά πρακτικά δικαστικοί αντιπρόσωποι ) 

Παρέδιδαν λευκά πρακτικά δικαστικοί αντιπρόσωποι

Μεγάλα και σοβαρά προβλήματα διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όταν οι εκατοντάδες σάκοι που ανοίχτηκαν διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζαν σημαντικές ελλείψεις.

Το πρόβλημα εστιάζονταν κυρίως στη μη συμπλήρωση των πρακτικών από πλευράς δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι παρέδιδαν τους σάκους στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και αποχωρούσαν. Η διαπίστωση έγινε από τα συνεργεία που συγκροτήθηκαν για να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο στα αποτελέσματα τα οποία είχαν καταμετρήσει οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μετά το κλείσιμο της κάλπης, το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι δικαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται στα συνεργεία καταμέτρησης τα περισσότερα λάθη, αλλά και παραλήψεις παρατηρήθηκαν από δικηγόρους. Μάλιστα όπως είπαν, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν αυτήν την εικόνα την οποία παρουσίασε μεγάλος αριθμός δικηγόρων.

Χαρακτηριστικά ήταν και όσα ανέφεραν αρκετοί δικαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε συνεργείο καταμέτρησης. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι δικηγόρος που επέστρεψε χθες το πρωί από το εκλογικό τμήμα παράτησε το σάκο με τα ψηφοδέλτια και θέλησε να φύγει. Ευτυχώς ο δικαστικός υπάλληλος άνοιξε έγκαιρα το σάκο και εντόπισε ότι δεν είχε συμπληρωθεί το πρακτικό το οποίο σημειωτέον είναι απαραίτητο. Η απάντηση που έλαβε ήταν… "να το συμπληρώσεις μόνος σου".

Άλλος δικηγόρος που επίσης το πρακτικό του παρουσίαζε κενά είπε ότι είναι δικηγόρος 20 ετών, και να το συμπληρώσει ο δικαστικός υπάλληλος.

Αγανακτισμένος ο πρόεδρος πρωτοδικών, Κωνσταντίνος Βαμβακίδης, έδωσε εντολή να καταγράφονται όλα τα ονόματα των δικαστικών αντιπροσώπων των οποίων τα πρακτικά παρουσιάζουν προβλήματα και όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις να οδηγούνται στο αυτόφωρο. Επίσης ο κ. Βαμβακίδης ζήτησε τα ονόματα όλων αυτών που παραδίδουν προβληματικά πρακτικά για να μη διοριστούν άλλη φορά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο γραμματέας του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ανέστης Κουρτζίδης, οι περισσότεροι υπάλληλοι που συγκροτούν τα συνεργεία ελέγχου είναι αγανακτισμένοι με τα λάθη τα οποία εντοπίζουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε 24ωρη βάση εργάζονται 76 συνεργεία για τον έλεγχο των ψηφοδελτίων και την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης και άλλα επτά συνεργία που πραγματοποιούν επανέλεγχο αν χρειαστεί. Το κάθε συνεργείο αποτελείται από ένα δικαστή και δύο δικαστικούς υπαλλήλους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Νίκος Καρακώστας, δήλωσε "συγχαρητήρια στους μετέχοντες στις εκλογικές διαδικασίες για την άψογη διεξαγωγή των εκλογών. Να τονίσω όμως ότι όλα ήταν αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας υπουργείου Εσωτερικών και δικαστικών υπηρεσιών. Αποδείξαμε όλοι ότι και θέλουμε και μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν κράτος".