Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( λοράν φαμπιούς: δεν είχα ανάμειξη ) 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λoράν Φαμπιούς, την ώρα που προσέρχεται στο δικαστήριο.

Λοράν Φαμπιούς: Δεν είχα ανάμειξη

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας κατέθεσε χθες στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση του μολυσμένου αίματος

Στο ειδικό δικαστήριο, που αποτελείται από βουλευτές, γερουσιαστές και δικαστές, κατέθεσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, που κατηγορείται ότι εμπόδισε το 1984-85 την εισαγωγή αμερικανικού συστήματος για έλεγχο του αίματος αιμοδοτών, μέχρι να βγει στην αγορά αντίστοιχο γαλλικό. Την περίοδο εκείνη, είχαν ενταθεί οι ανησυχίες για μετάδοση του AIDS μέσω των μεταγγίσεων, ή των προϊόντων αίματος που χρησιμοποιούν κυρίως οι αιμοφιλικοί, για να ελέγξουν τις αιμορραγίες.

"Ποτέ δε μου ζητήθηκε να αναμιχθώ στο ζήτημα των τεστ Άμποτ και Παστέρ. Ποτέ δεν άκουσα λέξη για την εμπορική τους διαμάχη", τόνισε ο Φαμπιούς. Το θέμα, είπε, το χειριζόταν ο σύμβουλός του, Φρανσουά Γκρος. Ενώ ερωτώμενος, αν ήταν νομικά υπεύθυνος για τις ενέργειες του Γκρος, ο Φαμπιούς απάντησε ότι ο ρόλος του δεν είναι να επιμερίσει ευθύνες. Ο Φαμπιούς ρωτήθηκε και για ένα σημείωμα στις 9 Μαϊου του 1984 προς τον συγκατηγορούμενό του Εντμόν Ερβέ, από αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, στο οποίο εκφράζονταν σοβαρές ανησυχίες για τους κινδύνους μετάδοσης του AIDS μέσω μεταγγίσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: "δεν βλέπω πώς θα μπορούσα να είχα ενημερωθεί γι' αυτό".

Ο Φαμπιούς, που ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα το 1984 σε ηλικία 37 ετών, είναι ο τρίτος από τους κατηγορούμενους της δίκης, που αρνήθηκε οιαδήποτε ανάμιξη στην καθυστέρηση των ελέγχων. Νωρίτερα, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Εντμόν Ερβέ, και η πρώην υπουργός Υγείας, Ζορζινά Ντιφουά, είχαν καταθέσει ότι την επίμαχη χρονική περίοδο δεν γνώριζαν πότε έπρεπε να αρχίσουν οι έλεγχοι. Αν καταδικαστούν οι τρεις Γάλλοι πρώην κυβερνητικοί, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο 500.000 φράγκων ( 86.000 δολαρίων). Όλοι επιμένουν ότι ήταν "υπεύθυνοι, αλλά όχι ένοχοι". Το Μάρτιο του 1985, τα αμερικανικά εργαστήρια Άμποτ είχαν ήδη ενημερώσει ότι μπορούσαν να διαθέσουν τα τεστ αίματος, ενώ ανάλογο, προσπαθούσε να κατασκευάσει το γαλλικό ινστιτούτο Παστέρ.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Όπως υπολογίζεται, τουλάχιστον 3.600 άνθρωποι μολύνθηκαν και περισσότεροι από 1.000 πέθαναν από AIDS, λόγω της καθυστέρησης της κυβέρνησης Φαμπιούς να παραγγείλει τα τεστ.