Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Χρονογράφημα

( ενθυμήματα του αλβανικού έπους 28ης οκτωβρίου 1940 ) 

Ενθυμήματα του Αλβανικού έπους 28ης Οκτωβρίου 1940

Χαράγματα 28ης Οκτωβρίου 1940 οι καμπάνες χτυπούν, οχλαγωγή μεγάλη, όλοι διερωτώμεθα τι συμβαίνει, τι τρέχει. Πόλεμος, επιστράτευση. Ο Ντούτσε Μουσολίνι με τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση ζητάει να επιτραπεί το πέρασμα του ιταλικού στρατού προς την Μεσόγειο.

Όλη η Ελλάδα επί ποδός. Από τη Βλάστη επιστρατεύονται 730. Οι περισσότεροι από αυτούς κατατάσσονται στο 28ο Σύνταγμα Φλωρίνης. Τα μεταγωγικά του Συντάγματος πλαισιώνονται σχεδόν από Βλαστιώτες με διοικητήν τον εκ Γαλατινής Κοζάνης Τσιακμάκη και βοηθόν τον εκ Βλάστης Κοζάνης υπολοχαγόν Νικόλαον Τζιαφέτταν φοιτητήν νομικής.

Οι νυχοπάτηδες αυτοί Βλαστιώτες ανέδειξαν το 28ο Σύνταγμα ηρωικό. Συνηθισμένοι από την υπαίθριο ζωή μέσα στα χιόνια ανάβουν φωτιές περιστοιχιζόμενοι από τους αξιωματικούς των και μεταφέροντες ανελλιπώς πυρομαχικά στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Και ενώ στον κεντρικό τομέα του Μετώπου οι Ιταλοί έφθασαν μέχρι τη Σαμαρίνα, στο βόρειο τομέα που ήταν το 28ο Σύνταγμα, όχι μόνον απέκρουσαν την ιταλικήν επίθεση, αλλά τους απώθησαν προς Ιβάν και Μάροβα. Όρθιος ο εκ Βλάστης λοχίας Χρήστος Δάρδας φωνάζει: απάνω τους παιδιά τους Μακαρονάδες, όπου και έπεσε ηρωικώς νεκρός. Τον Χρήστο Δάρδα ακολουθούν άλλοι δύο λοχίοι από τη Βλάστη, ο Γιάννης Περικετλής και Κωνσταντίνος Ντούλας φονευθέντες και αυτοί. Οι Ιταλοί προ της σθεναράς αυτής αντιστάσεως του 28ου Συντάγματος πανικόβλητοι οπισθοχωρούν προς Ίβαν και Μάροβα. Στον κεντρικό τομέα ο αείμνηστος Δαβάκης απωθεί τους Ιταλούς από την Σαμαρίνα και στη Φούρκα συλλαμβάνονται και αιχμάλωτοι Ιταλοί.

Ω! τι ενθουσιασμός! Ηπειρώτισσες γυναίκες φορτωμένες πυρομαχικά βοηθούν τον Δαβάκη στα δύσβατα μέρη της Αλβανίας. Ο Μουσολίνι πίστευε ότι σε δύο-τρεις μέρες θα έπινε καφέ στην Αθήνα, αλλά απέτυχε οικτρά.

Η Γερμανία, προ της αποτυχίας της Ιταλίας στην Αλβανία, την 6η Απριλίου 1941 κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ελλάδος. και εδώ η Ελλάδα είπε ένα δεύτερο ΟΧΙ κατά της Γερμανίας. Ανθίσταται στα οχυρά Ρούπελ και εν συνεχεία σε όλη την Ελλάδα και προ παντός στην Κρήτη. Οπότε καθυστέρησε η αποβίβαση των Γερμανών στην Αφρική. Εν τω μεταξύ οι Άγγλοι οχυρωθέντες μετά των συμμάχων, απέκρουσαν τους Γερμανούς με μεγάλες απώλειες αναγκασθέντες να συμπτυχθούν προς Ιταλίαν.

Είναι δε αληθές αληθέστατο, ότι η Ελλάδα αντέδρασε σε δύο μεγάλες αυτοκρατορίες της Ιταλίας και Γερμανίας και αναπτέρωσε το ηθικό των συμμάχων κερδίζοντες τη νίκη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ακριβώς εκέρδισε τη νίκη κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ανατολικό μέτωπο της Μακεδονίας. Οι Έλληνες έσπασαν το ανατολικό μέτωπο στο Σκρα της Μακεδονίας κατά των Γερμανοβούλγαρων και μετά έσπασε το δυτικό μέτωπο στη γραμμή Ζιγκ-Φρυδ. Τότε ήταν πόλεμος των χαρακωμάτων.

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΙΑΦΕΤΤΑΣ