Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( α1: νεα εκτος εδρας επιτυχια του παοδ επι του ιωνικου με σκορ 3-2 :: 22/1/2006 22:51:33) 

Α1: ΝΕΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΔ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΜΕ ΣΚΟΡ 3-2

ΠΑΝΟΡΑΜΑ

6.3 Φτώχεια, ανεργία, καταναλωτισμός, αγωγή καταναλωτή

Απέδρασε και από τα Διαβατά

Το σύγχρονο ελληνικό σινεμά ταξιδεύει στο Παρίσι

Η φτώχεια αποτελεί το βασικό κοινωνικό πρόβλημα όλων των κοινωνιών σήμερα.

Oύτε ο Ιωνικός μπόρεσε να σταματήσει τον ΠΑΟΔ.

Δεκατρείς ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους - και μάλιστα πρόσφατης παραγωγής - θα προβληθούν στο "3ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου" στο Παρίσι. Η καταπολέμηση της αποτελεί προτεραιότητα τόσο των κυβερνήσεων των χωρών, όσο και των Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, Unicef).

Η ομάδα του Διοικητηρίου πέρασε και από τα Διαβατά, κερδίζοντας τον αντίπαλό της με σκορ 3-2, συνεχίζοντας ακάθεκτη την πορεία της προς τον τίτλο.

Πολλοί από τους σκηνοθέτες των ταινιών θα παραβρεθούν στις προβολές και θα συζητήσουν με το κοινό. Οι κοινωνικοί επιστήμονες αναφέρονται σε δύο είδη φτώχειας την απόλυτη και τη σχετική.

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, εκεί όπου αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη μέχρι το τέλος.

Την οργάνωση του Πανοράματος έχει αναλάβει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία, το ελληνικό προξενείο και τη γαλλική Εταιρεία Σκηνοθετών - Παραγωγών.

• Η απόλυτη φτώχεια είναι η κατάσταση στην οποία τα άτομα δεν κατέχουν ούτε τα στοιχειώδη αγαθά για την επιβίωση τους, όπως είναι η τροφή, το νερό, η στέγη. Κερδισμένοι η Ηλιούπολη και ο Ελευθεριακός. Η έναρξη των προβολών θα γίνει στις 4 Μαρτίου με τους "Ακροβάτες του κήπου" του Χρήστου Δήμα και στη συνέχεια - μέχρι τις 18/3 - θα προβληθούν τα φιλμ "Θα το μετανιώσεις" της Κατερίνας Ευαγγελάκου, "Lilly's story" του Ροβήρου Μανθούλη, "Το τάμα" του Ανδρέα Πάντζη - και οι τέσσερις παραπάνω σκηνοθέτες θα παραβρεθούν στις προβολές - "Ο βασιλιάς" του Νίκου Γραμματικού, "Μπραζιλέρο" του Σωτήρη Γκορίτσα, "Ο 7ος ήλιος του έρωτα" του Βαγγέλη Σερντάρη, "Αιώνιος φοιτητής" του Βαγγέλη Σεϊτανίδη, "Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου" της Πένυς Παναγιωτοπούλου, "Δεκαπενταύγουστος" του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, "Αλεξάνδρεια" της Μαρίας Ηλιού, "Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου" του Νίκου Παναγιωτόπουλου, "Εφήμερη πόλη" του Γιώργου Ζαφείρη. Η απόλυτη φτώχεια αφορά μεγάλους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών στην Αφρική και την Ασία, αλλά παρουσιάζεται και στις αναπτυγμένες κοινωνίες, εφόσον οι άστεγοι αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο όλων των Δυτικών μεγαλουπόλεων. Η πρώτη συνέτριψε την προβληματική τον τελευταίο καιρό ΑΠΕ Λαγκαδά με το ευρύ σκορ (3-0), ενώ ο δεύτερος πέρασε χωρίς απώλειες από τη Λητή, κερδίζοντας τον τοπικό Μακεδονικό με 1-0. Μαζί θα προβληθούν και 6 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

• Η σχετική φτώχεια είναι η κατάσταση στην οποία τα άτομα διαθέτουν ένα βασικό εισόδημα που εξασφαλίζει την επιβίωση τους, δεν καλύπτει όμως το καταναλωτικό πρότυπο της κάθε κοινωνίας.

Γ.Σ.

Στην έναρξη του Πανοράματος - οι προβολές θα γίνουν στον κινηματογράφο Cinema des Cineastes -Studio - θα παραβρεθούν ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Δημήτρης Καραϊτίδης, ο γενικός πρόξενος κ. Γιώργος Παΐζης και από το ΕΚΚ η Βούλα Γεωργακάκου και ο Βασίλης Λεοντιάδης. Η κάθε κοινωνία καθορίζει επομένως τα όρια της σχετικής φτώχειας, π.χ. στην Ελλάδα του '60 η κατοχή τηλεόρασης ή τηλεφώνου δεν αποτελούσαν βασικές ανάγκες, ενώ σήμερα περιλαμβάνονται στις βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού και αποτελούν δείκτη σχετικής φτώχειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 3

φωτ.6.6 «Το κόστος τον εβδομαδιαίου σας καφέ, μπορεί να εφοδιάσει το χωριό της Ζωής με καθαρό νερό», αναφέρει η λεζάντα της καμπάνιας ενάντια στη φτώχεια. Η φτώχεια πλήττει πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών αλλά και των αναπτυγμένων κοινωνιών που η πλειονότητα τους είναι κάτω των δεκατεσσάρων ετών. Μεγάλος αριθμός επίσης είναι άνω των 65 ετών και πολλοί είναι ανάπηροι. Στη διεύθυνση www.yomag.net, θα βρείτε ένα δικτυακό περιοδικό για τους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης γραμμένο από μαθητές. - Μπορείτε να το επισκεφθείτε και να εντάξετε και το σχολείο σας στις δραστηριότητές του.

ΑΠΕ ΛΑΓΚΑΔΑ 0

πίνακας 6.1 Ένα στα τέσσερα άτομα βρίσκεται στα όρια σχετικής φτώχειας στην Ευρώπη των 15. Τα στοιχεία δίνονται χωρίς τον υπολογισμό των κοινωνικών παροχών του κράτους (Α' στήλη) και μετά τον σχετικό υπολογισμό (Β' στήλη).

Σκόρερ: Τούλο (20'), Σπανίδης (47', 76').

Τα αίτια της φτώχειας εντοπίζονται στην άνιση κατανομή του εισοδήματος, στις αλλαγές της τεχνολογίας, στις προκαταλήψεις και το ρατσισμό, αλλά και στην παραοικονομία*, που στερεί από το κράτος εισοδήματα για προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: (Ι. Σαραμάντος) Πολυχρονίδης, ΑΪΝΑΛΗΣ, Πολύκαρποβ, ΛΥΚΙΔΗΣ, ΝΤΕΝΙΚΑΡΟΣ, Σ. Παπαδόπουλος, Αρ. ΠΑΪΡΑΖΙΔΗΣ, ΣΠΑΝΙΔΗΣ (77' Γιαννουκίδης), ΤΟΥΛΟ (67' Κουλίδης), ΑΡΙΣΤΑΔΗΣ, Τοπουζίδης (82' Π. Παϊραζίδης).

Η ανεργία, επίσης, αποτελεί σημαντική αιτία της φτώχειας, ιδιαίτερα όταν είναι παρατεταμένη και αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις.

ΛΑΓΚΑΔΑ: (Ι. Παγώνης) Αλευράς, ΠΟΠΟΦ, Καπετανόπουλος, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ, ΜΕΠΑΡΑΣΒΙΛΙ, Σαρηγιαννίδης (77' Κιελέσι), Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Μετσάι, ΚΕΣΑΠΙΔΗΣ, Ιπ. Παπαδόπουλος (53' Ασλανίδης), Μουστακίδης (65' Δάμκαλης).

Οι συνέπειες της φτώχειας είναι ιδιαίτερα έντονες τόσο στα άτομα, τα οποία βρίσκονται αποκλεισμένα από πολλά αγαθά και δραστηριότητες, όσο και στην κοινωνία, αφού η φτώχεια αποτελεί αιτία πολλών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η μετανάστευση, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η εγκληματικότητα και η βία.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1

* παραοικονομία: η μη επίσημη καταγραφή από το κράτος οικονομικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα τη φοροδιαφυγή.

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ 1

πίνακας 6.2 Παγκόσμιος υποσιτισμός.

Σκόρερ: Βολίκας (1' πεν.), Αγαπητός (23').

Η αντιμετώπιση της φτώχειας απαιτεί μέτρα για την ενίσχυση της ισότητας ευκαιριών για όλους τους πολίτες.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Κ. Μπιμπισίδης) ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Καζίλας (52' Γιακουμής), Παρασκευόπουλος, Κεστελίδης (52' Γ. Ευθυμιάδης), Π. Μπαμπαούς, Πολύζος, ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ, Ηλ.

Τέτοια μέτρα είναι κυρίως η εκπαίδευση και η κατάρτιση, μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας και τέλος δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και του εθνικού και παγκόσμιου πλούτου.

Βολίκας, ΣΤΕΡΓΙΑΝΝΗΣ, Μαναβίδης, ΠΟΥΛΟΛΑΡΙ.

Σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στη φτώχεια σήμερα είναι ο καταναλωτισμός των δυτικών κοινωνιών.

ΦΟΙΝΙΚΑΣ (Λ. Ανδριόπουλος) Μπούρκας, ΓΙΟΡΜΠΑΛΙΔΗΣ, Κετατζίδης (24' ΑΝΕΣΤΗΣ), Γρηγοριάδης, ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΗΛΙΩΝΗΣ, Γιάνεφ, Αμανατίδης, Μπατάλης (78' Καλπακίδης), ΑΓΑΠΗΤΟΣ, Μπάμπαλης (64' Χαζηευαγγέλου).

Ο άκριτος καταναλωτισμός, δηλαδή η υπερβολική κατανάλωση αγαθών, είναι χαρακτηριστικό των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών και οφείλεται στη διαφήμιση και στην όλο και μεγαλύτερη παραγωγή καταναλωτικών αγαθών.

ΙΩΝΙΚΟΣ 2

Με βάση την Unicef το 25% του πληθυσμού υπερκαταναλώνει και ένα μέρος του αντιμετωπίζει προβλήματα παχυσαρκίας τη στιγμή που το 75% βρίσκεται σε συνθήκες φτώχειας και ένα μέρος του υποσιτίζεται.

ΠΑΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ 3

Τα εβδομαδιαία απορρίμματα ενός δυτικού νοικοκυριού θα αρκούσαν για την επιβίωση των παιδιών ενός χωριού στην Αφρική που πλήττεται από τον υποσιτισμό.

Σκόρερ: Μαμαλιόγκας (10'), Χιονίδης (32'), Πέρου (58'), Καραμανλής (87'), Ναζλίδης (88' πεν.).

Εξάλλου, ο καταναλωτισμός οδηγεί σε υπερεκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος για παραγωγή περισσότερων καταναλωτικών αγαθών.

ΙΩΝΙΚΟΣ: (Ν. Βακουφάρης) Αμπατζίδης, Χατζηκυριακίδης, ΦΡΑΓΓΟΣ, Δανιηλίδης, ΜΗΝΤΣΙΟΣ, Λίγκος, ΣΥΝΑΝΑΣ, Φαρσάκογλου (60' Καρβουνίδης), Μαμαλιόγκας (20' Αριστείδου), ΝΑΖΛΙΔΗΣ, ΠΡΟΒΑΤΙΔΗΣ (75' Πολίτης).

Αυτή η υπερεκμετάλλευση έχει συχνά ως αποτέλεσμα την εξάντληση των φυσικών πόρων, η οποία οδηγεί σε φτώχεια και υποσιτισμό ακόμα περισσότερες αναπτυσσόμενες κοινωνίες.

ΠΑΟΔ: (Στ. Τσαντίδης) Καραβάρας, ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, Λαζαρίδης, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Χασεκίδης, ΛΕΒΕΝΤΗΣ, Ισαακίδης (21' Χιονίδης), Καρατζάς (55' Πέρου), ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΨΩΜΙΑΔΗΣ, Τσαμασλής (21' Πανόπουλος).

Η αγωγή του καταναλωτή έχει στόχο να ενημερώσει τον πολίτη και να τον ευαισθητοποιήσει ώστε να καταναλώνει με βάση τις πραγματικές του ανάγκες και όχι τις τεχνητές ανάγκες που κατασκευάζει κυρίως η διαφήμιση.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΟΧΟΥ 1

Ο υπεύθυνος και ενημερωμένος καταναλωτής ενδιαφέρεται για τη βιώσιμη-αειφόρο ανάπτυξη* όλου του πλανήτη και ασκεί πιέσεις για σωστή χρήση των παραγωγικών πόρων ώστε να εξασφαλίζεται σήμερα και στο μέλλον η επιβίωση όλων των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 3

*Βιώσιμη ανάπτυξη: το μοντέλο ανάπτυξης που δεν εξαντλεί τους φυσικούς πόρους του πλανήτη.

Σκόρερ: Ευσταθιάδης (4'), Π. Μουσιάρης (22'), Τούρτας (50'), Ιορδανίδης (84').

Στις Διεθνείς Συνδιασκέψεις Κρατών για το περιβάλλον αναφέρεται και ως αειφόρος ανάπτυξη.

ΕΘΝΙΚΟΣ: (Κ. Γεωργιάδης) Μισχόπουλος, Ανεστάκης, Κανού, Πεϊτσίδης (65' Δ. Μούσιαρης), Μελίδης, Κατσούφης, Παπαδόπουλος (53' Παραστατίδης), Μουκέμε, Π. ΜΟΥΣΙΑΡΗΣ, Ζαϊμης, Τσιτιρίδης.

φωτ.6.7 Μαθητές πεζοί. Με απόφαση του ο Άρειος Πάγος, Ανώτατο δικαστήριο της χώρας, έκρινε ότι υπάρχει ευθύνη του οδηγού που τραυματίζει πεζό, όταν ο πεζός είναι ανήλικος, ηλικιωμένος ή άτομο με αναπηρίες. Η ευθύνη αυτή υπάρχει ανεξάρτητα από το εάν ο οδηγός τηρούσε όλες τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (σήμανση, ταχύτητα). Με την απόφαση αυτή, η οποία δεσμεύει τα δικαστήρια της χώρας, καθιερώνεται πρόσθετη υποχρέωση των οδηγών να παίρνουν όλες τις προφυλάξεις για πεζούς ακόμα και εάν αυτοί κινούνται ακατάλληλα στο δρόμο. Αυτό βέβαια δε μειώνει την ευθύνη των πεζών να κινούνται προσεκτικά στο δρόμο, αλλά αφορά ειδικές κατηγορίες πεζών. - Να συζητήσετε την απόφαση στην τάξη.

ΑΕΑ: (Θ. Σουγιουλτζής) Κουδούνης, ΡΕΤΖΕΠΟΓΛΟΥ, Μίντης, ΑΜΠΕΡΙΑΔΗΣ, Γιαλατζής, Κουτρούλης (75' Μπεζιάνης), ΝΑΤΣΗΣ, Τσακιρίδης, Τούρτας (80' Ιορδανίδης), Κυρλής (46' ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ), Ευσταθιάδης.

ΚΑΜΠΑΝΙΑΚΟΣ 0 ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ 0 ΚΑΜΠΑΝΙΑΚΟΣ: (Αρ. Λεκμπέλο) Μουρμούρας, Βαφείδης, Καραλιόλιος, Σιούνης (75' Σάρπης), Δίμτσης, Μεσιάρης, Κουντουράς, Κούφαλης Ν. (40' Κούφαλης Ν.), Νταλίγκαρος, Αμπιντίν, Διονυσίου. ΠΟΣΕΙΔΩΝ: (Δ. Αδάμου) Μυγδαλιάς, Τσορπίδης, Καλιοντζής (65' Ανδρονικίδης), Κιουμουρτζής, Λουκής, Καζαντζής, Μπουρδαμής (52' Κανέτης), Καργιολάκης, Μετεχίδης (46' Χατζόπουλος), Πεκρίδης, Ιωσηφίδης. ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΛΗΤΗΣ 0 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ 1 Σκόρερ: Ι. Καρτερόπουλος (20'). ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: (Στ. Ντινόπουλος) Τουμπέλης, Θεοδώρου, Σούβλατζης, Λαζαρίδης (84' Λιόνης), Μεμέτ, Αγουρζενίδης, Ριστόφ (70' Ζηλακάκης), ΣΑΠΑΝΗΣ, ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΣ, ΔΑΣΥΛΑΣ, Μουσταφά (86' Γεωργιάδης). ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ: (Β. Γκλαβέρης) Κούγκουλας, Παπαδόπουλος, Κεσίδης, Γκόλτσης, Ζιγκερίδης (87' λ.τρ. Μωράκης), Ζαφειριάδης, ΗΛΙΑΔΗΣ, Καρατζίκος ΟΥΜΠΟΖΟΡ (λ.τρ. 79' Καφές), ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Ι. ΚΑΡΤΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (79' Οικονόμου).

ΑΕΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ 3 ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ 2 Σκόρερ: Λιάκος (15', 39', 81'), Ξουφαρίδης (37'), Φυσέας (79' πέν.). ΑΕΤΟΣ: (Τ. Θέος) Κεφαλάς, Συρόπουλος, Κοκολάκης, Δέμπι, Λεούδης, Καρατζάς, Τουλκερίδης (60' Καμπάνης), ΑΘ. Κούσας (84' Μπάρας), Ι. Κούσας, Λιάκος, Ρενάλντο (80' Σακελαρίου). ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ: (Στ. Παπακωνσταντίνου) Τσιτιρίδης, Πουλουτίδης, Παπίτζε (65' Γκιμπόγκο), Ψαρόπουλος, Φυσσέας, Ξουφαρίδης, Μαλαφούρης, Πατηνέας, Νταραλιόφσκι, Κανίδης, Βελίδης (65' Νικολάου).

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ 0 ΑΕ ΕΥΟΣΜΟΥ 1 Σκόρερ: Γκόλιας (25') ΘΡΙΑΜΒΟΣ: (Ν. Παρούτογλου) Μουστάκης, ΜΠΙΣΕΛΑΣ, Παπλωματάς (60' Στόλιος), ΣΤΟΪΚΟΣ, ΜΑΚΑΡΟΝΑΣ, ΒΑΜΒΑΚΟΣ, Βελιτζέλος, Αλιβάνογλου, Καραγκιοζόγλου (40' Σάμουελ), Κωνσταντινίδης, Γανίτης (80' Καραγιάννης). ΑΕ ΕΥΟΣΜΟΥ: (Χρ. Ζήφκας) Πηλείδης (55' λ.τρ. Νικολαΐδης), ΡΗΓΑΣ, ΔΟΥΣΙΟΓΛΟΥ, Λάμπρου, ΟΦΛΙΔΗΣ, Παπαΐωάννου (70 Πωγωνίδης), Στράτζαλης, Λόμπας (89' Καρόνιας), Ιγνατίου, ΓΚΟΛΙΑΣ, Αργυρόπουλος.