Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( επιβλητικη νικη του παοκ στο γαλατσι επι της αεκ με 60-79 :: 5/2/2006 21:22:31) 

Ο Λάιονελ Τσάλμερς σταματάει με φάουλ τον Κώστα Βασιλειάδη.

Στον κύκλο των χαμένων ποιητών

6.5 Αθλητισμός και βία

ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ 60-79

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

Από την πρωτόγονη ήδη κοινωνία οι άνθρωποι εκπαιδεύονται και ψυχαγωγούνται με το ομαδικό παιχνίδι.

"Διπλό" για πλέι οφ

Η ποίηση "ενώνει" τον Ηλία Λογοθέτη και τον Θοδωρή Γκόνη στη σκηνή των "Γραμμών"

Με το πέρασμα των αιώνων το παιχνίδι, ως μέσο κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας, εξελίσσεται σε οργανωμένο κοινωνικό θεσμό, τον αθλητισμό.

Δεκάλεπτα: 23-13, 34-36 (ημίχρονο) Αναπάντεχη συνάντηση ή αντάμωμα δύο κόσμων συγγενών, που απλά εμείς έχουμε καταχωρήσει σε δύο διαφορετικούς πλανήτες;

Στην ελληνική αρχαιότητα η εκγύμναση του σώματος και η συμμετοχή-συναγωνισμός των αθλητών αποτελούσαν το αθλητικό ιδεώδες.

49-58, 60-79 (τελικό) Ό,τι και να είναι, Τραγούδι και Ποίηση συναντιούνται στη σκηνή των "Γραμμών" σε ένα διήμερο όπου οι Δυνάμεις του Αιγαίου και η Σοφία Παπάζογλου θα ακολουθούν τις ρίμες χαμένων ποιητών.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες έδωσαν στον αθλητισμό ένα χαρακτήρα που ξεπερνούσε τα σύνορα των κρατών και τον συνέδεσαν με την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών (ολυμπιακή εκεχειρία).

Θεατές: 1.500 Πρωταγωνιστές;

Από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι σήμερα ο αθλητισμός παίρνει διαφορετικές μορφές, εκφράζοντας τις αξίες και τα πρότυπα που επικρατούν σε κάθε εποχή και κοινωνία.

Με φόρα μπήκε στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου ο ΠΑΟΚ που πέτυχε χθες την τρίτη συνεχόμενη νίκη του αυτήν τη φορά μέσα στο κλειστό του Γαλατσίου επί της ΑΕΚ με 60-79.

Ο Θοδωρής Γκόνης και ο Ηλίας Λογοθέτης.

Ο οργανωμένος αθλητισμός έχει ως στόχους: • τη σωματική και πνευματική υγεία του πληθυσμού (νους υγιής εν σώματι υγιεί), • την κοινωνικοποίηση των νέων μέσα από την άμιλλα και τη συνεργασία της ομάδας, • την ψυχαγωγία των ατόμων, • τη γνωριμία και τη συμφιλίωση των λαών, μέσα από την οργάνωση διεθνών αγώνων.

Μάλλον μουδιασμένα ξεκίνησε το παιχνίδι ο Δικέφαλος.

Ξεκίνησε σαν παιχνίδι. Στις σύγχρονες κοινωνίες, ο αθλητισμός γίνεται μαζικός, ώστε να διασφαλίζεται η καλή φυσική κατάσταση και υγεία όλου του πληθυσμού.

Χωρίς συγκέντρωση στην επίθεση και με αργές επιστροφές οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου επέτρεψαν στην ΑΕΚ να εξασφαλίσει μια αρκετά μεγάλη διαφορά.

Σαν ένας τρόπος να λένε το δικό τους "καλημέρα" και να συνεννοούνται για πολλά περισσότερα. Παράλληλα όμως σήμερα ο αθλητισμός συνδέεται με την αγορά και με τα συμφέροντα μεγάλων εταιριών, γι' αυτό μιλάμε για το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού (αθλητικές εταιρίες, ΜΜΕ, εταιρίες αθλητικών ειδών).

Έτσι, με ένα σερί 15-0 το 0-2 έγινε γρήγορα 15-2 (5') με τους γηπεδούχους να δείχνουν ότι ελέγχουν πλήρως τον ρυθμό του αγώνα.

Στίχοι ελασσόνων ή γνωστών ποιητών, σύγχρονων ή ξεχασμένων, στίχοι που έρχονταν στα χείλη με την ευκολία και τον αυθορμητισμό της φυσικής επικοινωνίας - που σιγά σιγά αποκάλυπτε το κοινό τους πάθος: ποιήματα από στήθους. Συνέπεια της σύνδεσης του αθλητισμού με την αγορά είναι η εμφάνιση αρνητικών φαινομένων, όπως ο πρωταθλητισμός με κάθε μέσον και η βία που συχνά παρουσιάζεται, ιδιαίτερα στα ομαδικά αθλήματα.

Τα πράγματα δεν άλλαξαν πολύ μέχρι τη λήξη της πρώτης περιόδου (23-13) αλλά στη δεύτερη, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να "συμμαζέψει" κάπως το παιχνίδι του και στηριζόμενος σε έναν πολύ καλό επιθετικά Μακσάντσεφ πλησίαζε αργά αλλά σταθερά στο σκορ.

Κατεβατά ολόκληρα.

α) Πρωταθλητισμός.

Με επτά συνεχόμενους πόντους τους Καζάκου το 27-17 έγινε 27-24 ενώ με δικό του τρίποντο ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε σε 32-32 (18') με το πρώτο ημίχρονο να βρίσκει τους φιλοξενούμενους μπροστά (34-36).

"Και το φοβερό", λέει ο Θοδωρής Γκόνης, στιχουργός, σκηνοθέτης και τα τελευταία χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, "είναι ότι όσο πιο άγνωστος ήταν ο ποιητής, τόσο καλύτερα τον ήξερε ο Ηλίας Λογοθέτης.

Το «γρήγορα, ψηλά, δυνατά» της αρχαίας Ελλάδας, γίνεται σήμερα «γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα».

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ μέρος ανήκε αποκλειστικά στον ΠΑΟΚ.

Απίστευτο!

Ο πρωταθλητισμός σήμερα προβάλλει και καλλιεργεί ως υπέρτατη αξία τον ανταγωνισμό και τη νίκη με κάθε μέσο.

Παρά το επιθετικά άναρχο παιχνίδι του, εκμεταλλεύτηκε την καλή άμυνα, αλλά και την υπεροχή του στα ριμπάουντ αρχίζοντας να παίρνει τις πρώτες σημαντικές διαφορές.

Δεν υπήρχε περίπτωση να συναντηθούμε στον δρόμο και να μην ανταλλάξουμε στίχους, τους οποίους ως διά μαγείας γνωρίζαμε και οι δύο".

Αρνητικά αποτελέσματα αυτού του φαινομένου είναι οι μικρές ηλικίες έναρξης της προπόνησης, με τραγικές συνέπειες στην υγεία των αθλητών, η επέμβαση της τεχνολογίας και της επιστήμης στη δημιουργία μεγαλύτερων επιδόσεων, με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών (ντόπιγκ), η καλλιέργεια αισθημάτων φανατισμού στους φιλάθλους από τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα των ΜΜΕ.

Με τον Βασιλειάδη να παίρνει τα ηνία στο σκοράρισμα ο ΠΑΟΚ έφτασε στο +11 (47-58 στο 29'), ένα προβάδισμα που συντήρησε με χαρακτηριστική ευκολία και στην τέταρτη περίοδο.

Ο Ηλίας Λογοθέτης, που φέτος πρωταγωνιστεί στο "Μπλε Πορτοκαλί" του Τζο Πένχολ (στο "Απλό Θέατρο"), μου υπενθυμίζει ότι είναι Κεφαλονίτης όταν τον ρωτώ πώς ξεκίνησε το "σαράκι" της αποστήθισης (και, ουδεμία αντίρρηση, όλοι ξέρουμε ότι έχει να κάνει).

φωτ.6.8 Παρολυμπιακοί αγώνες Οι Παρολυμπιακοί Αγώνες μας μεταφέρουν σε μια χαρά γιορτής που ξεπερνά κάθε αναπηρία. Οι αγώνες αυτοί εκφράζουν τις τέσσερις αξίες που πρέπει να χαρακτηρίζουν τους αγώνες: την επίδοση, τη δύναμη, την έμπνευση και τη γιορτή. - Να συζητήσετε στην τάξη τις αξίες αυτές που είναι αξίες όλων των αθλητικών αγώνων.

Στο τέλος οι παίκτες της ΑΕΚ "κατέθεσαν τα όπλα" και ο ΠΑΟΚ βρήκε την ευκαιρία να διευρύνει ακόμα περισσότερο το υπέρ του προβάδισμα, που έφτασε στην μέγιστη τιμή του (+19) με τρίποντο του Γκαγκαλούδη στη λήξη του παιχνιδιού (60-79).

"Αυτή είναι η πιο ωραία επικοινωνία με τους ανθρώπους και ελπίζουμε να την εξαπλώσουμε σαν επιδημία", λέει πριν προλάβω να μιλήσω.

φωτ.6.9. Ποδοσφαιρικός αγώνας Η Πολιτεία προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους φίλαθλους δημιουργούν επεισόδια στη διάρκεια των αγώνων και απαγορεύει την ανάκληση των ποινών φυλάκισης. Οι αυστηρές ποινές είναι απαραίτητες, πόσο όμως μπορούν να εφαρμοστούν ιδιαίτερα σε νέους; www.sport.gov.gr - Να σχολιάσετε τις δυο απόψεις στην τάξη. Ποια άλλα μέτρα πρόληψης των επεισοδίων και των βανδαλισμών στα γήπεδα θα προτείνατε;

Προς το παρόν, πάντως, ετοιμάζονται για μια μικρή επίδειξη "Από Στήθους", όπου Ποίηση και Μουσική θα συνυπάρξουν για ένα διήμερο στη μουσική σκηνή "Γραμμές", σαν ένα πρώτο βήμα για κάτι μεγαλύτερο που σκέφτονται να οργανώσουν στο μέλλον.

β) Φαινόμενα βίας στις τάξεις των φιλάθλων.

Εκείνοι θα απαγγέλλουν - "θεματικές ενότητες από ποιήματα, από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα" - και οι Δυνάμεις του Αιγαίου και η Σοφία Παπάζογλου θα έχουν το τραγουδιστικό κομμάτι του προγράμματος, που θα συμβαδίζει θεματικά με τα ποιήματα.

Το φαινόμενο της βίας, που εκδηλώνεται από τους φιλάθλους, μέσα και έξω από τα γήπεδα, παρουσιάζεται σε πολλές κοινωνίες, όπως και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Καταλαβαίνουμε το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου για την ποίηση, αλλά τι νόημα έχει να μαθαίνεις τα ποιήματα που αγαπάς απέξω;

Αφορά κυρίως συγκεκριμένες μορφές ομαδικού αθλητισμού, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

"Είναι ιαματικό για την ψυχή", λέει ο Θοδωρής Γκόνης.

Οι αιτίες του φαινομένου βρίσκονται στην εμπορευματοποίηση αυτών των μορφών αθλητισμού και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με τα οποία συνδέονται (αθλητικές εταιρίες), στην υπερπροβολή των αθλημάτων από τα ΜΜΕ, εφόσον διαθέτουν ένα τεράστιο φίλαθλο κοινό, αλλά και στην καλλιέργεια από μερίδα του τύπου του φανατισμού των φιλάθλων οι οποίοι μετατρέπονται σε οπαδούς.

"Ας πούμε, μια ευχάριστη γυμναστική τού νου, που σε κάνει να ξεχνιέσαι και σιγά σιγά να συγκεντρώνεσαι, αποδιώχνοντας κάθε πλάγια σκέψη…

Η γενικότερη κρίση των αξιών και τα κοινωνικά προβλήματα (αποξένωση, ανεργία) οδηγούν συχνά τους παθητικούς θεατές-οπαδούς σε εκδηλώσεις βίας, τόσο μέσα όσο και έξω από τα γήπεδα.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι μόλις τα τελευταία 200 χρόνια έμαθαν να διαβάζουν από μέσα τους".

Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι τεράστιες καταστροφές σε εγκαταστάσεις, συγκρούσεις με αντίπαλους φιλάθλους, απομάκρυνση πολλών φιλάθλων από τα γήπεδα, κίνδυνοι για την ασφάλεια των πολιτών.

Όσο για τον Ηλία Λογοθέτη;

Η αντιμετώπιση του αρνητικού αυτού φαινομένου απαιτεί όχι μόνον αυστηρότερα κατασταλτικά μέτρα από την Πολιτεία, αλλά και τη συνεργασία των φιλάθλων και των αθλητικών φορέων (π.χ. ομάδες προστασίας γηπέδων από φιλάθλους, αριθμημένα εισιτήρια, αποκλεισμός από τους αγώνες των οπαδών που βιαιοπραγούν).

"Πάντα έτσι μελετούσα, από παιδί.

Εξάλλου, απαιτείται κατάλληλη κοινωνική πολιτική που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα των νέων (ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός, αποξένωση στις μεγαλουπόλεις), εφόσον αυτά αποτελούν συχνά τις αιτίες της νεανικής βίας.

Ακόμα και πεζά κείμενα.

φωτ.6.10. Το «εν αγωνίζεσθαι» στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Μετά την ένταση της πάλης, η φιλία των δυο πρωταθλητών συμβολίζει τη συνεύρεση των λαών. Γιατί οι αθλητικοί αγώνες πρέπει να είναι πάνω από όλα γιορτή, τόσο για τους αθλητές όσο και για τους θεατές. - Ποιοι παράγοντες μειώνουν σήμερα αυτόν το χαρακτήρα γιορτής που πρέπει να έχουν όλοι οι αθλητικοί αγώνες;

Με την απαγγελία έχω προϊστορία από τη δεκαετία του '70. Ξεκίνησα να απαγγέλλω αντάρτικα στην Πλάκα, κατόπιν ιταλικά αντάρτικα που έβρισκα ότι είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συνόδευα με την κιθάρα μου… Η ποίηση! Είναι η ωραιότερη επαφή με τους ανθρώπους, η πιο μεστή εμπειρία".

INFO

Στις 2 και 3 Μαρτίου, στις "Γραμμές" (Κωνσταντινουπόλεως 111, τηλ.: 210-3414.350).