Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ο λεμπρον τζεϊμς εφτασε τους 5000 ποντους πιο γρηγορα απο τον μπραϊαντ :: 22/1/2006 22:07:12) 

Ο Λεμπρόν Τζέιμς αφήνει την μπάλα στο καλάθι των Γιούτα Τζαζ.

Διαστάσεις

6.2 Αίτια και αντιμετώπιση

Ο ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΪΜΣ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟΥΣ 5000 ΠΟΝΤΟΥΣ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΡΑΪΑΝΤ

Ένα φάντασμα στην Αβάνα

Τα κοινωνικά προβλήματα δεν αποτελούν φυσικές και αναπόφευκτες καταστάσεις.

Ο "εκλεκτός" ξεπέρασε τον Κόμπι

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

Όπως κάθε πρόβλημα έχουν συγκεκριμένες αιτίες, τις οποίες πρέπει να αναζητούμε, ώστε με κατάλληλα μέτρα να τα επιλύουμε.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς αγωνίστηκε στο Ντέλτα Σέντερ της Γιούτα τραυματίας, αλλά μάλλον το… ξέχασε μπαίνοντας στο παρκέ.

Ο ηγέτης της Κούβας βρίσκεται από χθες στην Κίνα. Αλλά ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες δεν αισθάνεται ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο ελεύθερος. Αισθάνεται πάντα ένα φάντασμα στην Αβάνα.

Οι βασικές αιτίες των κοινωνικών προβλημάτων είναι:

Πέτυχε 51 πόντους και έγινε ο νεότερος παίκτης που ξεπέρασε τους 5.000 πόντους στην ιστορία του ΝΒΑ, αφήνοντας δεύτερο τον Κόμπι Μπράιαντ.

Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες: ο Κουβανός συγγραφέας είδε επιτέλους ένα βιβλίο του να εκδίδεται στη χώρα του

α) Η κοινωνική ανισότητα (βλ. Κεφ. 3.4.1).

Οι Καβαλίερς κέρδισαν εύκολα με 108-90 και επέστρεψαν στις επιτυχίες.

Το κτίριο στο οποίο κατοικεί μοιάζει με τα βιβλία του: σκοτεινό, μυστηριώδες, με περίεργους ανθρώπους να πηγαινοέρχονται, δυνατή μουσική, κι εκείνη τη διαπεραστική μυρωδιά του έρωτα.

Οι άνθρωποι στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, αλλά και οι όλες οι κοινωνίες παγκόσμια δεν απολαμβάνουν τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες.

"Πάλευα με τον τραυματισμό του.

Ο Γκουτιέρες συνηθίζει άλλωστε να περιγράφει τις σεξουαλικές σκηνές με κάθε λεπτομέρεια.

Οι κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν συνδέονται με τα πιο σημαντικά από τα κοινωνικά προβλήματα, όπως η φτώχεια, η ανεργία, η βία, η μετανάστευση και ο ρατσισμός.

Δεν ήθελα να έχω καμιά δικαιολογία γι' αυτό και τα έδωσα όλα.

Κι όταν η απεσταλμένη της Ρεπούμπλικα τον ρωτά γιατί το κάνει, της απαντά με τη χαρακτηριστική λατινοαμερικάνικη αλαζονεία.

β) Η κοινωνική μεταβολή (βλ. Κεφ. 3.5) αποτελεί χαρακτηριστικό όλων των κοινωνιών. Πάλευα με τον χρόνο για να παίξω ή όχι.

"Ακούστε, εμείς δεν είμαστε Αγγλοσάξονες, Γερμανοί ή Γάλλοι.

Στις σύγχρονες κοινωνίες, οι ταχύτατες κοινωνικές μεταβολές αποτελούν αιτία πολλών κοινωνικών προβλημάτων. Αν το παιχνίδι ήταν νωρίτερα δεν θα τα κατάφερνα", τόνισε ο Τζέιμς που απέσπασε τα θετικά σχόλια όλων, συμπαικτών και αντιπάλων, αλλά και το χειροκρότημα των φιλάθλων των Τζαζ!

Είμαστε Κουβανοί, και για μας το σεξ είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου, ένα πράγμα που θεωρούμε υπέροχο.

Οι τεχνολογικές επαναστάσεις π.χ. οδηγούν πολλούς επαγγελματικούς κλάδους σε προβλήματα ανεργίας και εξαφανίζουν παραδοσιακά επαγγέλματα. "Ήταν καταπληκτικός.

Τα βασικά στοιχεία της κουλτούρας μας είναι ο ερωτισμός και η μουσική: εδώ, σε κάθε σπίτι, όλη τη μέρα ακούνε σάλσα και κάνουν έρωτα. γ) Οι κοινωνικές αντιλήψεις και νοοτροπίες.

Είναι εξαιρετικός παίκτης", είπε ο τεχνικός των Τζαζ, Τζέρι Σλόαν.

Σαν έκφραση αγάπης ή στοργής. Ορισμένα κοινωνικά προβλήματα έχουν τις ρίζες τους στις νοοτροπίες που υπήρχαν παλαιότερα και συνεχίζουν να υπάρχουν στη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Από τους Τζαζ ξεχώρισαν οι Μεχμέτ Οκούρ (20π., 13ρ.) και Αντρέι Κιριλένκο (19π.).

Σαν ένα χάδι. Η κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών, η εγκατάλειψη του σχολείου ιδιαίτερα από τα κορίτσια, ο ρατσισμός, όλα αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με παραδοσιακές αντιλήψεις και προκαταλήψεις που υπάρχουν ακόμα σε πολλές κοινωνίες. ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ παιχνίδια που έγιναν χθες τα αποτελέσματα ήταν: Μάτζικ - Κινγκς 83-78 (Τούρκογλου 22π., Χάουαρντ 19π. - Μπίμπι 17π., Μίλερ 16π., Στογιάκοβιτς 14π.), Νικς - Χόρνετς 98-109 (Φρέι 18π., Κρόφορντ 14π. - Πολ 27π., Γουέστ 19π.), Πέισερς - Μπουλς 89-101 (Τζάκσον 21π. - Νοτσιόνι 20π.), Νετς - Σέλτικς 103-83 (Κάρτερ 25π., Κρστιτς 16π. - Πιρς 20π.), Μπακς - Μπόμπκατς 101-91 (Ρεντ 35π.- Μπρέζετς 21π.). Το ξαναλέω, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.

φωτ.6.3 Εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο είναι εκτεθημένα σε ιδιαίτερους κινδύνους λόγω των πολέμων και των φυσικών καταστροφών. - Να επικοινωνήσετε με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα (UNICEF, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα) και να ζητήσετε να σας αποστείλουν σχετικό υλικό.

Όταν λοιπόν γράφω μια ιστορία, γιατί να μη μιλήσω γι' αυτό;".

φωτ.6.4 Η ξενοφοβία αποτελεί την κύρια αιτία εκδηλώσεων ρατσισμού κατά των αλλοδαπών. - Να συζητήσετε στην τάξη με ποιους τρόπους η ισότητα και η αξιοπρέπεια θα γίνονται σεβαστές για όλα τα άτομα.

Γεννημένος στο Ματάνσας πριν από 53 χρόνια, ο Γκουτιέρες έκανε διάφορα επαγγέλματα μέχρι να γίνει συγγραφέας: εφημεριδοπώλης, παγωτατζής, εκπαιδευτής καγιάκ, δημοσιογράφος, καθηγητής πανεπιστημίου.

«Αν σκέφτεσαι ένα χρόνο μπροστά-φύτεψε σπόρους Αν σκέφτεσαι δέκα χρόνια μπροστά-φύτεψε ένα δέντρο Αν σκέφτεσαι εκατό χρόνια μπροστά-μόρφωσε το λαό.» Kuaan-tzu (Κίνα 4ος-3ος αιώνας π.Χ.)

Ως δημοσιογράφος δούλεψε 26 χρόνια.

Η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων προϋποθέτει:

Στα τέλη του '98 έκανε ένα ταξίδι τριών μηνών στην Ευρώπη για να προωθήσει ένα από τα βιβλία του, τη "Βρώμικη τριλογία της Αβάνας", που είχε εκδοθεί λίγους μήνες νωρίτερα στη Βαρκελώνη.

• την προσπάθεια αλλαγών στη νοοτροπία των ατόμων (ατομοκεντρική προσέγγιση).

Όταν επέστρεψε στην Κούβα, έμαθε ότι τον είχαν απολύσει.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η εκπαίδευση, κατάρτιση και ενημέρωση των ατόμων σε θέματα π.χ. οδικής ασφάλειας, επαγγελματικού προσανατολισμού, θεμάτων υγείας, ώστε τα άτομα να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, ξεπερνώντας αρνητικές νοοτροπίες.

Χωρίς λόγο.

• Την προσπάθεια αλλαγών στην κοινωνική οργάνωση (κοινωνιοκεντρική προσέγγιση).

Χωρίς να του δώσουν καμιά εξήγηση.

Σήμερα, η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων απαιτεί το συνδυασμό και των δύο παραπάνω προσεγγίσεων.

Πολύς κόσμος που τον ήξερε, κυρίως από την τηλεόραση, έπαψε να τον χαιρετά στον δρόμο.

Εξάλλου, η μελέτη και ο σχεδιασμός λύσεων στα κοινωνικά προβλήματα πραγματοποιείται με τη συνεργασία επιστημόνων διάφορων κλάδων.

Άλλοι του γύριζαν την πλάτη.

Ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι μελετούν π.χ. τα προβλήματα βίας και κοινωνικού αποκλεισμού στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και προτείνουν νέες μορφές σχεδιασμού των πόλεων.

Από εκείνη την εποχή, ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες αισθάνεται ένα φάντασμα στην Αβάνα.

Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι η χάραξη της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους (βλ. Κεφ. 9.3) με την κατοχύρωση μέτρων, όπως η κοινωνική ασφάλιση, τα επιδόματα ανεργίας, η επαγγελματική κατάρτιση ανέργων, η παροχή κατοικίας, η επιδότηση θέσεων εργασίας κ.ά.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Στην κατεύθυνση επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων εντάσσεται και η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ΜΚΟ (βλ. Κεφ. 2.3) και των διάφορων κοινωνικών κινημάτων, όπως το οικολογικό, το γυναικείο, το αντιρατσιστικό κίνημα.

Στα κουβανικά βιβλιοπωλεία, όμως, εμφανίστηκε μόλις τώρα ένα βιβλίο του, το "Τροπικό ζώο", που συγκρίνει την ερωτική αναρχία της Αβάνας με την παγερή αποτελεσματικότητα της Στοκχόλμης.

Τα περισσότερα από τα κοινωνικά προβλήματα σήμερα έχουν ένα διεθνή χαρακτήρα π.χ. η φτώχεια, η ανεργία, ο ρατσισμός, η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ο Γκουτιέρες δεν θέλει ούτε γι' αυτό να δώσει εξήγηση.

Για το λόγο αυτό τα κοινωνικά προβλήματα απασχολούν διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ, Unicef) και διεθνείς ΜΚΟ και κινήματα (βλ. Κεφ. 14.3).

"Ζω κλεισμένος σε αυτό το καταφύγιο, με τα βιβλία μου και τους πίνακές μου, και αισθάνομαι μακριά από την πολιτιστική ζωή της Κούβας, που είναι γκρίζα, ή τουλάχιστον εγώ τη βλέπω γκρίζα.

φωτ. 6.5 «Οι γούνες έχουν ζήτηση, οι φώκιες έχουν πένθος». Αυτόν τον κόσμο δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Μόνο το 1/5 του πληθυσμού της γης κατατάσσεται στην κατηγορία των «καταναλωτών», αλλά αυτή η κατανάλωση αποτελεί παράγοντα καταστροφής των φυσικών οικοσυστημάτων, εξαφάνισης ειδών και ρύπανσης υδάτινων πόρων και ωκεανών. - Να συζητήσετε στην τάξη τρόπους συμπεριφοράς του καταναλωτή που βοηθούν στη διατήρηση του οικοσυστήματος.

Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η λογοτεχνία, η ζωγραφική και η οικογένειά μου, έχω τέσσερα παιδιά, το πιο μικρό είναι ενάμισι έτους". Ώστε είναι παντρεμένος; "Α, όχι, δεν πίστεψα ποτέ στον γάμο. Τα τέσσερα παιδιά μου είναι από τέσσερις διαφορετικές γυναίκες, κάτι αρκετά διαδεδομένο στην Κούβα. Όμως είμαι συναισθηματικός και πνευματικός άνθρωπος, πιστέψτε με. Μεταξύ άλλων κάνω γιόγκα και διαλογισμό, έχω και μερικές βουδιστικές ιδέες. Αλλά δεν προτίθεμαι να κλειστώ σε μοναστήρι…".