Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( εκπαιδευτικη μεταρρυθμιση ) 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Μικρότερες ποινές για τους χρήστες ναρκωτικών

Γ2 Είδη αφήγησης

Πολύ βαριά και όχι…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Κείμενο 7

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, πικρός καφές για Αρσένη σε σχολείο της Φιλαδέλφειας, αντιδράσεις ΟΛΜΕ και γονέων για την εισαγγελική παρέμβαση στις καταλήψεις

Μπορεί να υπάρξουν θετικά νέα και μηνύματα από το μέτωπο των ναρκωτικών; Μόλις το πλήρωμα του Νισίν Μάρου απέκτησε την παράνομη έγκριση, έβαλε πλώρη για την Ανταρκτική κι όλα έδειχναν ότι τίποτα και κανένας δε θα κατάφερνε να εμποδίσει τον αφανισμό αυτών των ζώων που απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση.

ΑΘΗΝΑ.-

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι δύσκολο.

Για καλή τύχη όλων, τα πράγματα δεν ήταν έτσι, γιατί μόλις ο κυβερνήτης Τοσίρο Τανιφούτζι έδωσε τη διαταγή να σηκώσουν τις άγκυρες, οι μυρμηγκιές του οικολογικού κινήματος άρχισαν να κινητοποιούνται.

Με το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα στην Αθήνα κορυφώνονται οι αντιδράσεις μαθητών και καθηγητών κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου στη Βουλή φαίνεται πως τουλάχιστον για τους χρήστες, που συλλαμβάνονται, το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξο.

Κι έτσι, το πρωί της 21ης Δεκεμβρίου 1987 τέσσερα ταχύπλοα σκάφη, που έπλεαν με τη σημαία του "Ουράνιου Τόξου", μπλόκαραν την έξοδο στην προκυμαία Μιτσουμπίσι της Γιοκοχάμα με μια φάλαινα φουσκωτή σε φυσικό μέγεθος.

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι εισαγγελικές παρεμβάσεις για τις καταλήψεις στα σχολεία ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τους τόνους στο χώρο της παιδείας, ενώ και ο υπουργός Παιδείας γεύτηκε χθες τον πρώτο πικρό πρωινό καφέ ενημέρωσης σε σχολείο της Αθήνας.

Ο υπουργός, απατώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του Συνασπισμού Μαρίας Δαμανάκη, είχε "καλά μαντάτα" να πει για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, καθώς προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα - πιθανόν και μέσα στον ερχόμενο μήνα - να κατατεθεί προς ψήφιση από το Κοινοβούλιο νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει τη μείωση της ποινής φυλάκισης.

Ο κυβερνήτης Τανιφούτζι σκέφτηκε ότι θα του ήταν εύκολο να διαλύσει το μουσαμαδένιο κήτος* και να συνεχίσει τη ρότα του**, αλλά τα ταχύπλοα γυρνούσαν σαν υδρόβιες σφήκες συνέχεια γύρω απ' το σκάφος, εμποδίζοντας τις μανούβρες για το βιράρισμα*** και χωρίς να τ' αφήνουν να κουνήσει ρούπι, εκτός κι αν ο Ιάπωνας ναυτικός τολμούσε να περάσει πάνω απ' τα φουσκωτά.

Για τα θέματα αυτά άλλωστε το δ.σ. της ΟΛΜΕ, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, παρεχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, Νίκος Τσούλιας, υπογράμμισε πως "πίσω από τις μεθοδεύσεις για την καταστολή των καταλήψεων παραμονεύει ο κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου".

"Η επαπειλούμενη ποινή μέχρι και 5 χρόνια φυλακής είναι υψηλή", παραδέχθηκε ο κ. Φ. Πετσάλνικος προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά τη μείωση της ποινής, ενώ παράλληλα - όπως είπε - "υπό προϋποθέσεις και αναλόγως το ύψος της επιβαλλόμενης ποινής εξετάζεται και η δυνατότητα της μη αναγραφής της στο γενικό ποινικό μητρώο του χρήστη, ώστε να μην υπάρχει κοινωνικός στιγματισμός του".

Ο σκοπός ήταν να κερδηθεί χρόνος.

"Το σχολείο είναι χώρος διαλόγου και δημοκρατίας.

Άρα, όπως σχολίαζαν βουλευτές στο περιστύλιο της Βουλής, η θετική αντιμετώπιση των χρηστών δεν είναι ανέφικτη.

Τα ταχύπλοα ζάλιζαν το γιαπωνέζικο κολοσσό στη Γιοκοχάμα, ενώ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα μέλη της Greenpeace κατόρθωναν να γίνουν δεκτά από τις κυβερνήσεις κι εξασφάλιζαν την επανεξέταση της άδειας που είχε χορηγηθεί.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και μαθητές, μπορούν να διαφυλάξουν την ηρεμία και την περιουσία των σχολείων", πρόσθεσε.

Και έρχεται να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς εκτός από τον χρήστη που νιώθει στο πετσί του όλη την γκάμα της εξάρτησης μαζί του γονατίζουν οικογένειες, σύντροφοι και φίλοι.

Η περιπέτεια αυτή κράτησε τριάντα ώρες.

Ο κ. Τσούλιας ζήτησε την κατάργηση του νέου εξεταστικού συστήματος στη Β΄ λυκείου και επεσήμανε ότι καμία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει με ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

"Μ' άλλα λόγια", έλεγε βουλευτής της αντιπολίτευσης που έχει ασχοληθεί με το θέμα των ναρκωτικών, "καταλαβαίνει κάποιος πως οι μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης των χρηστών εκτός του ότι τους ιδρυματίζουν, ταυτόχρονα μειώνουν τραγικά τη δυνατότητα επανένταξής τους".

Τα ταχύπλοα άλλαζαν βάρδιες για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και τα πληρώματα έτρωγαν και έπιναν στο πόδι.

Πρόσθεσε δε ότι, σύμφωνα με επισημάνσεις μαθηματικών, φιλολόγων και φυσικών, οι μαθητές της Β΄ λυκείου δεν μπορούν να αφομοιώσουν την ύλη και συνεπώς δεν είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν με επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις που θα διενεργηθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Η κ. Μαρία Δαμανάκη, πάντως, για πολλοστή φορά, επανήλθε στην πρότασή της για ευνοϊκότερη μεταχείριση των χρηστών και, επικαλούμενη μελέτες επιστημόνων, αλλά και την πραγματικότητα από χώρες της Ε.Ε., τόνισε ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης - όπου έχει εφαρμοστεί - οδηγεί στη μείωση της παραβατικότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.

Στις 22 Δεκεμβρίου, τρεις η ώρα το απόγευμα, η μάχη κερδήθηκε ειρηνικά: η Διεθνής Επιτροπή για τις Φάλαινες CBI ακύρωνε την άδεια και εφιστούσε την προσοχή στην Ιαπωνία να σεβαστεί τη διεθνή νομοθεσία.

Επίσης, απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Τσούλιας είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα δημόσιος διάλογος για να αποφευχθούν, όπως είπε, απρόβλεπτες εξελίξεις.

* κήτος: θηλαστικό μεγάλων διαστάσεων που ζει στο νερό, π.χ. η φάλαινα

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, το μέλος του δ.σ., Λεωνίδας Ριτζάκης, υπογράμμισε πως "οι γονείς δεν είναι πίσω από τις όποιες μαθητικές κινητοποιήσεις, όπως συκοφαντικά ισχυρίζεται το υπουργείο Παιδείας", αλλά είναι δίπλα στα αγωνιζόμενα παιδιά.

** ρότα: η πορεία του πλοίου και (μεταφορικά) ο προσανατολισμός

"Καλούμε τους μαθητές", συμπλήρωσε, "να βγάλουν τα προβλήματά τους έξω από τα κάγκελα των σχολείων, και μαζί, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι να διαδηλώσουμε μαζικά και αγωνιστικά ενάντια στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική".

*** βιράρισμα: το σήκωμα της άγκυρας του πλοίου

Στο μεταξύ, για το Σάββατο 28 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, κατά την οποία θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία στις 7 Δεκεμβρίου, όπως προτείνει το δ.σ. της ΟΛΜΕ.

Louis Sepulveda, "Ο κόσμος του τέλους του κόσμου", στο Ελληνική Γλώσσα, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Αττικής, Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων/ΥΠΕΠΘ, 2000

Πικρός καφές για τον Αρσένη

Την έντονη αποδοκιμασία μαθητών δέχθηκε χθες το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, κατά τη διαδικασία του πρωινού καφέ σε σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο κ. Αρσένης μετέβη στο 1ο και το 2ο Λύκειο Φιλαδέλφειας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Μπήκε σε αίθουσα διδασκαλίας της Β΄ λυκείου, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι από τους υπόλοιπους μαθητές που βρίσκονταν στο προαύλιο ειδοποίησαν τους συναδέλφους τους, καταληψίες του Πολυκλαδικού Λυκείου της ίδιας περιοχής, που έσπευσαν στο σχολείο. Οι υπεύθυνοι του 1ου και του 2ου Λυκείου έκλεισαν τις πόρτες και οι μαθητές παρέμειναν έξω, αρχίζοντας και αυτοί την… πρωινή αποδοκιμασία, με συνθήματα κατά της μεταρρύθμισης, ενώ ζητούσαν να συναντήσουν τον υπουργό. Τελικά επετράπη η είσοδος και η συνάντηση με τον κ. Αρσένη σε πενταμελή επιτροπή μαθητών του Πολυκλαδικού, και όπως είπε ο κ. Αρσένης, συμφωνήθηκε να γίνει εκτεταμένη ενημέρωση στο σχολείο τους κάποια άλλη στιγμή.

Επίσης ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για "ενισχυμένη δόση παραπληροφόρησης στους μαθητές", ενώ αναφορικά με τις καταλήψεις είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο κλίμα και παράλληλα το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε ύφεση στις μεγάλες πόλεις.