Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αντιδράσεις ρέππα και πετσάλνικου ) 

Αντιδράσεις Ρέππα και Πετσάλνικου Αφιέρωμα

Κείμενο 8

Το θέμα της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης στα υπό κατάληψη σχολεία έφτασε χθες και στο πρες-ρουμ.

Ο Τζορτζ Μπους και τα γεράκια του

Δεν είχε καν το λόγο του τελειώσει κι έπεσε μέγα κύμα πάνω του σαρωτικό που ταρακούνησε και τη σχεδία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, υποστήριξε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει σχέση κυρίως με τη συλλογή πληροφοριών, για τις παραμέτρους που έχουν προκύψει από τις κινητοποιήσεις σε διάφορα σχολεία.

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Βρέθηκε ξαφνικά μακριά της, του ξέφυγε απ' το χέρι το τιμόνι. Επεσήμανε ότι δε συνιστά διατύπωση κατηγορίας για συγκεκριμένες παράνομες πράξεις εναντίον κάποιων, είτε μαθητών είτε άλλων παραγόντων της εκπαιδευτικής ή μη κοινότητας.

Όταν η σοβιετική απειλή εξαφανίστηκε, ο σκοπός της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έμοιαζε να εξαφανίζεται μαζί της.

Η θυμωμένη θύελλα με τους μεικτούς ανέμους σύντριψε το κατάρτι, πανί κι αντένα σφενδονίστηκαν πέρα στο πέλαγο. Ερωτηθείς εάν θα ασκηθεί δίωξη, εφόσον διαπιστωθεί η διάπραξη αξιόποινης πράξης, ο κ. Ρέππας είπε ότι αυτό είναι θέμα των αρμοδίων οργάνων.

Ξαφνικά όμως, μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τη νέα κρίση με τον Σαντάμ Χουσεΐν και το ιρακινό καθεστώς, η αμερικανική εξωτερική πολιτική απέκτησε νέο σκοπό, νόημα και πάθος.

Κι έμεινε αυτός ώρα πολλή μέσα στη δίνη, κεφάλι δεν μπορούσε να σηκώσει μπρος στην ορμή των φοβερών κυμάτων.

Το θέμα όμως σχολίασε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Φίλιππος Πετσάλνικος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας. Και οδήγησε πολλούς - Αμερικανούς και μη - να μιλάνε πλέον για το πώς τα "γεράκια" και οι "νεο-συντηρητικοί" κατέλαβαν τον Λευκό Οίκο.

Τον βάρυναν ακόμα και τα ρούχα, αυτά που η θεία Καλυψώ τού είχε φορέσει.

Όπως τόνισε, η καταγγελία ενός γονέα έδωσε το έναυσμα στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών να παραγγείλει στην αστυνομία να σπεύσει σε δύο σχολεία και να ελέγξει αν τελούνται αξιόποινες πράξεις από εξωσχολικά άτομα.

Η νέα κυβέρνηση Μπους έχει διαρρήξει τους δεσμούς της με τα διεθνιστικά δεδομένα που ήταν αποδεκτά από κάθε άλλη αμερικανική κυβέρνηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - με την εξαίρεση της πρώτης θητείας του Ρήγκαν.

Κάποια στιγμή ωστόσο ανάβλεψε, φτύνει από το στόμα του πικρή την άρμη - σαν χείμαρρος κελάρυσε καθώς του βγαίνει απ' το κεφάλι.

"Δεν πρόκειται για μια γενική εντολή προς την αστυνομία από την πλευρά των εισαγγελικών αρχών", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετσάλνικος, ο οποίος μάλιστα άφησε αιχμές κατά της απόφασης του υπουργού Παιδείας, κ. Αρσένη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "τα θέματα της Παιδείας λύνονται μόνον με ουσιαστικό διάλογο και κάθε άλλη παρέμβαση δε βοηθά…".

Ωστόσο, η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου στο εσωτερικό της Αμερικής για την εξωτερική πολιτική, που σημειώνεται μετά την 11η Σεπτεμβρίου, έχει αποκρύψει αυτήν την έντονη διαφορά.

Όμως και τη σχεδία του θυμάται κι ας είχε πια αποκάμει.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι η εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών, ύστερα από έγγραφη καταγγελία ενός γονέα, έδωσε εντολή στην αστυνομία να σπεύσει σε δύο σχολεία και να ελέγξει αν τελούνται αξιόποινες πράξεις. Παραμένει όμως ως γεγονός και δεν χρειάζεται παρά να θυμηθεί κανείς την προσέγγιση του πατέρα Μπους στην εξωτερική πολιτική, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, για να διαπιστώσει πόσο ριζική είναι η αλλαγή αυτή και για να τεθεί το θέμα: γιατί πράγματι συνέβη αυτή η αλλαγή.

Βρήκε ξανά τη δύναμη κι αρπάζεται μέσα απ' τα κύματα επάνω της και, καθισμένος τώρα εκεί στη μέση, δοκίμαζε πώς να ξεφύγει το τέλος του θανάτου.

Δηλαδή, να διενεργηθεί ένορκη διοικητική εξέταση για το αν υπάρχουν εξωσχολικά στοιχεία στα εν λόγω σχολεία.

Πολλοί αναλυτές και ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ μιλούν για την υπερίσχυση των νεο-συντηρητικών στη σημερινή αμερικανική πολιτική σκηνή.

Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία ε, στ. 313-326, μτφρ. Δ. Ν. Μαρωνίτης, ΟΕΔΒ, 2001

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης εισαγγελέων, Βασίλης Μαρκής, τόνισε πως η προκαταρκτική εξέταση είναι "η μόνη και η ηπιότερη ενέργεια που θα μπορούσε να κάνει η εισαγγελία πρωτοδικών".

Είναι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι είναι οι πιο θερμοί υπέρμαχοι της πραγματοποίησης ενός πολέμου εναντίον του Ιράκ, με μονομερή απόφαση των ΗΠΑ και χωρίς να τηρηθούν τα πλαίσια του ΟΗΕ - βάσει των οποίων, έως τώρα τουλάχιστον, κινούνταν οι ΗΠΑ, αλλά, τα οποία, είναι πλέον πολύ αβέβαιο εάν θα τηρούνται. Πάντως, την ίδια ώρα, άντρες των διωκτικών αρχών μετέβησαν στο 5ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής στην Αττική, όπου διαπιστώθηκε ότι τελεί υπό κατάληψη.

Οι επικεφαλής αυτής της τάσης των "νεο-συντηρητικών", οι οποίοι έχουν κηρύξει έναν ανηλεή πόλεμο εναντίον του Κόλιν Πάουελ και των δύο ανθρώπων του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ - πρόκειται για τους Ρίτσαρντ Χάας και Ρίτσαρντ Άρμιτατζ -, κατέχουν θέσεις-κλειδιά στο εσωτερικό της σημερινής αμερικανικής διοίκησης.

Έτσι, ενημέρωσαν το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς των μαθητών που θέλουν να κάνουν μάθημα σε άλλο σχολείο.

Εχθρός προ των πυλών

Και Βαρβιτσιώτης κατά Αρσένη

Από τους πιο σημαντικούς είναι ο 82χρονος καθηγητής, διανοούμενος και επικεφαλής ενός από τα κορυφαία συντηρητικά think tanks στην Αμερική, ο 56χρονος βαπτιστής, Ίρβινγκ Κρίστολ, πρώην σύμβουλος του Ρήγκαν, και πρόεδρος της πανίσχυρης οργάνωσης American Values, στην οποία συμμετέχουν πολλές Εκκλησίες διαμαρτυρομένων.

Την άμεση σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της παιδείας προτείνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτηρίζει τραγικές τις συνέπειες της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας.

Ο Γκάρι Μπάουερ, το "γεράκι" του Πενταγώνου.

"Η πολυδιαφημιζόμενη μεταρρύθμιση του κ. Αρσένη, από τα πρώτα βήματα εφαρμογής της όχι απλώς αυτοκαταργείται, λόγω βασικών ελλείψεων υποδομής (αίθουσες, εκπαιδευτικό προσωπικό, βιβλία), αλλά κινδυνεύει να καταργήσει την ελληνική παιδεία", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει ότι "ήρθε η ώρα να αντιληφθεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας πως δεν μπορεί να υποθηκεύεται με πρόχειρες, βραχυπρόθεσμες και αναποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις το μεγάλο εθνικό κεφάλαιο που λέγεται παιδεία".

Ο 61χρονος Ρίτσαρντ Περλ, από τους "ήρωες του Ψυχρού Πολέμου", όπως τον έχουν αποκαλέσει. Η ιστορικός και δημοσιογράφος, σύζυγος του Ντικ Τσέινι, επίσης, 61 ετών, Λιν Τσέινι. Και ο σαραντάρης δημοσιογράφος στην "Wall Street Journal", στο "Weekly Standard" και στους "New York Times", Ντέιβιντ Μπρούκς, γνωστός και ως ο άνθρωπος που επινόησε τον νεολογισμό "bobos" για να περιγράψει τους εύπορους, καλλιεργημένους και αριστερίζοντες "μποέμ αστούς" που ανθούν στις μέρες μας.

Σε μία ομιλία στο Council on Foreign Relations, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Τσέινι δήλωσε πως ο κύριος σκοπός της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ήταν η αντιμετώπιση ενός εχθρού - και ότι, επιτέλους, μετά την 11η Σεπτεμβρίου αναδύθηκε ένας άξιος διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης υπό τη μορφή της διεθνούς τρομοκρατίας και όλων όσα αυτός ο κάπως αόριστος όρος περικλείει.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφλεντ, πήρε μαζί του στο Πεντάγωνο - ορίζοντάς τον μάλιστα ως υφυπουργό Αμύνης - τον "άνθρωπό του", Πολ Γούλφοβιτς, πρύτανη του School of Advanced International Studies στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τον Φεβρουάριο του 1992, ο Γούλφοβιτς, μαζί με τον Ζαλμέϊ Χαλιλζάντ, μέλος σήμερα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Μπους και απεσταλμένο του στο Αφγανιστάν, ολοκλήρωσαν ένα σχέδιο που είχε αρχίσει ο Τσέινι πριν από δύο χρόνια: να διαμορφώσουν και να εξαγγείλουν την πολιτική και στρατιωτική αποστολή της Αμερικής στον μετα-ψυχρο-πολεμικό κόσμο.

Το έγγραφο αυτό διέρρευσε στους "New York Times", τον Μάρτιο του 2002, έκανε λόγο για "προληπτικά χτυπήματα" και βεβαίωνε ότι "αποστολή της Αμερικής είναι να εξασφαλίσει πως καμία αντίπαλη υπερδύναμη δεν θα εμφανιστεί σε κανένα μέρος του κόσμου".

Είναι όμως γεγονός ότι, αναφορικά τουλάχιστον με το Ιράκ, ο Τζορτζ Μπους θα πρέπει κάποια στιγμή πολύ σύντομα να εξηγήσει όχι απλώς γιατί ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι "κακός", αλλά και γιατί οι ΗΠΑ πρέπει αυτήν τη στιγμή να δώσουν τέτοια προτεραιότητα στην αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, την ώρα μάλιστα που έχει ξεσπάσει κρίση με τη Βόρειο Κορέα και η απειλή της αλ Κάιντα κάθε άλλο παρά έχει εξαφανιστεί.