Parallel Search
Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ
( πολιτικές αντιδράσεις για την ένορκη διοικητική εξέταση περί καταλήψεων )
Πολιτικές αντιδράσεις για την ένορκη διοικητική εξέταση περί καταλήψεων
Βιομηχανίες στις όχθες τού κάποτε "ποταμού θεού", εγκαταστάσεις, κατοικίες, νεκροταφεία, στη θέση του πράσινου και των ήπιων δραστηριοτήτων που θα έπρεπε να υπάρχουν…
Διαβάζω και γράφω
Το θέμα της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης στα υπό κατάληψη σχολεία έφτασε χθες και στο πρες-ρουμ.
Αποκάλυψη τώρα για την καταστροφή του Κηφισού
1. α. Μετά την ανάγνωση του κειμένου 2, γράψτε ένα δικό σας τίτλο στο κείμενο, που να αποδίδει καλύτερα το θέμα του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, υποστήριξε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει σχέση κυρίως με τη συλλογή πληροφοριών, για τις παραμέτρους που έχουν προκύψει από τις κινητοποιήσεις σε διάφορα σχολεία.
"Αυτοψία" στις όχθες του πολύπαθου "ρέματος" που μαζί με τα νερά κατεβάζει μπάζα και απόβλητα
β. Αφού διαβάσετε πάλι το κείμενο και παρατηρήσετε την εξέλιξη της αφήγησης, γράψτε σύντομους πλαγιότιτλους σε κάθε παράγραφο του κειμένου. Επεσήμανε ότι δε συνιστά διατύπωση κατηγορίας για συγκεκριμένες παράνομες πράξεις εναντίον κάποιων, είτε μαθητών είτε άλλων παραγόντων της εκπαιδευτικής ή μη κοινότητας.
γ. Με βάση τα προηγούμενα διαμορφώστε ένα διάγραμμα του κειμένου, συμπληρώνοντας τα εξής στοιχεία: Ερωτηθείς εάν θα ασκηθεί δίωξη, εφόσον διαπιστωθεί η διάπραξη αξιόποινης πράξης, ο κ. Ρέππας είπε ότι αυτό είναι θέμα των αρμοδίων οργάνων.
Καταπράσινες εκτάσεις, με τεράστια πλατάνια, πεύκα και αγριόπαπιες. Αυτό συναντούσε κανείς στο παρελθόν στην παρακηφίσια περιοχή και ο Κηφισός είχε κάποτε τον τίτλο του "ποταμού θεού", που του είχαν αποδώσει οι πρωτοέλληνες.
Τόπος - Χρόνος Το θέμα όμως σχολίασε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Φίλιππος Πετσάλνικος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας.
Σήμερα, η καταστροφή του ποταμού φαντάζει ανεπανόρθωτη.
Πρόσωπα-"ήρωες" Όπως τόνισε, η καταγγελία ενός γονέα έδωσε το έναυσμα στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών να παραγγείλει στην αστυνομία να σπεύσει σε δύο σχολεία και να ελέγξει αν τελούνται αξιόποινες πράξεις από εξωσχολικά άτομα.
Βιομηχανίες ορθώνονται στις όχθες του Κηφισού, εγκαταστάσεις από νεκροταφεία μέχρι κατοικίες "πνίγουν" το ποτάμι και μαζί με τα νερά κατεβαίνουν τώρα μπάζα και απόβλητα.
Το πρόβλημα - Ο στόχος
"Δεν πρόκειται για μια γενική εντολή προς την αστυνομία από την πλευρά των εισαγγελικών αρχών", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετσάλνικος, ο οποίος μάλιστα άφησε αιχμές κατά της απόφασης του υπουργού Παιδείας, κ. Αρσένη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "τα θέματα της Παιδείας λύνονται μόνον με ουσιαστικό διάλογο και κάθε άλλη παρέμβαση δε βοηθά…".
Μενίδι, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια γειτνιάζουν με τον Κηφισό.
Η δράση - Τα αποτελέσματα
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι η εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών, ύστερα από έγγραφη καταγγελία ενός γονέα, έδωσε εντολή στην αστυνομία να σπεύσει σε δύο σχολεία και να ελέγξει αν τελούνται αξιόποινες πράξεις. Είναι οι περιοχές όπου ξεκίνησαν προσφάτως κατεδαφίσεις αυθαιρέτων από την Περιφέρεια Αττικής.
Η λύση
Δηλαδή, να διενεργηθεί ένορκη διοικητική εξέταση για το αν υπάρχουν εξωσχολικά στοιχεία στα εν λόγω σχολεία. Η προσπάθεια, όμως, δεν αλλάζει δραστικά την κατάσταση.
δ. Τώρα με βάση αυτή την οργάνωση γράψτε μια πρώτη μορφή περίληψης σε 70-80 λέξεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης εισαγγελέων, Βασίλης Μαρκής, τόνισε πως η προκαταρκτική εξέταση είναι "η μόνη και η ηπιότερη ενέργεια που θα μπορούσε να κάνει η εισαγγελία πρωτοδικών".
Μία επίσκεψη στις περιοχές αυτές είναι αποκαλυπτική και οι περιπτώσεις που συναντά κανείς ξεπερνούν και την πιο ζωηρή φαντασία. 2. Ένας συμμαθητής σας έγραψε την παρακάτω περίληψη για το κείμενο "Ιστορία μιας φώκιας".
Πάντως, την ίδια ώρα, άντρες των διωκτικών αρχών μετέβησαν στο 5ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής στην Αττική, όπου διαπιστώθηκε ότι τελεί υπό κατάληψη.
Δεν λείπουν εξάλλου και οι εγκαταστάσεις, που τυπικώς διαθέτουν νόμιμη άδεια και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την κοίτη του ποταμού. Μελετήστε την περίληψη αυτή, εντοπίστε τις "αρετές" και τις "αδυναμίες" της και σχολιάστε τες.
Έτσι, ενημέρωσαν το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς των μαθητών που θέλουν να κάνουν μάθημα σε άλλο σχολείο.
Το Προεδρικό Διάταγμα του '94 για τις ζώνες προστασίας του Κηφισού προβλέπει, ωστόσο, πως μέχρι το 2004 σε απόσταση 50 μέτρων εκατέρωθεν της κοίτης του θα υπάρχουν μόνον ήπιες δραστηριότητες, ενώ σε απόσταση 20 μέτρων θα είναι αποκλειστικώς χώρος πρασίνου. - Προκειμένου να την αξιολογήσετε, συμβουλευτείτε τη θεωρία της αφήγησης που σας δόθηκε και της περίληψης που δίνεται παρακάτω.
Βολές Βαρβιτσιώτη
Ένα χρόνο πριν, η πραγματικότητα απέχει μακράν της εικόνας αυτής.
"Ο συγγραφέας διηγείται μια ιστορία που άκουσε στην Ολλανδία για τη σχέση μιας οικογένειας ψαράδων και μιας φώκιας.
Την άμεση σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της παιδείας προτείνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτηρίζει τραγικές τις συνέπειες της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας.
Ιπποκράτους - Ν. Φιλαδέλφεια
Στην αρχή, αφού περιγράφει τη φώκια, αναφέρει ότι το ζώο βοηθάει τους ψαράδες στο ψάρεμα, αλλά το χειμώνα μπαίνει στο σπίτι τους και ζητάει φαγητό.
"Η πολυδιαφημιζόμενη μεταρρύθμιση του κ. Αρσένη, από τα πρώτα βήματα εφαρμογής της όχι απλώς αυτοκαταργείται, λόγω βασικών ελλείψεων υποδομής (αίθουσες, εκπαιδευτικό προσωπικό, βιβλία), αλλά κινδυνεύει να καταργήσει την ελληνική παιδεία", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει ότι "ήρθε η ώρα να αντιληφθεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας πως δεν μπορεί να υποθηκεύεται με πρόχειρες, βραχυπρόθεσμες και αναποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις το μεγάλο εθνικό κεφάλαιο που λέγεται παιδεία".
Η γνωστή παροιμία "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει" θα μπορούσε στη συγκεκριμένη περίπτωση να παραφραστεί ως εξής: "Κράτος κατεδαφίζει, κράτος χτίζει".
Στη συνέχεια, παρουσιάζει μια τέτοια φώκια, την οποία ο ψαράς ήθελε να ρίξει στη θάλασσα, επειδή στερούσε το φαγητό από τα παιδιά του.
Διότι μπορεί τα κτίσματα των κοινών θνητών να θεωρούνται αυθαίρετα και να κατεδαφίζονται, όταν όμως ιδιοκτήτης είναι το κράτος αλλάζουν τα πράγματα.
Η γυναίκα του προσπαθεί να τον αποτρέψει, αλλά στο τέλος πείστηκε ότι δε γινόταν αλλιώς.
Και τότε μπορεί να χτίζει αμαξοστάσιο ακριβώς πάνω στην κοίτη του Κηφισού.
Τότε ο ψαράς πήγε τη φώκια σε ένα ξερονήσι, αλλά γυρίζοντας στενοχωρημένος τη βρήκε στο σπίτι.
"Ιπποκράτους - Ν. Φιλαδέλφεια - Κόκκινος Μύλος" είναι μία από τις γραμμές τρόλεϊ με… αφετηρία το ποτάμι.
Σε λίγο καιρό προσπάθησε να τη διώξει ρίχνοντάς τη στο πέλαγος και χτυπώντας τη με το κουπί.
Οικογενειακοί τάφοι
Τη νύχτα, όμως, η φώκια γύρισε τραυματισμένη και από τότε οι ψαράδες την κράτησαν μαζί τους, γιατί άρχισαν να πιάνουν όλο και περισσότερα ψάρια".
Κάποτε βρισκόταν σε απόσταση αρκετών μέτρων από την κοίτη του ποταμού.
3. Να βρείτε ένα μύθο του Αισώπου, όπου πρωταγωνιστούν ζώα.
Το Νεκροταφείο Νέας Φιλαδέλφειας είχε, όμως, κορεστεί.
- Διαβάστε τον προσεκτικά και σημειώστε τη δομή του, τα μέρη του, όπως παρουσιάζονται στο σχήμα που σας δίνεται στη θεωρία παραπάνω.
Και η λύση βρέθηκε: επεκτάθηκε προς τον Κηφισό. Η όχθη σε κάποιο σημείο μπαζώθηκε και η ροή του ποταμού βρήκε διέξοδο στην… απέναντι όχθη. Αποτέλεσμα; Στη μία πλευρά ο δήμος πουλάει οικογενειακούς τάφους έναντι υψηλού αντιτίμου. Στην άλλη τα νερά σκάβουν σιγά σιγά την όχθη και τα όποια κτίσματα βρίσκονται εκεί βλέπουν καθημερινά το έδαφος να… φεύγει κάτω από τα πόδια τους. Μεταξύ αυτών και το 7ο Νηπιαγωγείο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας.
Με θέα στο ποτάμι
Νεόκτιστη διώροφη βίλα, μέσα στα πλατάνια και σε απόσταση 2 μόλις μέτρων από το ποτάμι. Μην πάει ο νους σας σε αγγελία για κάποια εξοχική κατοικία. Είναι μία από τις περιπτώσεις που συναντά κανείς στις όχθες του Κηφισού. Η απάντηση στο πώς και ποιος επέτρεψε να χτιστεί εκεί το σπίτι είναι αφοπλιστική: "Η πλευρά αυτή του ποταμού είναι εντός σχεδίου". Ακολουθώντας το παράδειγμα, λίγα μέτρα από την έτοιμη αυτή κατοικία, βρίσκεται στα σκαριά μία ακόμη τριώροφη οικοδομή.
Χωματερή
Οδός Ιωνίας, στον Δήμο Αχαρνών. Η πινακίδα γράφει "εργοστάσιο μαρμάρων" και διακρίνει κανείς ένα χαμηλό και όχι πολλών τετραγωνικών κτίσμα. Εκ πρώτης όψεως δείχνει μία καθ' όλα νομότυπη επιχείρηση. Αρκεί να μην κάνει κανείς τον γύρο του κτίσματος. Στο πίσω μέρος του εργοστασίου, ο Κηφισός ασφυκτιά. Η μικρή απόσταση που τον χωρίζει από το εργοστάσιο γίνεται ακόμη μικρότερη καθώς στις όχθες του ποταμού επέλεξε ο ιδιοκτήτης να δημιουργήσει την… προσωπική του χωματερή. Δεκάδες τόνοι σπασμένων μαρμάρων έχουν πεταχτεί εκεί και αν δεν υπήρχε καταδικαστική απόφαση για την αυθαιρεσία, θα αποτελούσαν την καλύτερη υποδομή για μελλοντικές επεκτάσεις.
Για πιο "μοντέρνα" γούστα
Αν είστε λάτρης πιο μοντέρνων κατασκευών, δεν θα απογοητευθείτε! Ο Κηφισός διαθέτει απ' όλα. Πολυγωνικό κτίριο, φρεσκοβαμμένο στους τόνους του λευκού και του ροζ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματική στέγη ή και για κατοικία στο πρότυπο των "λοφτ". Από τα παράθυρά του μπορεί κανείς να… χαζεύει τα νερά του ποταμού, που κυλούν στα 10 μέτρα μπροστά από το κτίριο.
Η ζωή στη… φάρμα
Γεύση από φάρμα μπορούσαν να έχουν οι ένοικοι ξενοδοχείου. Νοικιάζοντας ένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου, που έχει χτιστεί στη μία όχθη του ποταμού, τους δινόταν η δυνατότητα να απολαύσουν στην απέναντι όχθη κότες, πρόβατα και άλλα ζώα. Βέβαια, το μαντρί με τα 1.000 "κεφάλια" αποτελεί πλέον παρελθόν και στη θέση του βλέπει κανείς μόνο μπάζα, καθώς κατεδαφίστηκε σε μία από τις επιχειρήσεις των συνεργείων της Περιφέρειας Αττικής. Ωστόσο, το ξενοδοχείο παραμένει στην "ειδικά διαμορφωμένη" - τουτέστι μπαζωμένη - κοίτη του Κηφισού.
Δάκτυλος ΗΠΑ…
Ακόμη και διπλωματικό ενδιαφέρον μπορεί να αποκτήσει ο Κηφισός. Αφορμή, οι αποθήκες που διαθέτει εκεί η αμερικανική πρεσβεία. Τα κτίσματα θεωρούνται νόμιμα, όχι όμως και ο τσιμεντένιος περίβολος και η περίφραξη που έχει γίνει ακριβώς πάνω στην κοίτη. Όταν όμως έγινε γνωστό πως οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν στα χέρια τους τελεσίδικη απόφαση για κατεδάφιση της περίφραξης, σήμανε συναγερμός. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών, που με τη σειρά του απέστειλε έγγραφο στην Περιφέρεια να "παγώσει" την κατεδάφιση, μέχρι να αποσαφηνιστεί εάν ο χώρος είναι ελληνικό ή αμερικανικό έδαφος.