Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στην..."υγεία" της ολλανδίας ) 

HELEXPO ΒΟΥΛΗ

Κείμενο 15 [Ο νέος ρόλος του δασκάλου]

Στην…"υγεία" της Ολλανδίας

Κρητικός "εμφύλιος" για τα ΚΤΕΛ με αίσιο τέλος

Ο υπολογιστής σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί, βέβαια, να αντικαταστήσει το δάσκαλο και το βιβλίο.

Η επίσημη συμμετοχή της Ολλανδίας σε σύνολο 221 Ελλήνων και ξένων εκθετών, είναι το "νέο" στοιχείο που παρουσιάζει η φετινή διοργάνωση της 4ης κλαδικής έκθεσης "Υγεία" (Πέμπτη 2 - Κυριακή 5 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της Helexpo).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Ο δάσκαλος παίζει και πρέπει να παίζει κεντρικό ρόλο, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες.

Ευρεία είναι η συμμετοχή του υπουργείου Υγείας στην κλαδική αυτή έκθεση ιατρικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού, με την παρουσίαση, μεταξύ άλλων, της μονάδας τηλεϊατρικής. Κρητική… λύρα και σκοπούς… πεντοζάλη "άκουσε" χθες η Βουλή, καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας χωρίστηκαν στα δύο, αφήνοντας κατά μέρος τις πολιτικές τους διαφορές και ενώνοντας τις απόψεις τους ανάλογα με την εκλογική τους περιφέρεια.

Χρησιμοποιεί ως κύριο εργαλείο το λόγο, που κινητοποιεί τη φαντασία.

Ωστόσο, έντονη είναι η δυσαρέσκεια του συνδέσμου προμηθευτών νοσοκομειακού και επιστημονικού υλικού που τονίζει ότι "η Helexpo δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη δυναμική στρατηγική για την επιτυχία της διοργάνωσης". Αιτία ήταν η τροπολογία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρίστου Βερελή στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα συνένωσης των δύο ΚΤΕΛ (Ανατολικού - Δυτικού) που λειτουργούν στο νησί.

Επίσης, ο ρόλος του βιβλίου είναι σημαντικός.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στα περίπτερα 8, 9, 10 και 12 των εγκαταστάσεων της Helexpo.

Κι αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου η Κρήτη έχει ουσιαστικά "χωριστεί στα δύο" με τους κατοίκους του Ηρακλείου και του Λασιθίου από τη μια και τους Ρεθυμνιώτες και Χανιώτες από την άλλη να βρίσκονται σχεδόν σε "εμπόλεμη κατάσταση" για το ποιο από τα δύο ΚΤΕΛ θα έχει την εκμετάλλευση του προσοδοφόρου οδικού άξονα Σητείας - Καστελλίου Κισσάμου.

Αποτελεί τη βάση, όπου μπορεί να ανατρέξει ο μαθητής κάθε στιγμή.

Περιλαμβάνει 58 άμεσους Έλληνες εκθέτες και 2 έμμεσους, καθώς επίσης 8 άμεσες ξένες συμμετοχές (από Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κύπρο, Πακιστάν και Ολλανδία) και 153 έμμεσες. Για περίπου επτά ώρες οι εκ Κρήτης ορμώμενοι βουλευτές χωρίστηκαν σε Βροντάκηδες και σε Φουρτουνάκηδες, συμφωνώντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνει ένα ΚΤΕΛ.

Μεταφέρεται και ξεφυλλίζεται εύκολα.

"Η επίσημη κρατική συμμετοχή της Ολλανδίας ενισχύει το διεθνή χαρακτήρα και την εμβέλεια της "Υγεία".

Ο κ. Βερελής προειδοποίησε τις διοικήσεις των δύο κρητικών ΚΤΕΛ "να τα βρουν μεταξύ τους το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου, διαφορετικά δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα 20 εκατομμύρια που προβλέπονται για την ανανέωση του στόλου τους.

Όμως, πιστεύουμε ότι η χρήση ποιοτικού εκπαιδευτικού λογισμικού μπορεί να βοηθήσει το έργο του δασκάλου και να συμπληρώσει κενά στη λειτουργία του συμβατικού εντύπου- βιβλίου.

Στόχος της, άλλωστε, είναι να λειτουργήσει ως διεθνής αγορά και μάλιστα με διευρυνόμενο ρόλο.

Τα βρήκαν στο τέλος

Ενώ ο δάσκαλος με χρήση του λόγου κινητοποιεί τη φαντασία, το εκπαιδευτικό λογισμικό και τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά και να κινητοποιήσουν τις αισθήσεις.

Γι' αυτό το λόγο έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην πρόσκληση εμπορικών κι επαγγελματικών επισκεπτών από γειτονικές χώρες, ενώ συμμετέχουν συνολικά 17 χώρες", τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της Helexpo, Νίκος Πινακίδης.

Στην ανάγκη δημιουργίας ενιαίου ΚΤΕΛ στην Κρήτη στάθηκε ιδιαίτερα ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας λάθος τη συνεκμετάλλευση των δύο ΚΤΕΛ.

Επιπλέον, τα πολυμέσα σε σχέση με τα συμβατικά εποπτικά μέσα, video, audio κ.λπ., προσφέρουν κάτι περισσότερο.

Δυσαρεστημένοι εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του συνδέσμου προμηθευτών νοσοκομειακού και επιστημονικού υλικού Βόρειας Ελλάδας. Προοπτική με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ και με επιμέρους διαφοροποιήσεις, φάνηκε να συμφωνούν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Σ. Βαλυράκης, Μ. Σκουλάκης, Φ. Ιωαννίδης, Μ. Καρχιμάκης και Δ. Αποστολάκης.

Ο μαθητής δεν παρακολουθεί παθητικά.

"Η ίδια η διαφήμιση της έκθεσης υπήρξε ελλιπής, ενώ οι συμμετοχές βασίζονται κυρίως στην ελληνική αγορά και ιδιαίτερα στην τοπική αγορά της Θεσσαλονίκης. Τελικά η τροπολογία καθώς και το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ τα καταψήφισαν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός.

Δε μετατρέπεται σε θεατή.

Αντίθετα, στόχος της "Υγεία" πρέπει να είναι η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, των παρευξείνιων χωρών και της Μέσης Ανατολής", επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συνδέσμου, Απόστολος Παπούδης.

Συμμετέχει, αυτενεργεί.

Ο κ. Παπούδης ανέφερε επίσης την έλλειψη ξενοδοχειακών μονάδων στην πόλη, που αποτρέπει τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν την "Υγεία" και πρότεινε τη δημιουργία υπηρεσίας στη Helexpo, αρμόδια για τη διευκόλυνση των επισκεπτών στην ανεύρεση καταλύματος.

Σε ένα τέτοιο μαθητοκεντρικό μαθησιακό περιβάλλον, ο ρόλος του εκπαιδευτικού αλλάζει, από απλός "αναμεταδότης" γνώσεων και "αυθεντία" γίνεται συνεργάτης και σύμβουλος του μαθητή.

Στη φετινή, 4η "Υγεία", θα παρουσιαστεί η μονάδα τηλεϊατρικής, οργανικό τμήμα του Σισμανόγλειου νοσοκομείου.

Η Πληροφορική στο σχολείο, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2000

Η μονάδα λειτουργεί από το 1991 και "νοσηλεύει" σήμερα στα λεγόμενα "τακτικά τηλεϊατρεία" (ανάλογα με τα τακτικά ιατρεία) ασθενείς από ακριτικές κυρίως περιοχές, 17 περιοχές της Ελλάδας και σύνολο 15% των περιστατικών. Μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει 3.000 ασθενείς.