Parallel Search

Search

Go
Show

Επιστολές :: Οικονομική είδηση

( στη θεσσαλονίκη κέντρο εξαγωγής αυτοκινήτων ) 

Στη Θεσσαλονίκη κέντρο εξαγωγής αυτοκινήτων

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ

Α ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Έδρα τη Θεσσαλονίκη θα έχει το μεσογειακό κέντρο εξαγωγής αυτοκινήτων από την Ελλάδα προς τις βαλκανικές χώρες, που προωθεί η κυβέρνηση.

Ξενάγηση με ένα κλικ!

Κείμενο 1 [Διάλογος μαθητών]

Σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Δρυ, χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για τη φορολογία των αυτοκινήτων, η κυβέρνηση θα ιδρύσει το κέντρο αυτό και παράλληλα θα καταθέσει στη Βουλή και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Με ένα κλικ του "ποντικιού", ο προσωπικός ξεναγός "M-Piro" μας μυεί στα μυστικά ενός μουσείου. Γιατί το μέλλον του αρχαιολογικού ή εικαστικού ξεναγού είναι και… ηλεκτρονικό

Θα ξεκινήσουμε ακούγοντας στο κασετόφωνο μερικούς διαλόγους, όπως αυτόν που ακολουθεί:

Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεργασία και διάλογο με τους εμπορικούς φορείς στην αγορά και πώληση αυτοκινήτου, καθώς και με τους εισαγωγείς, για να ιδρυθεί το κέντρο.

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΘΗΤΗΣ: Γεια σου, φίλε μου, τι κάνεις, είσαι καλά;

Μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης, που δεν έκρυψε ο κ. Δρυς, είναι να αποκτήσουν τη δυνατότητα οι κάτοικοι των γειτονικών βαλκανικών χωρών να αγοράζουν καινούργια ή μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από την Ελλάδα, αντί να προστρέχουν στις αγορές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

"Την πολυτέλεια ενός προσωπικού ξεναγού προσφέρει το σύστημα "Μ-Piro", λέει στα "ΝΕΑ" ο Σάκης Γκαϊτατζής, που το εφαρμόζει στη φωτογραφία σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας

ΦΙΛΟΣ: Μια χαρά! Είναι πρόθυμος να μας ταξιδέψει στα άδυτα των μουσείων. Εσύ γιατί είσαι λυπημένος; Να λύσει κάθε απορία με ένα κλικ του "ποντικιού". ΜΑΘΗΤΗΣ: Μας βάζουν πολλά μαθήματα στο σχολείο. Να "ξεναγήσει" από ένα παιδί μέχρι έναν αρχαιολόγο. Kαι δε φτάνει μόνο αυτό, οι γονείς μου με βάζουν να κάνω πολλά φροντιστήρια. Και είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή μέσω Διαδικτύου. ΦΙΛΟΣ: Σε καταλαβαίνω, φίλε μου, πρέπει να είσαι κουρασμένος. Το όνομά του είναι "Μ-Piro" και κάνει απόψε την πρώτη του εμφάνιση. ΜΑΘΗΤΗΣ: Ναι… θέλω κι εγώ λίγο να παίξω.

Το σύστημα, που λειτουργεί πιλοτικά, μπορεί μέσω Διαδικτύου να μεταφέρει σε μια βάση δεδομένων, που προς το παρόν αριθμεί πενήντα αρχαία αντικείμενα (αγγεία, γλυπτά, νομίσματα και όπλα).

Αλλά τώρα πρέπει να φύγω, γιατί σε είκοσι λεπτά (…) έχω Αγγλικά.

"Η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και συνθέτει την πιο πολύπλοκη λειτουργία, τη γλωσσική", εξηγεί στα "ΝΕΑ" ο Γιώργος Γιαννούλης, υπεύθυνος σχεδιασμού, διαχείρισης και συντονισμού έργων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που συμμετείχε στην εφαρμογή μαζί με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Δημόκριτου, το ιταλικό Instituto Trentino di Cultura, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και τη βρετανική εταιρεία System Simulation.

Γεια σου!

"Το "Μ-Piro" (Multilingual Personalised Information Objects) δεν χρησιμοποιεί έτοιμα κείμενα, αλλά αντλεί πληροφορίες από μεμονωμένες λέξεις που συπληρώνει ο χειριστής του προγράμματος σε ειδικές φόρμες και κατασκευάζει στη συνέχεια τα κείμενα που παρέχει.

ΦΙΛΟΣ: Γεια σου και σένα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη φωνή.

(Αυθεντικός διάλογος)

Δεν αναπαράγει ηχογραφημένα κείμενα, αλλά ηχογραφημένους φθόγγους που τους συνθέτει σε λέξεις και φράσεις", επισημαίνει ο κ. Γιαννούλης.

Για να αρχίσει η ξενάγηση, αρκεί να γράψει ο χρήστης το όνομά του, να δώσει μία λέξη-κλειδί (password), να επιλέξει γλώσσα ("μιλά" ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά) και να ενημερώσει αν είναι παιδί, ενήλικος ή αρχαιολόγος, ώστε να ρυθμιστεί η ποσότητα και το είδος των πληροφοριών. Ένα κλικ σε κάθε αντικείμενο-εύρημα φέρνει κοντά όχι μόνο την εικόνα του, αλλά και πλήθος πληροφοριών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί και σε άλλα αντικείμενα που έχουν κοινά στοιχεία με το επιλεγμένο (π.χ. εποχή, ρυθμός κ.τ.λ.). Και βέβαια οι πληροφορίες δεν παρέχονται μόνο με τη μορφή κειμένου, αλλά ο "ξεναγός" μπορεί να τα "πει" στον χρήστη.

"Στηρίζεται στη δυναμική και όχι στη στατική πληροφορία, που μπορεί να ανταποκριθεί στις εξατομικευμένες ανάγκες", προσθέτει ο Σάκης Γκαϊτατζής, υπεύθυνος του Τμήματος Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος. Για την κατασκευή του δε, χρειάστηκαν τρία χρόνια και 1,5 εκατ. ευρώ (κατά το ήμισυ από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Και ρομπότ - ξεναγός

Ο Λεύκος, το ρομποτάκι-ξεναγός προσφέρει ακόμη μία εναλλακτική μορφή ξενάγησης

Το ρομποτάκι… Λεύκος αποτελεί έναν ακόμη πρωτοποριακό τρόπο ξενάγησης στα μουσείο. Είναι το πρώτο ρομπότ-ξεναγός, που δρα σε πραγματικό χρόνο και χώρο και η κατασκευή του πήρε δύο χρόνια, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Αλληλεπιδραστική τηλε-παρουσία σε μουσεία μέσω ρομποτικών εκπροσώπων".

Έκανε την πρεμιέρα του πέρυσι, "μιλά" ελληνικά και αγγλικά, χαμογελά και ζητά το "ευχαριστώ", ενώ μπορεί να παρουσιάσει είτε όλα τα εκθέματα, είτε εκείνα που επιλέγουν οι επισκέπτες, ακόμα και από την οθόνη του υπολογιστή, καθώς λειτουργεί και μέσω Διαδικτύου. Για την κατασκευή του "Τοurbot" (με κόστος 1,7 εκατ. ευρώ), όπως είναι το επίσημο όνομα, συνεργάστηκαν, υπό τον καθηγητή Πάνο Τραχανιά, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, τα Πανεπιστήμια Βόννης και Φράιμπουργκ, η εταιρεία Θέων, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Βόννης.

INFO

Πρώτη παρουσίαση του προγράμματος "Μ-Piro" απόψε στις 7.30 στο πολιτιστικό κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" (Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 210-4835.300). Ίντερνετ: http://www.mpiro.ime.gr.