Parallel Search

Search

Go
Show

Διαφημίσεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αλλαξαν δύο από τους πέντε αντιδημάρχους :: 26/1/2006 19:00:07) 

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Άσκηση

Αλλαξαν δύο από τους πέντε αντιδημάρχους

Εκτός από τις πληροφορίες για το συγγραφέα και το βιβλίο, ο κριτικός κάνει ορισμένες διαπιστώσεις και εκφράζει κάποιες αξιολογικές κρίσεις.

Σε περιορισμένης εμβέλειας αλλαγές αντιδημάρχων προχώρησε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, αντικαθιστώντας δύο από τους πέντε. Να τις εντοπίσετε και να προσέξετε πώς τις τεκμηριώνει ο Β. Βαρίκας στην κριτική του. Παρότι οι αλλαγές αναμένονταν ριζικές, ο δήμαρχος του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της Θεσσαλονίκης επέλεξε να συνεχίσει στην τελευταία χρονιά της θητείας του με τους περισσότερους από τους παλιούς του συνεργάτες, θεωρώντας ότι το έργο τους είχε αποτέλεσμα και μάλιστα θετικό.

Να διαβάσετε ένα λογοτεχνικό βιβλίο (είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα βιβλίο γνωστό σας από τα Κ.Ν.Λ.) και να προσπαθήσετε να γράψετε μια κριτική. Άνεμος αλλαγής λοιπόν φύσηξε μόνο για δύο από τους πέντε αντιδημάρχους της Καλαμαριάς, τον Κωνσταντίνο Μπελόκα, αρμόδιο για τα μικροέργα, τη σήμανση, τη συντήρηση και την πολιτική προστασία, και τον Μισέλ Πίτσο, αντιδήμαρχο οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών.

Στην αρχή να παραθέσετε τα στοιχεία που βρίσκουμε και σε μια βιβλιοπαρουσίαση (συγγραφέα, τίτλο, είδος κειμένου κτλ.) και να εκφράσετε μια γενική κρίση για το έργο.

Τη θέση του πρώτου κατέλαβε η δημοτική σύμβουλος Αμαλία Πασσαλίδου, ενώ τον δεύτερο αντικατέστησε η Μαρία Παυλίδου, η οποία στο παρελθόν είχε διατελέσει αντιδήμαρχος παιδείας.

Κατόπιν να δώσετε πληροφορίες και να εκφέρετε επιμέρους κρίσεις για το στόχο του συγγραφέα, τον τίτλο (τη σχέση του με το έργο), την "πρώτη ύλη", τον τόπο και το χρόνο, την υπόθεση (ιστορία της αφήγησης), τη σύνθεση/πλοκή (αφηγηματικό τρόπο), τα πρόσωπα και τα μέσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας (αφήγηση, περιγραφή, διάλογο, γλώσσα, ύφος).

Οι αλλαγές των αντιδημάρχων ανακοινώθηκαν επισήμως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα.

Να υποστηρίξετε τις απόψεις σας με τα κατάλληλα επιχειρήματα παρεμβάλλοντας, όπου χρειάζεται, χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το έργο.

Στις θέσεις τους παραμένουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους, τον ερχόμενο Δεκέμβριο οι: Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην αντιδημαρχία Τεχνικής Υπηρεσίας και Πολεοδομίας, ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, στη αντιδημαρχία Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού και ο Στυλιανός Φωτόπουλος στην πλέον νευραλγική υπηρεσία, Καθαριότητας και Πράσινου.

Φροντίστε να είστε σαφείς, έτσι ώστε το κοινό στο οποίο απευθύνεστε (συμμαθητές) να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα για το έργο και να κατανοήσει την κριτική σας άποψη. Προσαρμόστε το ύφος του κειμένου σας στον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστεί η κριτική σας (προφορικά ή γραπτά).

Είναι αυτονόητο ότι για μια ολοκληρωμένη κριτική απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μελέτη του συνολικού έργου, της ζωής και της εποχής του συγγραφέα. Κοιτάξτε τι γράφει σχετικά με το θέμα αυτό ο Κ. Παλαμάς:

Σε εκείνον που ζητά να αισθανθεί και να καταλάβει, και να κρίνει και να τοποθετήσει, χρειάζεται πάντα η ιστορία, γιατί αλλιώτικα η τύφλα θριαμβεύει.

Φροντίστε να αξιοποιήσετε στην κριτική σας το λεξιλόγιο που ακολουθεί.