Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Παρουσίαση βιβλίου

( νέες εκδόσεις στις προθήκες των βιβλιοπωλείων :: 25/1/2006 19:38:14) 

Νέες εκδόσεις στις προθήκες των βιβλιοπωλείων

(Α. Παπαδιαμάντης Αυτοβιογραφούμενος, επιμ. Παν. Μουλλά, ό.π. σελ λα-λβ)

Πλούσιο το ημερολόγιο των βιβλιοπαρουσιάσεων μέχρι το τέλος του μήνα. Θα 'λεγες πως ο άνθρωπος που πέρασε τη ζωή του σκαλίζοντας τις αναμνήσεις του έχει, στα γερατειά του, μια μνήμη αρκετά ελλειπτική, ή μια διάθεση για ακριβολογία τουλάχιστο αμβλυμένη.

Οι φίλοι της αρχιτεκτονικής και της λογοτεχνίας θα ευχαριστηθούν με τα λαμπρά λευκώματα και τους ενδιαφέροντες ομιλητές, ενώ όσον αφορά τα μυθιστορήματα δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε μια σημαίνουσα σύμπτωση: πως ασχολούνται με το θέμα είτε της γενοκτονίας (Ποντίων και Αρμενίων) είτε της δύσκολης συμβίωσης των λαών.

Να είναι τυχαίες άραγε οι βασικές παραλείψεις του παραπάνω σημειώματος;

* Σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ώρα 7.30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης - Παιδεία "Ανατόλια" (Δημ. Γούναρη 39) ο Όμηρος Μαυρίδης θα παρουσιάσει τα βιβλία του "Το αμπέλι μας στον Πόντο" και "Καλλιστώ και Ιμπραχήμ" (εκδ. Εμπειρία Εκδοτική).

Και να είναι τάχα χωρίς σημασία οι λεπτομέρειες, όσες φαίνονται να κατέχουν μια έκταση δυσανάλογη με το μέγεθος του πρόχειρου αυτού κειμένου;

Το πρώτο είναι μια ιστορία της προσφυγιάς, τότε που κυνηγημένοι οι Πόντιοι έφευγαν από τη γη τους, παίρνοντας μόνο δυο κληματόβεργες, για να τις φυτέψουν στη νέα τους πατρίδα και αυτό να τους δένει για πάντα με την παλιά τους ζωή.

Ουσιαστικά, αν αναλύσουμε τα αυτοβιογραφικά στοιχεία που μας δίνει ο Παπαδιαμάντης, θα βρούμε μόνο σκόρπια και λειψά θραύσματα, κοιταγμένα κάποτε με μεγεθυντικό φακό.

Το δεύτερο είναι η δυνατή ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια Ελληνίδα και έναν Τούρκο στη Γερμανία - ένας έρωτας που θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα από όλα τη βαριά σκιά της ιστορίας.

Οι άτυχες και ατελέσφορες σπουδές του λ.χ. παίρνουν μεγάλη σημασία.

Προλογίζει η Πόπη Αντωνίου-Σφαλαγκάκου, πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και διαβάζουν η Δέσποινα Τσίτσου-Σάββα και ο Πόλυς Καρακασίδης.

Νομίζεις πως ο συγγραφέας μας, ανακαλώντας τη ζωή του, δε σταματά, σε σημαντικό βαθμό, παρά στις αποτυχίες του ή στις απόπειρες του (εδοκίμαζα να…, επεχείρησα να…).

* Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και ώρα 8.00 μ.μ. στην αίθουσα του Αρμενικού Πολιτιστικού Κέντρου "Β. Β. Δερζακαριάν" (Τσιμισκή και Αντωνίου Καμάρα 1, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 275352), η αρμενικής καταγωγής Ιταλίδα συγγραφέας Αντόνια Αρσλάν θα παρευρίσκεται στην παρουσίαση του μυθιστορήματός της "Το σπίτι με τους κορυδαλλούς".

Είναι άραγε μόνο απλή ένδειξη μετριοφροσύνης;

Το βιβλίο αναφέρεται στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και αφηγείται τη δραματική πορεία της οικογένειας της συγγραφέως προς τη σωτηρία.

Τα μαθητικά και τα νεανικά του χρόνια κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του σημειώματος του.

Εκτός από την Αντόνια Αρσλάν, θα μιλήσουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, η φιλόλογος Γκιούλα Κασαπιάν και ο ιατρός - συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης.

Το χριστιανικό του βίωμα επισημαίνεται με τρεις νύξεις: ταξίδι στο Άγιο Όρος, παιδικές ζωγραφιές αγίων, θρησκευτικό ποίημα.

- Αύριο Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2006 και ώρα 8.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ) θα παρουσιαστεί η μονογραφία "Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης" (εκδ. Libro).

Όλο το γνωστό λογοτεχνικό του έργο συνοψίζεται σε δυο μυθιστορήματα και καμιά εκατοσταριά διηγήματα.

Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση με πλούσιο εικονογραφικό υλικό που αφορά στο έργο και τη συνολική πορεία του διακεκριμένου αρχιτέκτονα, ο οποίος εκτός των άλλων ασχολήθηκε και με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική (έργα του: τα Αρχαιολογικά Μουσεία Δελφών και Ηρακλείου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, το Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος).

Ανάμεσα στις αυτοβιογραφικές του πληροφορίες δεν έχουν θέση ούτε τα οικογενειακά του ούτε οι επαγγελματικές του απασχολήσεις.

Ομιλητές: Ανδρέας Γιακουμακάτος, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, Δημήτρης Φατούρος, ομότιμος καθηγητής.

Ανάμεσα στα έργα του δεν αναφέρεται ούτε "Η Γυφτοπούλα" ούτε ο "Χρήστος Μηλιώνης".

Συντονίζει ο καθηγητής ΑΠΘ Μάξιμος Χρυσομαλλίδης.

Η κύρια δραστηριότητα και η δόξα του, η διηγηματογραφία, μνημονεύεται με συντομία και με ασάφεια ("περί τα εκατόν διηγήματα").

Θα προηγηθεί διάλεξη του Αλέξανδρου Τομπάζη στις 6.30 μ.μ. με θέμα "Δέκα σκέψεις για την αρχιτεκτονική".

Λες και όλη η μετά το 1882 ζωή του, δηλαδή όλο το χρονικό της βιοπάλης του και της δημιουργικής του παραγωγής στην Αθήνα, δεν αξίζει στα μάτια του για περισσότερα από μια φράση βιαστική.

- Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2006, ώρα 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα "Ολύμπιον" (Πλατεία Αριστοτέλους 10), οι εκδόσεις Λιβάνη και τα βιβλιοπωλεία "Ιανός" παρουσιάζουν το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάνη "Ανταποκρίσεις από τη λογοτεχνία". Πρόκειται για συνεντεύξεις με μερικούς από τους μεγαλύτερους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας (Ελύτης, Ρίτσος, Βάρναλης, Σκαρίμπας, Εγγονόπουλος, Αναγνωστάκης, Χειμωνάς, Χατζής, Πεντζίκης, Χριστιανόπουλος, Τσαρούχης, Ταχτσής, Καρούζος, Κατσαρός, Σαμαράκης, Θεοδωράκης). Ομιλητές, μια πλειάδα ανθρώπων από την πολιτική, τη δημοσιογραφία, την τέχνη και τον αθλητισμό - μεταξύ άλλων Γιώργος Ορφανός, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Ιωαννίδης, Νίκος Κορτσάρης, ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης, ο συγγραφέας Γιώργος Μέρτζος, ο ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος. Κείμενα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Αλέξης Κωστάλας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ