Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ολοκληρώθηκε χθες στη Χιλή η προεκλογική περίοδος για την αυριανή προεδρική αναμέτρηση.

2.1.2 Κύκλος της πληροφορίας

Όπως όλα δείχνουν, στο ανώτερο αξίωμα της χώρας αναμένεται να αναδειχθεί η γαλλικής καταγωγής σοσιαλίστρια Μισέλ Μπασελέ, η οποία αναμένεται να είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

Πολλές φορές μια πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νέα επεξεργασία για την εξαγωγή νέας πληροφορίας, οπότε τότε μιλάμε για κύκλο της πληροφορίας. Η υποψήφια του κεντροαριστερού συνασπισμού Μισέλ Μπασελέ αναμένεται, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να αναδειχθεί η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής στις εκλογές της Κυριακής και να δώσει την τέταρτη κατά σειρά νίκη στον κυβερνητικό συνασπισμό έναντι του 56χρονου πολυεκατομμυριούχου Σεμπάστιαν Πινέρα. Σχηματικά μπορούμε να δώσουμε τον πλήρη κύκλο της πληροφορίας με το ακόλουθο διάγραμμα:

Κατά την προεκλογική αναμέτρηση δεν έλειψαν οι αιχμές του ενός υποψηφίου εναντίον του άλλου.

ΕΙΣΟΔΟΣ -> ΔΕΔΟΜΕΝΑ -> ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ -> ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ -> ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ -> ΕΞΟΔΟΣ

Ο Πινέρα έχει κατηγορήσει την Μπασελέ ότι την εκλογική της εκστρατεία έχει εξολοκλήρου οργανώσει η κυβέρνηση, ενώ νωρίτερα η υποψήφια της κεντροαριστερής κυβέρνησης είχε εκτοξεύσει βολές κατά του πολιτικού αντιπάλου της, ότι χρησιμοποιεί την οικονομική του θέση για την εξαγορά ψήφων.

2.2 Η σημασία της πληροφορίας στην καθημερινή ζωή

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας, η Μπασελέ προηγείται με 41% έναντι του Πινέρα, ο οποίος συγκεντρώνει 30%, ενώ σημαντικά καταγράφονται τα ποσοστά αποχής.

~;3

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, η Μπασελέ ήρθε πρώτη, κατακτώντας το 46% των ψήφων, χωρίς όμως να πετύχει να κερδίσει από την πρώτη αναμέτρηση.

Η πληροφορία είναι απαραίτητη σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης σκέψης και σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης πράξης.

Ο Πινέρα κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 25%, ενώ ο τρίτος υποψήφιος Χοακίν Λαβίν, που έλαβε 23% στον πρώτο γύρο, στηρίζει τώρα την υποψηφιότητα Πινέρα.

Είναι απαραίτητη τόσο στο μεμονωμένο άτομο όσο και στην κοινωνική ομάδα.

Οι δύο αντίπαλοι

Ο άνθρωπος χρειάζεται την πληροφορία: - για την επιβίωσή του -περιβάλλον, κλίμα, τροφή, κίνδυνοι, κ.ά. - για την οργάνωση της καθημερινής ζωής -καιρός, δρομολόγια λεωφορείων, ωράριο καταστημάτων, μισθός, τραπεζικοί λογαριασμοί, κ.ά. - για την οργάνωση των σπουδών του -πανεπιστήμια, μαθήματα, βαθμός πτυχίου, κ.ά. - για τη διασκέδασή του -αθλητικές συναντήσεις, θεατρικά έργα, κινηματογραφικά έργα, τηλεοπτικό πρόγραμμα, συναυλίες, κ.ά. και για πολλές ακόμη δραστηριότητές του.

Η 54χρονη Μπασελέ είναι η υποψήφια του συνασπισμού των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην εξουσία από την κατάρρευση της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ το 1990.

Επίσης, στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, οι διοικήσεις χρειάζονται πληροφορίες για την έγκυρη και έγκαιρη λήψη σωστών αποφάσεων.

Η ίδια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Χιλή λόγω της οικογενειακής της ιστορίας.

Αν και οι σκοποί που υπηρετούν και οι στόχοι που επιδιώκουν οι διάφοροι οργανισμοί και υπηρεσίες διαφέρουν, οι βασικές λειτουργίες τους -που περιλαμβάνουν σχεδιασμό και οργάνωση- είναι περίπου ίδιες και αφορούν το έργο της διοίκησης.

Ο πατέρας της, ανώτατος αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, βασανίσθηκε και εκτελέσθηκε από τη μυστική αστυνομία του Πινοτσέτ.

Για όλες αυτές τις λειτουργίες η πληροφορία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Δύο χρόνια μετά το θάνατό του συνελήφθη η ίδια και η μητέρα της και υπέστησαν βασανιστήρια. Εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της χώρας, η Μπασελέ αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική του απερχόμενου προέδρου Ρικάρντο Λάγος, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, στην κυβέρνηση του οποίου η Μπασελέ κατείχε τη θέση της υπουργού Άμυνας.

Όπως σημειώνεται, ο Λάγος, ο οποίος συνδύασε τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης αγοράς με μια ισχυρή κοινωνική πολιτική, θα παραδώσει στο διάδοχό του μια εύρωστη οικονομία, η οποία ωστόσο μαστίζεται από σημαντικό ποσοστό ανεργίας, το οποίο ανεπίσημες πηγές ανεβάζουν σε περίπου 14%.

Ο κεντροδεξιός υποψήφιος Σεμπάστιαν Πινέρα, με διδακτορικό στα οικονομικά και απόφοιτος του Χάρβαρντ, θεωρείται από τους πλουσιότερους Χιλιανούς σήμερα, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά το 1,2 δισ. δολάρια. Προέρχεται από μεσοαστική οικογένεια και στο παρελθόν έχει εργαστεί για την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ στη δεκαετία του 1980 είχε δημιουργήσει την πρώτη τράπεζα επενδύσεων στη Χιλή. Μετά το τέλος της δικτατορίας ασχολήθηκε με την πολιτική και για οκτώ χρόνια διετέλεσε γερουσιαστής. Ωστόσο κατά την προεκλογική εκστρατεία δεν κατάφερε να πείσει κυρίως τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, παρ' όλες τις υποσχέσεις του για έμφαση σε θέματα ασφάλειας και περισσότερες θέσεις εργασίας.