Parallel Search

Search

Go
Show

Μεταρρύθμιση σε βάθος φιλοδοξεί να εισαγάγει ο Τόνι Μπλερ στο βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα, μετατρέποντας τα δημόσια σχολεία σε αυτόνομες μονάδες, οι οποίες θα έχουν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία, θα έχουν τη δική τους εργασιακή πολιτική και θα τις διαχειρίζονται ιδιώτες μάνατζερ, προκειμένου η παιδεία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα.

Επαγγελματικές εφαρμογές

Ωστόσο, το σχέδιό του συναντά την οργίλη αντίδραση μεγάλης μερίδας των Εργατικών, ενώ το υποστηρίζει η συντηρητική αντιπολίτευση.

Σ’ αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγονται οι εφαρμογές που αποσκοπούν στην υποστήριξη διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων από τον υπολογιστή. Ο Τόνι Μπλερ βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μιας ταπεινωτικής κατάρρευσης, από το χέρι των βουλευτών του, των σχεδίων του που έχουν στόχο την τόνωση των εκπαιδευτικών δεδομένων, δίνοντας στα σχολεία περισσότερες ελευθερίες στη διαχείρισή τους.

Δημιουργία σχεδίων Οι επικριτές του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα τα σχολεία να υποταχθούν σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να γίνουν πιο επιλεκτικά, βλάπτοντας έτσι τους φτωχότερους μαθητές. Η εικόνα που δημιουργείται από ένα κοινό πρόγραμμα ζωγραφικής είναι χαρτογραφική (bit mapped), σχηματίζεται δηλαδή από κουκίδες, έτσι όπως σχηματίζονται τα γραφικά από έναν εκτυπωτή ακίδων.

Σε μια προσπάθεια να σώσει το σχέδιό του ο Βρετανός πρωθυπουργός υπαναχώρησε σε αρκετά ζητήματα, λόγω της αποφασιστικής αντίθεσης περίπου 90 Εργατικών βουλευτών.

Το μειονέκτημα στις εικόνες αυτού του τύπου είναι ότι αλλοιώνεται το αποτέλεσμα, αν θελήσουμε να τις μεγεθύνουμε ή να τις στρέψουμε.

Μεταξύ άλλων, ο Τόνι Μπλερ δέχθηκε τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία τα σχολεία δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν μαθητές βάσει των επιδόσεών τους ή της κοινωνικής προέλευσής τους.

Με τα επαγγελματικά προγράμματα σχεδίασης δημιουργούνται διανυσματικές εικόνες, η απεικόνιση των οποίων γίνεται με μαθηματικούς υπολογισμούς.

Επίσης, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδείας, καθώς θα συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων.

Έτσι, κατά τη μεγέθυνση ή τη στροφή της εικόνας υπολογίζονται ξανά οι νέες αναλογίες του σχήματος και οι νέες θέσεις των σημείων του, οπότε ξανασχεδιάζεται χωρίς παραμορφώσεις.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι τα σχολεία γίνονται αυτόνομοι οργανισμοί, θα διοικούνται με ελαστικότερο τρόπο, ώστε κάθε σχολείο να μπορεί να ορίζει τους όρους πρόσληψης, εργασίας και αμοιβής του προσωπικού του.

Τέτοια προγράμματα χρησιμοποιούνται για την επίτευξη εικονογραφήσεων επαγγελματικών αξιώσεων, ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία του σχεδίου (αλλαγή πάχους γραμμών, στροφή σχήματος, αλλαγή κλίμακας, φωτοσκίαση για τη δημιουργία τρισδιάστατης εντύπωσης, κ.ά.), χωρίς να μειώνεται η ποιότητα απεικόνισης.

Παράλληλα, θα ενθαρρυνθούν, ώστε να κατευθύνουν τους μαθητές σε τμήματα ανάλογα μετά προσόντα τους.

- Όσο πιο μικροσκοπικές και πυκνές είναι οι κουκίδες, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα μιας χαρτογραφικής εικόνας. - Τα αρχεία αυτού του είδους των εικόνων έχουν μεγάλο μέγεθος, γιατί περιέχουν πληροφορίες για κάθε κουκίδα της εικόνας. Όσο πιο μεγάλη είναι η εικόνα, τόσο πιο μεγάλο είναι και το αρχείο.

"Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο τρόπος επίτευξης ενός στόχου.

Η σύνθεση αυτής της εικόνας έχει γίνει με το Corel Draw 8 από πιο στοιχειώδη τμήματα σε διάφορες κλίμακες, κλίσεις και με κατάλληλη φωτοσκίαση. Κάθε κομμάτι μπορεί ν’ απομονωθεί για να υποστεί νέα επεξεργασία.

Δεν αποτελούν οι ίδιες στόχο", είπε ο Μπλερ ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σχεδίαση και παραγωγή προϊόντων με υπολογιστή - CAD/CAM

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι αλλαγές που προτείνονται συνάδουν με τις αρχές των πρωτότυπων προτάσεών του.

Τα προγράμματα CAD (Computer Aided Design / Σχεδίαση με τη βοήθεια υπολογιστή) είναι σχεδιαστικά προγράμματα που περιέχουν ευκολίες απαραίτητες για το αρχιτεκτονικό και το μηχανολογικό σχέδιο.

"Η ουσία της αλλαγής είναι ότι τα σχολεία πρέπει να έχουν δικαιωματικά την ελευθερία των περιουσιακών τους στοιχείων, την ελευθερία να διαχειρίζονται το προσωπικό τους και να αναπτύσσουν ανεξάρτητη κουλτούρα και ήθος", είπε ο Μπλερ.

Εικόνες από το πρόγραμμα επίδειξης (demo) του σχεδιαστικού πακέτου Truespace, για δημιουργία κινούμενων γραφικών με φωτορεαλιστική απεικόνιση. Στην επάνω εικόνα σχεδιάζεται με την κατάλληλη φωτοσκίαση το στερεό, από τη σύνθεση και παραμόρφωση απλούστερων σχημάτων. Στην κάτω εικόνα φαίνεται ένθετο το βίντεο που προβάλλει την κίνηση στην τροχιά που σχεδιάστηκε από το πρόγραμμα.

Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν από την υπουργό Εκπαίδευσης Ρουθ Κέλι σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής εκπαίδευσης της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπάρι Σίρμαν.

Για την παραγωγή του σχεδίου χρησιμοποιούνται "σχεδιαστικά αντικείμενα" (τετράγωνα, κύκλοι τόξα, κλπ.), ενώ μπορεί και ο χρήστης να δημιουργήσει τη δική του βιβλιοθήκη σχεδιαστικών αντικειμένων.

Η επιτροπή είχε επικρίνει την αποκαλούμενη Λευκή Βίβλο, που περιγράφει τις προτάσεις για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Επιτρέπουν μεγάλη ακρίβεια στο μέγεθος και τη θέση ενός αντικειμένου, χάρη στους υπολογισμούς που γίνονται με βάση τα δεδομένα που εισάγει ο χρήστης.

"Όσα μας ανησυχούσαν έχουν αντιμετωπιστεί", ανέφερε ο Σίρμαν.

Με κατάλληλες εντολές προσφέρουν τη δυνατότητα δυναμικής επεξεργασίας των αντικειμένων σχεδίασης, όπως στροφή, αλλαγή κλίμακας, μεταβολή θέσης, εμφάνιση τομών, κ.ά.

"Αυτή η κυβέρνηση μάς άκουσε, έδρασε και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν τα δημοκρατικά πολιτεύματα", πρόσθεσε.

Τα συστήματα CAD/CAM είναι ολοκληρωμένα περιβάλλοντα για σχεδίαση και παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και εξαρτημάτων.

Ο Εργατικός βουλευτής Τζον Ντέναμ, από τους κύριους επικριτές του προγράμματος, ανέφερε πως οι παραχωρήσεις αποτελούν "πολύ θετικές κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση".

Χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αυτοκινήτων, αεροπλάνων, δομικών κατασκευών, κλπ.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη μερικά άλυτα ζητήματα, τα οποία ελπίζει πως θα επιλυθούν προτού αποσταλούν οι προτάσεις στο κοινοβούλιο.

Τα σχέδια ακριβείας που δημιουργούνται με το ενσωματωμένο CAD εισάγονται άμεσα και χρησιμοποιούνται από το σύστημα CAM (Computer Aided Manufacturing / Κατασκευή με τη βοήθεια υπολογιστή), με το οποίο ελέγχονται διάφορα μηχανήματα.

Οι συντηρητικοί

Τα προγράμματα αυτά δεν είναι απλά στην εκμάθηση και απαιτούν ισχυρά συστήματα. Η συντηρητική αντιπολίτευση έχει στηρίξει τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, που ήταν σύμφωνες με το παραδοσιακό αίτημα της παράταξης για μεγαλύτερη ανεξαρτησία των σχολείων. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγάλους και μεσαίους υπολογιστές, υπάρχουν όμως και εκδόσεις, κυρίως του CAD, για μικροϋπολογιστές. Ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Γουίλετς, δήλωσε στο BBC ότι ο Μπλερ "απέτυχε να αρπάξει τον ταύρο από τα κέρατα" αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο πρόσθεσε πως η παράταξή του πιθανότατα θα υπερψηφίσει το σχέδιο.

Οθόνη από το πρόγραμμα AutoCAD 2000 για σχεδίαση προϊόντων

Επεξεργασία εικόνας Με τα προγράμματα CAD δημιουργούμε σχέδια, ενώ τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας μάς προσφέρουν εξαιρετικές δυνατότητες για την επεξεργασία μιας ψηφιακής εικόνας.

Μερικές από τις δυνατότητες που μάς δίνουν τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας είναι: - η επιλεκτική επανασχεδίαση ενός μέρους της εικόνας - η αλλαγή χρωμάτων και οι διορθώσεις ατελειών (ρετούς/ retouche) - η χρησιμοποίηση φίλτρων φωτισμού, σκίασης κ.ά., για την αλλαγή της εντύπωσης (εφέ) που δίνει η εικόνα - η μερική ή ολική αλλαγή αναλογιών - η επανασυγκόλληση τμημάτων της (ηλεκτρονικό κολάζ), κ.ά.

- Τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας διαθέτουν συνήθως τη δυνατότητα χειρισμού σαρωτή. - Με τα προγράμματα που διαθέτουν τη λειτουργία "capture" (σύλληψη) μπορούμε να "φωτογραφίσουμε" οποιαδήποτε εικόνα ή μέρος της που φαίνεται στην οθόνη του υπολογιστή, δημιουργώντας ένα αρχείο εικόνας που μπορούμε να επεξεργαστούμε στη συνέχεια με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.

Η παραμόρφωση του προσώπου της εικόνας έχει γίνει με το Adobe-Photoshop 5.5

Έργο τέχνης με ηλεκτρονικό κολλάζ και επεξεργασία εικόνας (στρέβλωση - χρωματικά φίλτρα)

Επιτραπέζια και ηλεκτρονική τυπογραφία Για τις τυπογραφικές εργασίες μικρών εκδοτικών οίκων ή υπηρεσιών χρησιμοποιούνται ειδικές εφαρμογές, τα προγράμματα επιτραπέζιας τυπογραφίας (Desk Τop Publishing / DTP), τα οποία τρέχουν σε μικροϋπολογιστές συνδεδεμένους με κατάλληλες περιφερειακές συσκευές (σαρωτή, εκτυπωτή laser, κ.ά.). Οι εφαρμογές αυτές διαδόθηκαν εξαιρετικά γρήγορα, χάρη στις ευκολίες που παρέχουν για τη σελιδοποίηση ενός εντύπου και το φθηνό κόστος. Σε έναν επεξεργαστή κειμένου τα πάντα είναι ένθετα στο κείμενο (εικόνες, γραφικά, πίνακες, κ.ά.). Ένα πρόγραμμα επιτραπέζιας τυπογραφίας χειρίζεται τόσο το κείμενο όσο και όλα τα άλλα στοιχεία που απαρτίζουν το έγγραφο ως αντικείμενα ρυθμιζόμενου μεγέθους, που μπορεί κανείς να τα τοποθετήσει οπουδήποτε μέσα στη σελίδα. Έτσι, μπορεί κανείς να δημιουργήσει με ευέλικτο τρόπο τη μακέτα (κασέ) κάθε σελίδας στην οθόνη ενός μικροϋπολογιστή, προσδιορίζοντας εκ των προτέρων τη θέση κάθε στοιχείου της, κειμένου ή γραφικού, με πλαίσια κειμένου ή πλαίσια γραφικών αντίστοιχα. Τα πλαίσια αυτά "γεμίζουν" εκ των υστέρων, με δυναμική ρύθμιση της έκτασης ή της κλίμακας του περιεχομένου τους. Η σύνθεση των σελίδων που εμφανίζεται στην οθόνη μπορεί να αλλάξει εύκολα όσες φορές χρειάζεται και να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε μέγεθος χαρτιού, ώσπου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι αντίστοιχες λειτουργίες στα παλιότερα συστήματα ήταν εξαιρετικά επίπονες και χρονοβόρες. Η μακέτα της σελίδας σχεδιαζόταν με ένα χειροποίητο κολάζ τμημάτων κειμένου και εικόνων, το οποίο έφτανε στην τελική του μορφή μετά από πολλές δοκιμές. Χρειαζόταν να υπολογιστεί και να εκτυπωθεί αρκετές φορές μια στήλη κειμένου, ώσπου να αποκτήσει τις επιθυμητές διαστάσεις, σε συνδυασμό με τη φωτογράφηση σε διάφορες κλίμακες μιας εικόνας. Για την αλλαγή ενός στοιχείου μιας σελίδας μπορεί να χρειαζόταν εξαρχής σύνθεση όλων των σελίδων που ακολουθούσαν.

Τα σύγχρονα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου διαθέτουν αρκετές από αυτές τις δυνατότητες ενσωματωμένες.

Οθόνη από το πρόγραμμα Microsoft Publisher

Οθόνη από το πρόγραμμα Adobe PageMaker

Οθόνη από το πρόγραμμα QuarkXpress

Τα τυπογραφεία των εφημερίδων και των μεγάλων εκδοτικών οίκων διαθέτουν ειδικά συστήματα ηλεκτρονικής τυπογραφίας, που χρησιμοποιούν για τη σελιδοποίηση λογισμικό παρόμοιο με αυτό της επιτραπέζιας τυπογραφίας. Την εκτύπωση αναλαμβάνουν πρέσες μεγάλης ταχύτητας, ελεγχόμενες κι αυτές από υπολογιστή.

Διαχείριση επιχειρήσεων και άλλων επαγγελματικών μονάδων Για τη διαχείριση επιχειρήσεων κυκλοφορούν έτοιμα προγράμματα για τυποποιημένες εργασίες, όπως είναι η μισθοδοσία, η λογιστική, η απογραφή υλικού, το μαθητολόγιο ενός εκπαιδευτηρίου, κ.ά., τα οποία έχουν σχεδιαστεί για διάφορα επίπεδα χρήσης (για ένα χρήστη, για πολλούς χρήστες) και αναβαθμίζονται εύκολα με ευθύνη των ίδιων των κατασκευαστών τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες ανάγκες του πελάτη.

Οθόνη από το πρόγραμμα Παρακολούθηση αποθήκης της εταιρείας Unisoft

Οθόνη από το πρόγραμμα Ορίζοντες της εταιρείας Computer Logic

Συγγραφή λογισμικού και εφαρμογών πολυμέσων Η συγγραφή του λογισμικού εφαρμογών γίνεται κυρίως από προγραμματιστές, με τη βοήθεια γλωσσών προγραμματισμού, τις οποίες θα εξετάσουμε στο επόμενο κεφάλαιο. Για ορισμένες, όμως, περιπτώσεις, όπως είναι οι εφαρμογές πολυμέσων, έχουν αναπτυχθεί ειδικά περιβάλλοντα "συγγραφής" (authoring tools).

Παραγωγή ψηφιακού βίντεο

Γνωστά πακέτα συγγραφής λογισμικού πολυμέσων που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο για μικροϋπολογιστές είναι το Asymetrix ToolBook, το Director, το Μacromedia Authorware, κ.ά.