Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( στην τελική ευθεία το τελωνείο κυπρίνου - ιβαήλογκραντ :: 19/1/2006 20:47:26) 

ΕΒΡΟΣ

4. Δεδομένα από τη Μοριακή Βιολογία

Στην τελική ευθεία το τελωνείο Κυπρίνου - Ιβαήλογκραντ

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, όσο διαφορετικοί κι αν φαίνονται εξωτερικά, παρουσιάζουν εκπληκτική ομοιότητα σε μοριακό επίπεδο.

Στα τέλη του 2006 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του τελωνείου Κυπρίνου - Ιβαήλογκραντ Βουλγαρίας, αφού η τελική συμφωνία για τη λειτουργία υπογράφεται τον επόμενο μήνα.

Σε όλους τους οργανισμούς υπάρχουν νουκλεϊκά οξέα και πρωτεΐνες.

Αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, προσθέτοντας πως εκ μέρους της ελληνικής πλευράς τόσο τα τεχνικά δελτία όσο και τα οδικά έργα είναι ήδη έτοιμα.

Όλα τα έμβια όντα «μιλούν την ίδια γλώσσα» στο επίπεδο των γονιδίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αντίστοιχα έργα υλοποιούνται ήδη και στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα εντός του Απριλίου το έργο αναμένεται να ενταχθεί στα διασυνοριακά προγράμματα συνεργασίας για να προχωρήσει η δημοπράτηση του.

Ο γενετικός κώδικας, ο τρόπος με τον οποίο η «γλώσσα» του DNA μεταφράζεται στη «γλώσσα» των πρωτεϊνών, είναι παγκόσμιος.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον Βούλγαρο υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Dimcho Michalevski για τη διάνοιξη της μικρής διόδου μεταξύ Ιβαΐλογκραντ και Κυπρίνου.

Επειδή όμως είναι απίθανο τόσο πολύπλοκες διαδικασίες να έχουν εξελιχθεί ανεξάρτητα σε κάθε είδος, τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν αναμφισβήτητα πως όλοι οι οργανισμοί έχουν κοινή προέλευση.

Ζώνη ελεύθερων συναλλαγών

Η εξέλιξη ενός πληθυσμού είναι συνέπεια αλλαγών που γίνονται στο γενετικό υλικό του.

Εξελίξεις ωστόσο υπάρχουν και στο ζήτημα που αφορά τη Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών Τριγώνου, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ.

Επομένως είναι αναμενόμενο να βρίσκεται σ' αυτό καταγεγραμμένη η εξελικτική ιστορία των οργανισμών.

Όπως έγινε γνωστό, εγκρίθηκε ήδη ο φάκελος που αφορά στις υποδομές ύψους έξι εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα θα κατατεθεί για έγκριση και ο φάκελος των κτιριακών υποδομών, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται τον ερχόμενο Απρίλιο να αρχίσουν τα πρώτα έργα στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ορμενίου.

Συγκρίνοντας αλληλουχίες νουκλεοτιδίων μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τις εξελικτικές σχέσεις ανάμεσα στα είδη.

Σύμφωνα με τον νομάρχη Έβρου, "πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν σε μια κρίσιμη περιοχή, η οποία φθίνει πληθυσμιακά".

Έτσι οι οργανισμοί που είναι λιγότερο συγγενικοί μεταξύ τους έχουν περισσότερες διαφορές στην αλληλουχία του DNA τους, ενώ οι οργανισμοί που είναι περισσότερο συγγενικοί μεταξύ τους έχουν λιγότερες.

Στην ίδια περιοχή κατασκευάζεται επίσης η οδική σύνδεση Πενταλόφου - Πλάτης προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογείται η οδική σύνδεση Ευγενικού - Διδυμοτείχου προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ.

Και η σύγκριση όμως των πρωτεϊνών που έχουν παρόμοια λειτουργία σε διαφορετικά είδη οργανισμών παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις εξελικτικές σχέσεις τους.

Σημειώνεται, τέλος, πως ήδη δρομολογείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες η δημιουργία νοσηλευτικής σχολής, ενώ με επιπλέον προσωπικό ενισχύονται και οι υπηρεσίες του Επαρχείου Διδυμότειχου, όπου θα λειτουργήσει η σχολή.

Για παράδειγμα, τα κυτοχρώματα του ανθρώπου και του χιμπαντζή διαφέρουν κατά ένα μόνο αμινοξύ, του ανθρώπου και του σκύλου κατά 11 αμινοξέα και του ανθρώπου και της μαγιάς κατά 45 αμινοξέα, πράγμα που υποδηλώνει τις φυλογενετικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ τους.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εικόνα 3.17: Υπολειμματικά όργανα: οστά της λεκάνης στη φάλαινα

Εικόνα 3.18: Έμβρυα: α) ψαριού, β) ερπετού, γ) πτηνού, δ) ανθρώπου

Οι επιστήμονες κατασκευάζουν φυλογενετικά δέντρα και με τη σύγκριση των πρωτεϊνών.

Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε για τις φυλογενετικές σχέσεις μεταξύ των οργανισμών προέρχονται συνήθως από τη σύνθεση των πληροφοριών που μας παρέχει η σύγκριση όχι ενός αλλά πολλών διαφορετικών πρωτεϊνών τους.

Εικόνα 3.19: Η σύγκριση των πρωτεϊνών που εκτελούν παρόμοια λειτουργία, όπως για παράδειγμα το κυτόχρωμα, βοηθά τους επιστήμονες να κατασκευάζουν φυλογενετικά δέντρα.

Γεωλογικοί αιώνες Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας γεωλογικές και βιολογικές πληροφορίες, έχουν χωρίσει την ιστορία της Γης σε αιώνες και περιόδους. Αψευδείς μάρτυρες των γεωλογικών και των βιολογικών φαινομένων που έγιναν κατά τη διάρκειά τους είναι τα πετρώματα και τα απολιθώματα.