Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( σώθηκε στο παραπέντε έργο πνοής στην κοζάνη :: 20/2/2006 19:36:49) 

Κινδύνευε να απενταχθεί από το Ταμείο Συνοχής το φράγμα της Πραμόριτσας

Ογκομέτρηση (Οξυμετρία - Αλκαλιμετρία)

Σώθηκε στο παραπέντε έργο πνοής στην Κοζάνη

- Ογκομέτρηση είναι η διαδικασία ποσοτικού προσδιορισμού μιας ουσίας με μέτρηση του όγκου διαλύματος γνωστής συγκέντρωσης (πρότυπου διαλύματος) που χρειάζεται για την πλήρη αντίδραση με την ουσία.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

Η μέτρηση του όγκου του πρότυπου διαλύματος γίνεται με προχοΐδα, ενώ το ογκομετρούμενο διάλυμα (άγνωστο διάλυμα) τοποθετείται στην κωνική φιάλη, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σώθηκε ένα έργο πνοής για το νομό Κοζάνης. Το φράγμα της Πραμόριτσας στον Πεντάλοφο, το οποίο μαζί με τα παράλληλα έργα έχει συνολικό προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην οριστική επίλυση του τεράστιου προβλήματος υδροδότησης δεκάδων οικισμών και τριών κωμοπόλεων της επαρχίας Βοΐου, οι κάτοικοι των οποίων βλέπουν τις βρύσες τους να στάζουν λίγο νερό, μία φορά κάθε τρεις ημέρες.

ΣΧΗΜΑ 3.12 Διαγραμματική παρουσίαση της ογκομετρίας: α) εισάγεται με το σιφώνιο στην κωνική φιάλη ορισμένη ποσότητα διαλύματος οξέος (άγνωστο) β) δείκτης προστίθεται στο «άγνωστο» και ακολουθεί προσθήκη σιγά - σιγά του πρότυπου διαλύματος με τη βοήθεια της προχοΐδας γ) η χρωματική αλλαγή του δείκτη φανερώνει το τέλος της ογκομέτρησης.

Εξαιτίας άστοχων χειρισμών προηγούμενων ετών, το έργο παραλίγο να απενταχθεί από το Ταμείο Συνοχής. - Ισοδύναμο σημείο είναι το σημείο της ογκομέτρησης, όπου έχει αντιδράσει πλήρως η ουσία (στοιχειομετρικά) με ορισμένη ποσότητα του πρότυπου διαλύματος. Κάποιες εργασίες που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφτούν από την αρχή αλλά και κάποιες μελετητικές αβλεψίες ανέβασαν προϋπολογισμό του έργου από 33,3 εκατ. ευρώ σε 42 εκατ. ευρώ.

Ο εντοπισμός του ισοδύναμου σημείου διασφαλίζεται με τη βοήθεια των δεικτών, οι οποίοι αποκαλύπτουν το ισοδύναμο σημείο με την αλλαγή του χρώματος τους.

Το Ταμείο Συνοχής απειλούσε για την απένταξη του έργου, εφόσον δεν βρίσκονταν τα επιπλέον χρήματα από εθνικούς πόρους, αν και οι εργασίες έχουν υλοποιηθεί περίπου στο 75%.

- Το σημείο όπου παρατηρείται χρωματική αλλαγή του ογκομετρούμενου διαλύματος ονομάζεται τελικό σημείο ή πέρας ογκομέτρησης.

Όμως, εδώ και χρόνια το έργο που έπρεπε να παραδοθεί το 2003 είχε βαλτώσει, αφού δεν υπήρχαν χρηματοδοτικά μέσα.

Όσο πιο κοντά είναι το ισοδύναμο σημείο με το τελικό σημείο τόσο πιο ακριβής είναι η ογκομέτρηση.

Τελικά, χτες υπογράφτηκε η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης για την ολοκλήρωση του έργου, μεταξύ της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης και της αναδόχου εταιρείας "Άκτωρ".

Η οξυμετρία είναι ο κλάδος της ογκομετρίας που περιλαμβάνει προσδιορισμούς συγκεντρώσεων βάσεων με πρότυπο διάλυμα οξέος.

Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται, όπως ομολόγησαν τόσο ο νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης όσο και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης, στον υφυπουργό Οικονομίας Χρήστο Φώλια, καθώς με απόφασή του δόθηκαν τα επιπλέον 8,8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων.

Ενώ, αλκαλιμετρία έχουμε όταν ογκομετρείται ένα οξύ με πρότυπο διάλυμα βάσης.

"Τα θεμέλια ενός καλύτερου αύριο"

Η αλκαλιμετρία - οξυμετρία με άλλα λόγια είναι ογκομετρήσεις που στηρίζονται σε αντιδράσεις εξουδετέρωσης.

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της συμπληρωματικής σύμβασης, ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Φώλιας υπογράμμισε: "βάζουμε τα θεμέλια ενός καλύτερου αύριο, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι εργαζόμαστε με όραμα και συνέπεια για την περιφερειακή ανάπτυξη".

Έχουμε δηλαδή: H3Ο+ + OH- [pic] 2H2O

Διαβεβαίωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, που είναι η 31η/12/2006 και τόνισε:

Κατά τη διάρκεια της ογκομέτρησης με οξέα ή βάσεις (οξυμετρία ή αλκαλιμετρία) το pH του ογκομετρούμενου διαλύματος μεταβάλλεται συνεχώς.

"Στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής μας αποτελεί η υπέρβαση των αδυναμιών του παρελθόντος και η στήριξη, κατά προτεραιότητα, της ελληνικής περιφέρειας με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη στήριξη περιοχών με ιδιαίτερες ανάγκες, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

- Αν παραστήσουμε γραφικά τη τιμή του pH του άγνωστου διαλύματος, όπως διαβάζει ένα πεχάμετρο, σε συνάρτηση με τον όγκο του προστιθέμενου προτύπου διαλύματος, παίρνουμε την καμπύλη ογκομέτρησης.

Η στρατηγική αυτή γίνεται καθημερινά πράξη.

Με τη βοήθεια της καμπύλης αυτής μπορεί να γίνει η επιλογή του δείκτη για τη συγκεκριμένη ογκομέτρηση.

Το φράγμα της Πραμόριτσας είναι έργο πνοής και προοπτικής τόσο για το νομό Κοζάνης όσο και για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στο σύνολό της".

Οπωσδήποτε, δηλαδή, θα πρέπει η περιοχή αλλαγής χρώματος του δείκτη να περιλαμβάνει το pH του διαλύματος στο ισοδύναμο σημείο (ή τουλάχιστον να βρίσκεται στο κατακόρυφο τμήμα της καμπύλης ογκομέτρησης, όπως φαίνεται στα σχήματα που ακολουθούν).

Ο νομάρχης Κοζάνης Ι. Ανδρεάδης υπεραμύνθηκε των ενεργειών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι "η παρούσα νομαρχιακή αρχή προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να ξεμπλοκάρει το έργο, το οποίο καθυστέρησε σημαντικά".

Σε αντίθετη περίπτωση προκύπτουν σημαντικά σφάλματα που κάνουν το δείκτη ακατάλληλο για τη συγκεκριμένη ογκομέτρηση.

Σκληρή κριτική άσκησε ωστόσο ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Α. Λεούδης στην προηγούμενη κυβέρνηση και σε τοπικούς θεσμικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι "η Πραμόριτσα είναι ένα αντιπροσωπευτικό έργο, μεταξύ 4.000 παρόμοιων έργων που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση σε εκκρεμότητα, εξαιτίας των οποίων η χώρα μας κινδύνευε να πληρώσει πρόστιμο της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ.

ΣΧΗΜΑ 3.13 Πειραματική διάταξη για τη μέτρηση του pH κατά τη διάρκεια της ογκομέτρησης, με βάση την οποία προκύπτει η καμπύλη ογκομέτρησης.

Τελικά, η νέα διακυβέρνηση κατάφερε να μειώσει το πρόστιμο, που ως κακή κληρονομιά παραλάβαμε σε 518 εκατ. ευρώ".

Στη συνέχεια θα δούμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις ογκομετρικών αναλύσεων.

Να σημειωθεί ότι το έργο της συμπληρωματικής σύμβασης περιλαμβάνει εργασίες στεγανοποίησης του πυθμένα και των παρειών στη θέση κατασκευής του φράγματος, την κατασκευή της τάφρου εκτροπής του ποταμού έναντι του φράγματος και άλλες τεχνικές συμπληρωματικές εργασίες ολοκλήρωσης του φράγματος.