Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "ανέφικτος" ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας :: 20/2/2006 19:12:09) 

"Ανέφικτος" ο στόχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σημείωση:

Στο 20,1% θα πρέπει να φτάσει η χρήση τους στην Ελλάδα έως το 2010, από 12,2% που είναι σήμερα

Αν ο χρόνος για την ολοκλήρωση της άσκησης είναι ανεπαρκής, οι διαδικασίες 11, 12 και 13 να γίνουν στο σπίτι.

Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που λούζεται από τον ήλιο το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως η ηλιακή ή η αιολική καλύπτουν σήμερα μόλις το 3,1% σε ανάγκες ενέργειας. Την ίδια περίοδο χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο σε αυτό τον τομέα.

Όπως εξηγεί στη "Μ" ο Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, "τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα που έχουν προγραμματιστεί για το 2005 και τα οποία δεν θεωρούνται αμιγώς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καλύπτουν αυτή τη στιγμή το 9,1% της ενεργειακής ζήτησης της χώρας. Εάν σε αυτό το ποσοστό προσθέσουμε και το 3,1%, που προέρχεται από τις ΑΠΕ, τότε φθάνουμε συνολικά στο 12,2%. Πρέπει, λοιπόν, για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φτάσουμε σε ένα ποσοστό 20,1% μέχρι το 2010 γεγονός που είναι ανέφικτο, εκτός και εάν αλλάξουν ριζικά ορισμένα ζητήματα που αφορούν κυρίως τα κίνητρα που δίνονται στους επιχειρηματίες για τη δημιουργία μονάδων ΑΠΕ".

Την ίδια άποψη με κάπως πιο αισιόδοξα στοιχεία είναι αλήθεια συμμερίζονται και οι υπεύθυνοι του υπουργείου Ανάπτυξης. Στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου περιλαμβάνεται η έκθεση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σύμφωνα με τις απόψεις που καταγράφονται, "στην περίπτωση κατά την οποία για την υλοποίηση των έργων θα δοθεί μόνο η επιδότηση κεφαλαίου το επίπεδο διείσδυσής τους θα πλησιάζει το 14%, οπότε ο στόχος της οδηγίας της Ε.Ε. δεν θα είναι εφικτός".

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η μη επίτευξη του στόχου που τέθηκε από την Ευρώπη θα φέρει νέα πρόστιμα στη χώρα μας.

Τι προβλέπει η οδηγία

Η οδηγία 2001/77/ΕΚ για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, προβλέπει στο παράρτημά της στην Ελλάδα τον ειδικό στόχο κάλυψης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες περιλαμβάνονται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα σε ποσοστό της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας κατά το έτος 2010 ίσο με 20,1%. Ο στόχος αυτός είναι συμβατός με τις διεθνείς απαιτήσεις της χώρας που απορρέουν από το πρωτόκολλο του Κιότο, που υπογράφτηκε το Δεκέμβριο του 1997 στη σύμβαση - πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος.

Κίνητρα και αντικίνητρα

Στα τέλη του 2003 η Ιαπωνία είχε εγκαταστήσει συνολικά περισσότερα από 800 MW ,η Γερμανία 400 MW και η κατά τα άλλα ηλιόλουστη Ελλάδα μόλις 3,25 MW, δηλαδή μόλις το 0,1% της παγκόσμιας αγοράς. Ποια είναι η αιτία που σε μία χώρα με πολλές εναλλακτικές πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, γεωθερμία, βιοκαύσιμα) δεν επιτυγχάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας; Η έλλειψη κινήτρων και επιδοτήσεων προς τους ιδιώτες, οι μικρές επιδοτήσεις αλλά και οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες απομακρύνουν τους ιδιώτες από την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΣΤΕΛΙΝΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ