Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ελιζαμπετ γκιγκου ) 

ΕΛΙΖΑΜΠΕΤ ΓΚΙΓΚΟΥ Στρατιές φανατισμένων παιδιών

Εφαρμογές

Εξέχουσα προσωπικότητα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και από τα στελέχη της νεότερης γενιάς, που εκτίμησε και ανέδειξε ο πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν, η υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ζοσπέν, τάραξε χθες τα νερά της γαλλικής κοινωνίας. Εκτός από τους ήδη γνωστούς, τα συμμαχικά στρατεύματα στον Κόλπο μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα ηθικό εφιάλτη: στρατεύματα φανατισμένων παιδιών. Ο κατάλογος εφαρμογών των lasers είναι μεγάλος και εμπλουτίζεται με εντυπωσιακή ταχύτητα. Η Ελιζαμπέτ Γκιγκού ανέλαβε να παρουσιάσει ενώπιον της εθνοσυνέλευσης το νομοσχέδιο που εισάγει το αμφιλεγόμενο "αστικό σύμφωνο αλληλεγγύης", γνωστό με τα γαλλικά αρχικά του ως "PACS", και το οποίο αποτελεί ένα υποκατάστατο του γάμου. Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς αναλυτές, οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις που έχουν σταλεί στον Κόλπο ενδέχεται να πρέπει να πολεμήσουν εναντίον μονάδων παιδιών στρατιωτών που είναι εκπαιδευμένα να στήνουν ενέδρες, να λειτουργούν ως ελεύθεροι σκοπευτές. Παρακάτω αναφέρονται μερικές από αυτές: Σκοπός του "PACS" είναι να αναγνωριστούν σε όσους συζούν, στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας σχέσης, ανάλογα κληρονομικά, συνταξιοδοτικά και φορολογικά δικαιώματα, με αυτά που ισχύουν στο γάμο. Το Πεντάγωνο δεν έχει επίσημα σχέδια για την αντιμετώπιση των παιδιών στρατιωτών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στα αμερικανικά στρατεύματα. • Μέτρηση αποστάσεων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 23 άρθρα, ενώ συνοδεύεται από… 900 τροποποιήσεις που κατέθεσαν βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης.

Ανάμεσα στα προβλήματα που αυτά τα παιδιά στρατιώτες μπορούν να προκαλέσουν, είναι να γίνουν τα αμερικανικά στρατεύματα ευάλωτα σε θανάσιμες επιθέσεις από φαινομενικά αβλαβή παιδιά - εάν δεν αντιμετωπίσουν αυτά τα παιδιά σαν να έχουν να κάνουν με κανονικούς πολεμιστές - ή να υποστούν ψυχολογικά τραύματα οι στρατιώτες που θα σκοτώσουν τέτοια παιδιά στρατιώτες. Με τη βοήθεια του laser μετράμε αποστάσεις πολύ μεγάλες (Γη - Σελήνη, διάμετρος Γης, μέγεθος ενός αστεριού) ή πολύ μικρές (μέγεθος ατόμου) κτλ.

Η συζήτηση που άρχισε χθες, αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την αποδοχή ή την απόρριψή του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων του Πενταγώνου δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο που αναμένεται να έχει στον αραβικό κόσμο η μετάδοση εικόνων όπου Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες θα σκοτώνουν παιδιά.

• Στη βιομηχανία.

Η καθολική εκκλησία και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης αποδοκίμασαν το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι βάζει βόμβα στο θεσμό της οικογένειας και ότι αποτελεί μια προσπάθεια θεσμοθέτησης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. Σε ένα πρόσφατο έγγραφο ενημέρωσης, ο Πίτερ Σίνγκερ, αναλυτής στο Brookings Institution, σημείωνε ότι υπάρχουν έως και 8.000 τέτοια παιδιά στρατιώτες μονάχα στη Βαγδάτη.

Χρησιμοποιούνται ως εργαλεία κοπής και διάτρησης εξαιρετικής λεπτότητας για πολύ σκληρά υλικά, όπως ο χάλυβας και τα διαμάντια, αλλά και στη συγκόλληση.

Η Ελιζαμπέτ Γκιγκού, πεπεισμένη ότι το "PACS" αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, που ανταποκρίνεται σε μια αναμφίβολη κοινωνική πραγματικότητα, χαιρέτησε την "εκπληκτική ωριμότητα των Γάλλων" που, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, υποστηρίζουν κατά βάση το νέο θεσμό, ενώ τόνισε ότι είναι λάθος να θεωρείται το "PACS" προθάλαμος για την εισαγωγή του γάμου των ομοφυλοφίλων, κάτι που κρίνεται πρόωρο. Και δηλώνει ότι, όπως συνέβη με τη χιτλερική Νεολαία, που πολέμησε στη μάχη για το Βερολίνο, τα Ιρακινά παιδιά στρατιώτες "μπορούν να λειτουργούν με αναπάντεχο και τρομακτικό θράσος".

• Στην Ιατρική.

"Ο θεσμός αυτός αξίζει κάτι περισσότερο από θρησκευτικούς πολέμους, πολιτικάντικες αντιπαραθέσεις και διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας".

Οι γιατροί χρησιμοποιούν νυστέρια lasers στις "λεπτές" εγχειρήσεις (συγκόλληση αμφιβληστροειδούς, πλαστική χειρουργική κτλ.).

Οι πολέμιοι του "αστικού συμφώνου αλληλεγγύης" είναι διαφόρων προελεύσεων.

Η λεπτή δέσμη laser παρέχει μεγάλη ακρίβεια στη χρήση και επιτρέπει αναίμακτες τομές.

Πολλοί εξ αυτών κάνουν λόγο για προσπάθεια γελοιοποίησης ενός μυστηρίου, άλλοι μιλούν για νομικό έκτρωμα, ορισμένοι ζητούν διεύρυνση του "PACS", ώστε να συμπεριλάβει οποιαδήποτε μορφή μακροχρόνιας συστέγασης, ακόμα και μεταξύ ηλικιωμένων γειτόνων.

Επίσης χρησιμοποιούν το laser στα ενδοσκόπια, στη φωτοθεραπεία αλλά και για την απαλλαγή των δοντιών από την "πέτρα".

Ασχέτως της τύχης που θα έχει το "PACS", η Γκιγκού κατάφερε να κάνει τους Γάλλους να προβληματίζονται δημόσια για το τι σημαίνει γάμος στη σημερινή κοινωνία.

• Στην πυρηνική σύντηξη. Η μελλοντική κατασκευή των lasers σύντηξης, που θα προκαλέσουν την πυρηνική σύντηξη ελαφρών στοιχείων, όπως το δευτέριο και το τρίτιο (ισότοπα του υδρογόνου), θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από τα πυρηνικά απόβλητα και τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. • Στη στρατιωτική τεχνολογία. Χρησιμοποιούνται για σκόπευση, καταστροφή στόχων, καθοδήγηση βλημάτων κτλ. • Στη μουσική και στην τηλεόραση. Εγγράφουν και παίζουν μουσική (CD) και προγράμματα βίντεο. • Στις τηλεπικοινωνίες. Η δέσμη laser παρουσιάζει μια ξεχωριστή ικανότητα να μεταφέρει μεγάλο πλήθος πληροφοριών. • Στην οπτική ολογραφία. Με τη βοήθεια των lasers επιτυγχάνουμε τρισδιάστατη απεικόνιση αντικειμένων σε φωτοευαίσθητες επιφάνειες ειδικών φιλμς.

4-50 Εγχείρηση ματιού με τη βοήθεια νυστεριού laser.

4-51 Με τη βοήθεια lasers οι μηχανές των καταστημάτων "διαβάζουν" τις τιμές των εμπορευμάτων.

4-52 Συσκευή μέτρησης αποστάσεων με ακτίνες lasers.